„A co ti na Klinice, ti tam smí zůstat?“ Klienti H-Systemu musí do měsíce vypadnout. Padají slova zloby a zoufalství

24.07.2018 11:40

Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Podle Nejvyššího soudu by měli vyklidit domy, ve kterých žijí. Píše o tom server Aktuálně.cz.

„A co ti na Klinice, ti tam smí zůstat?“ Klienti H-Systemu musí do měsíce vypadnout. Padají slova zloby a zoufalství
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Rozhodnutí soudu o vyklizení bytů po H-Systému je pro členy družstva Svatopluk šokující. Něco takového absolutně nečekali, řekl Martin Junek, zástupce poškozených klientů H-Systemu. Z rozhodnutí Nejvyššího soudu plyne, že lidé musejí byty v Horoměřicích vyklidit do měsíce. Nájemní smlouvy jsou absolutně neplatné.

Anketa

Vydělala Česká republika na členství v Evropské unii?

hlasovalo: 18280 lidí

„Jsem stále v šoku. Tluče mi srdce asi tak na 120 tepů. Je to neuvěřitelná věc. Nedokážeme si představit, že bychom ty domy, v nichž bydlíme skoro 20 let, měli vyklidit. Žijí tam lidé, kteří tam zestárli, dali úspory, aby mohli dostavět ty domy,“ sdělil Junek. „To, co vyřkl Nejvyšší soud, je pro mě nepředstavitelná věc,“ sdělil Junek. „Tato země nám neposkytuje žádnou právní jistotu. Je to úplně šílená nespravedlnost. Nedokážu si představit, v čem teď žije ta šedesátka rodin,“ sdělil dále Junek. 

„Nejvyšší soud k těmto věcem pravděpodobně nepřihlédl. To je tak nespravedlivá věc,“ opakoval stále Junek. „Musíme se nějakým způsobem bránit,“ míní dále Junek a zopakoval, že je to skutečně strašná situace, nazývá ji dokonce schizofrenní. „Klienti se měli před lety odstěhovat do jiné země,“ míní Junek. 

„Copak by se asi stalo, kdyby lidé, kteří se mají do měsíce vystěhovat z domů H-systému, prohlásili svá obydlí za autonomní sociální centrum? Neomarxističtí aktivisté už od roku 2014 okupují budovu žižkovské kliniky, která patří státu, a u soudů doposud nalézali zastání. 2. února 2018: Do rozhodnutí Nejvyššího soudu, zda by měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužena, či nikoli, mohou aktivisté zůstat v budově bývalé kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Soud odložil vykonatelnost soudního rozhodnutí na vystěhování,“ zareagoval pak na kauzu také hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

O nespravedlnosti hovořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) novinářům po dnešním jednání kabinetu řekl, že mu nepřísluší se k obsahu rozhodnutí vyjadřovat. Upozornil však ještě na možnost obrátit se na Ústavní soud.

Babiš na tiskové konferenci řekl, že mu během jednání vlády chodily textové zprávy s dotazy na H-System, takže se hned ptal ministra spravedlnosti, jaký další v případu existuje opravný prostředek. „Určitě je to nespravedlnost,“ konstatoval Babiš.

Kněžínek dodal, že chápe bolestivost případu, ale nepřísluší mu se k obsahu rozsudku vyjadřovat. „Z hlediska ministerstva není možné zasahovat do rozhodování nezávislých soudů,“ zdůraznil. „Z procesního hlediska je věc rozhodnutím Nejvyššího soudu na úrovni obecného soudnictví ukončena,“ dodal.

Společnost H-System uzavřela po svém založení roku 1993 smlouvy se stovkami zájemců. O čtyři roky později však společnost zkrachovala a tisícovka lidí přišla zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…