Zdražení, a to pořádné. Čtěte, proč prý příští rok nebude k životu

24.11.2011 12:46

Zdražení, kam se podíváte, nás čeká už za pár týdnů. Od nového roku poskočí dolní sazba DPH z deseti na čtrnáct procent, což zvýší především ceny potravin, ale i léků. Více si zaplatíme také za energii a vodu, zdraží se jízdné, ale také obědy ve školních jídelnách a dálniční známky. Členka sněmovního výboru pro sociální politiku Milada Emmerová neví, z čeho lidé nárůst životních nákladů poplatí.

Zdražení, a to pořádné. Čtěte, proč prý příští rok nebude k životu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Až dosud mohli brát lidé slova o zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty a následném dopadu na zdražení takřka veškerého zboží denní potřeby jako rétorická cvičení koaličních a opozičních poslanců ve sněmovně. Už za měsíc a týden to však začnou zakoušet na vlastní kůži. Zvýšení nižší sazby DPH z deseti na čtrnáct procent poznají hned od začátku roku v peněženkách úplně všichni.

Jako haléřové či maximálně korunové zdražení může vypadat nárůst cen u základních potravin vlivem zvýšení DPH (kilo chleba v průměru o korunu, litr trvanlivého mléka kolem 60 haléřů, deset vajec o korunu, kilo másla o pětikorunu a kilo vepřové o 3,50 Kč), ale je třeba vzít v úvahu tendenci obchodníků při úpravách cen zaokrouhlovat nahoru a také takřka každodenní nákup těchto potravin a pak už se halířové či korunové položky mění při nákupu potravin v měsíčním hospodaření domácností v desetikorunové až stokorunové nárůsty.

Lidé se prohnou kvůli energiím, dopravě, zdraží i školní obědy

Nejde ale jen o potraviny. Energetický regulační úřad už informoval o zdražení cen elektrické energie v průměru o 3,4 procenta s dodatkem, že záleží na jednotlivých dodavatelích a vývoji cen na energetické burze. Teplo by mělo podražit o 6 procent, plyn o 5 až 9 procent, vodné a stočné minimálně o 4 procenta jako dopad zvýšení DPH.

A dalo by se pokračovat. České dráhy se chystají změnit ceny jízdného už během prosince a také tady se zvýšení sazby DPH projeví. Zdražení neujedou ani motoristé, byť by se snažili sebevíc. Tedy alespoň ti, kteří jezdí po dálnicích, cena roční známky vzroste z 1200 na 1500 Kč, desetidenní z 250 na 390 Kč. Připravit se musejí i rodiče školáků na to, že zaplatí více za obědy ve školních jídelnách. Ceny by měly vzrůst z průměrných 27,50 Kč na 35 korun.

Růst cen nelze podle ministra financí kompenzovat polovině populace

Vláda slibuje systémové kompenzace rodinám s dětmi a důchodcům, o ty nejslabší by mělo být postaráno, ti ostatní se budou muset se zdražením vypořádat sami. „Vláda díkybohu nemůže nařizovat ceny plynu ani elektřiny, od toho jsou tu nezávislí regulátoři. Že to bude mít dopady do domácností, to ano. Ale není možné očekávat, že by to vláda domácnostem kompenzovala. My se můžeme postarat jen o ty skutečně sociálně slabé, ale to nemůže být polovina populace," uvedl ve středu ministr financí Miroslav Kalousek.

„Situace je naprosto tristní," tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ČSSD Milada Emmerová, členka sněmovního výboru pro sociální politiku. „Nevím, z čeho to ti lidé poplatí, to se mají jít pást?" ptá se. Jako lékařce jí navíc vadí, že proti sobě jdou zdravotní a sociální péče. Na jedné straně medicína sice prodlužuje život, ale na druhé straně je podle ní sociální kvalita takového života na tak bídné úrovni, že to nebude k přežití.

Pro staré, nemocné, ale i děti tu nebude dobré místo pro život

„Tak poctivě přiznejme zavedení eutanázie, vzpomeňme, že Herodes byl prima kluk, až budeme rušit kojenecké ústavy, a že stará Sparta byla vlasně nesmírně humánní struktura, protože nenechávala nemocné a bezmocné, děti i staré strádat životem," rozhořčuje se exministryně zdravotnictví. „To už nebude život," dodává.

Stejně rozhorlená je i její kolegyně z výboru pro sociální politiku Marta Semelová. „To je jim málo, že stoupá počet sebevražd, že se zvyšuje počet dětí odložených do ústavů, které chtějí rušit? Nerozumím aroganci této vlády," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně KSČM. Vadí jí, v jakých potupných situacích se ocitnou lidé, kteří celý život pracovali, platili daně i zdravotní a sociální pojištění.

Ponížené škemrání o sociální dávky

„A teď, po tom všem, mají jít na úřady práce s nataženou rukou a čekat, doslova se bát, čeho všeho se budou muset vzdát, jen aby po letech dřiny dosáhli na sociální dávky či dávky v hmotné nouzi. To je přece amorální, s tím se přece žádný slušný člověk nemůže ztotožnit," říká rozzlobeně Semelová.

Naopak místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová je přesvědčena, že zvýšení DPH se nepromítne do cen potravin v plné výši, a to především díky konkurenci na trhu. A upozorňuje i na chystanou kompenzaci zvýšených nákladů sociálně slabším.

Těm skutečně potřebným se podpory dostane

„Ostatní položky - a vlastně i potraviny - by měly být alespoň částečně kompenzovány valorizací důchodů, zvýšením příspěvků pro rodiny s dětmi a zvýšením rozpočtové kapitoly příspěvků na péči," připomíná pro ParlamentníListy.cz členka výboru pro sociální politiku. „Vzhledem k tomu, že reforma bude více adresná, dostane se finanční podpora těm skutečně potřebným," dodává Navrátilová. 

K věci:

Bída posílá děti chudých do ústavů. Ministr Drábek zasahuje 

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní 

Zdražení rozeštve lidi. Nic to nepřinese, zlobí se ekonomka 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…