Žádná práce načerno a zneužívání dávek. Drábek to zná z Ústí

09.07.2010 7:32

Do roka a půl důchodový systém, konec zneužívání sociálních dávek ihned. S těmito ambicemi míří Jaromír Drábek z TOP 09 do úřadu ministra práce a sociálních věcí.

Žádná práce načerno a zneužívání dávek. Drábek to zná z Ústí

Jaromír Drábek dostal jako budoucí ministr práce a sociálních věcí do vínku složitý a dlouho odkládaný úkol - reformu českého důchodového systému. A místopředseda reformní TOP 09 si změnu ve vyplácení seniorů předsevzal jako hlavní úkol svého vládního angažmá.

„Mou hlavní prioritou bude příprava důchodové reformy v takové formě, která bude přijatelná napříč politickým spektrem a bude tak vytvořen předpoklad, že bude bez zásadních úprav funkční po dobu následujících několika desítek let," prozradil Drábek ambiciózní plán pro ParlamentníListy.cz.

Drábka přitom čekají horké chvilky. Nejen proto, že jako ministr nejpravicovější strany ve vládě musí o své „pravdě" přesvědčit opoziční poslance, ale také kvůli tomu, že Ústavní soud nakázal reformu nastartovat už do podzimu 2011.

Konec zneužívání dávek

Úplně ze všeho nejdřív si budoucí ministr ovšem posvítí na sociální dávky. Zejména by rád „výrazně omezil zneužívání sociální sítě", o čemž jako volební lídr Ústeckého kraje ví své.

„V rámci stávající legislativy je nutné, aby byla důsledněji prováděna kontrola příjemců sociálních dávek tak, aby sociální síť mohli vyžívat jen ti, kteří to skutečně potřebují," myslí si Drábek.

Chce proto dohlížet na úřady práce či správy sociálního zabezpečení. „Aby se nemohlo stát, že příjemce podpory v nezaměstnanosti zároveň pracuje načerno," dodal.

Už nyní se TOP 09 s koaličními partnery ODS a VV dohodla například na změnách zákoníku práce, které umožní snadnější zaměstnávání absolventů na částečný úvazek. Také na navýšení rozsahu práce na dohodu na dvojnásobných tři sta hodin.

Ve hře je také zrušení možnosti přivýdělku v nezaměstnanosti. Podle Drábka se totiž tento systém zneužívá.


Čtěte také:


Foto: TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…