Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici

26.10.2011 13:18

Britské deníky se předhánějí v nálepkování poslanců, kteří se rozhodli vzepřít nařízení britského premiéra Davida Camerona a hlasovat pro konání referenda o setrvání Velké Británie v EU. ParlamentníListy.cz se za vás zeptaly českých politiků, zda by podobnou iniciativu uvítali i v našem parlamentu.

Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Revolta proti Cameronovi. Největší vzpoura poslanců. Takové i ostřejší titulky „zdobily" články referující o pondělním nočním hlasování britské sněmovny. Konzervativní poslanec Mark Pritchard však při rozpravě jasně řekl: „Pane premiére, my nejsme rebelové, my jsme vlastenci!"

Čtěte také: Prý referendum o euru. Tak to rovnou o vystoupení z EU, graduje ČSSD 

Pro referendum nakonec hlasovalo celkem 111 poslanců, z čehož bylo 79 konzervativců, ale dokonce i 19 labouristů. Návrh pochopitelně neprošel, když se proti postavilo 483 členů sněmovny. Snažení britských poslanců tak v mnohém připomíná zásadový postoj dnes již bývalého předsedy slovenského parlamentu Richarda Sulíka a jeho strany Sloboda a solidarita v odporu proti schválení eurovalu.

Psali jsme: Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra

Vystoupit z EU? Nikdy neříkej nikdy

Podle většiny námi oslovených politiků není sice vystoupení naší země z Evropské unie aktuální otázkou, nicméně mnoho z nich připouští, že k tomu jednou může dojít.

Čtěte také: Češi jsou proti Unii. Za to může Klaus, říká kníže

Poslanec za ODS a místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím redakci ParlamentníchListů.cz připomněl, že on byl proti vstupu ČR do EU, takže má nyní svědomí čisté. „Přesto ale určitě nemám v plánu nějakou sólo akci podobnou té anglické. Vystoupení z EU nyní na pořadu dne není. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Aktuálně je však nutná velká obezřetnost okolo ekonomických otázek, jež se nyní řeší," doplnil dále Vidím.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

Senátor Jaroslav Kubera chválí britského europoslance Nigela Farage: „Británie potřebuje víc takových jako je Farage, ten jim dává na frak! Ale když vidíte, jak na něho reagují, jak potlačují jiné názory než je mainstream, tak to je šílenost, co se tam děje. Oni nebyly dosud při vymýšlení těch ptákovin zvyklí, že je někdo kritizuje a teď si začínají uvědomovat, že jde do tuhého."

Referendum je náhražka, rozhodovat mají politici

Referenda obecně však Kubera nepovažuje za dobré, byl i proti jeho vypsání o euru na víkendovém kongresu ODS. „Referenda u nás jednak nemají tradici a nemáme ani vypracovaný systém, který těm co hlasují, dodá relevantní materiály pro ANO i NE, takže místo vědomostí tu pak při hlasování převažuje cit. Referendum je podle mě jen taková náhražka, když se politik bojí rozhodnout, tak to nechá na někom jiném. Politici mají mandát, lidé je zvolili, a když budou konat špatně, tak je příště zkrátka nezvolí. A pokud jde o otázku, jestli má naše země vystoupit z EU? Původně jsem hlasoval proti vstupu, takže u mě je odpověď víc než jasná," sdělil senátor Kubera.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Podobného mínění je i občansko-demokratický poslanec a místopředseda Ústavně právního výboru sněmovny Marek Benda: „Osobně jsem velkým nepřítelem referend, to říkám na rovinu. Na kongresu jsem byl mezi menšinou, která nepodpořila referendum o euro prostě proto, že referendum jako institut nemám rád a z tohoto hlediska nejsem pro. V tuto chvíli uvažovat o vystoupení z EU nepokládám za geniální nápad."

Naopak podle europoslance z ODS Ivo Strejčka by o takovém kroku občané v referendu rozhodnout měli. „Nebo by se vystoupení z EU mělo stát tématem parlamentních voleb. Pokud by voliči takový program volbou legitimizovali, mohl by rozhodnout parlament," míní Strejček.

Členství v EU je stále menší zlo

Hynek Fajmon, europoslanec z ODS, jen stručně sdělil, že respektuje právo národních parlamentů jednat o čemkoliv se rozhodnou. Jeho stranický kolega a taktéž poslanec Evropského parlamentu Edvard Kožušník se domnívá, že Česká republika dosud nemá k EU lepší alternativu, proto je podle něho diskuse o referendu bezpředmětná.

Čtěte také: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

„Naše země na rozdíl od Velké Británie není ostrovním státem, ale je obklopena členskými státy EU. Ohledně našeho členství stále platí, že je menším zlem být IN, než OUT," řekl pro server ParlamentníListy.cz Kožušník.

Podle místopředsedy Evropského parlamentu a sociálně demokratického europoslance Libora Roučka není nejmenší důvod k tomu, aby o něčem podobném český parlament jednal. „U nás se referendum konalo v roce 2003 a více než tři čtvrtiny zúčastněných občanů řekli ano našemu vstupu," vidí situaci Rouček.

Když ne EU tak Rusko?

Europoslanec Richard Falbr z ČSSD zareagoval jen stručnou textovou zprávou: „Sociální demokraté by pro takový nesmysl nikdy nehlasovali!"

Související: EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsme o našem členství v EU už jednou definitivně rozhodli. „Dnes bychom měli pomoci změnám, které by nám umožnili lépe zvládnout krizi. Nevidím důvod z EU utíkat. Jaká by byla alternativa? Přidáme se k Rusku?" ptá se Zaorálek.

Členství v EU je jako manželství

Poslankyně TOP 09 Anna Putnová problém vidí hlavně v Evropské měnové unii, nikoli tak v EU. „Unie je dobrý projekt, především kvůli jednotnému trhu. Nepovažuji za vhodné uvažovat při prvních potížích o vystoupení," vyjádřila svůj postoj Putnová.

K tématu: Hájek: Možná nás čeká bratrská pomoc vojsk Evropského svazu

Člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti a poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio je podobného mínění jako Putnová: současné době není pro podobné hlasování důvod, jsme členy EU a to je jako manželství. V dobrém i ve zlém."

EU - negativa pro nás převažují

Europoslanec Jaromír Kohlíček z KSČM je přesvědčen, že zahájení diskuse na toto téma je potřebné: „Otevřela by se tím totiž diskuze o tom, jaké jsou cíle České republiky v Evropské unii. Zejména se jedná o Společnou zemědělskou politiku, podporu vědy a výzkumu, kabotáž v dopravě, sektor školství (uznávání dosaženého vzdělání pro nejrůznější účely - často slouží jako diskriminační síto vůči občanům jiných zemí EU než je ta, ve které se daný uchazeč o příslušné pracovní místo uchází)."

Psali jsme: Ne homeopatika kravám, ale léčbu "volů", nadávají čeští politici Bruselu

„Domnívám se, že výsledek takové diskuze nebude nepříznivý z hlediska dalšího setrvání ČR v EU, ale může alespoň otevřít řadu dosud nevyřešených a dlouhodobě neřešených otázek," doplňuje Kohlíček.

Evropská integrace ČR prospívá

Miloslav Ransdorf, taktéž poslanec EP za KSČM je rozdílného mínění: „Sám jsem hlasoval pro vstup. Myslím si, že navzdory současným potížím EU má rozvojový potenciál a za předpokladu určitých institucionálních změn může všem členským státům přinést vyšší kvalitu národního života."

Čtěte také: Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

Jednoznačně pozitivně vůči členství naší země v Evropské unii se staví europoslanec z KDU-ČSL Jan Březina. „Protože to se svou zemí myslím dobře, a protože jí evropská integrace prospívá, nechtěl bych se podobného hazardu s českou budoucností dočkat ze strany našeho parlamentu," řekl redakci ParlamentníchListů.cz Březina.

Proti členství v Evropské unii je Strana svobodných občanů exporadce prezidenta Václava Klause Petra Macha. Říká, že společné obchodování se státy EU České republice zajišťuje členství v Evropském hospodářském prostoru a Česko by nemuselo přijímat nesmyslné svazující regulace a uchovalo by si tak suverenitu i možnost hospodářské spolupráce se státy EU. Mach argumentuje, že v EU není například Švýcarsko, Norsko, Andorra, Monako či Lichtenštejnsko a tyto státy nijak nestrádají. Naopak prosperují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…