„Dokud lidi nebudou na dně, nepůjdou proti.“ Ostrý kamioňák o kleštích covidu v Německu. Neustoupí

14.01.2022 7:15

Ceny směšné ve srovnání s Českem! „Němci jsou poslušný národ, roušky mají téměř všude.“ Šofér kamionu, se kterým brázdí v noci německé silnice, Zbyněk Lukáš, popisuje nejen zkušenosti ze zahraničí. Očekává, že pro něj za pár měsíců „začne boj se systémem jak v Německu, tak u nás.“

„Dokud lidi nebudou na dně, nepůjdou proti.“ Ostrý kamioňák o kleštích covidu v Německu. Neustoupí
Foto: archiv Z. Lukáš
Popisek: Kamion, kterým jezdí Zbyněk Lukáš

Na jižní Moravě, odkud pochází, tráví Zbyněk Lukáš jen víkendy. Od pondělí do pátku křižuje Německo v kamionu. „Máme dlouhé a krátké týdny. Jsem zařazen jako noční řidič. Vyzvednu zboží, jedu s ním na druhý konec Německa a pak zase v noci vyrážím dál,“ popisuje z Augsburgu.  

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

V kamionu má vše, co potřebuje, místo na spaní, vařič i ledničku. „Pro šoféra je nejpohodlnější vozit si jídlo s sebou. V autě mám své pohodlí,“ říká. Německé restaurace, kde se teď chystá ještě nové zpřísnění opatření, příliš nenavštěvovával. Obchodní síť ale využívá velmi rád. „Ceny potravin a téměř všeho jsou buď nižší, nebo stejné jako u nás. Snažím se nakupovat v Německu, protože zboží má lepší kvalitu. Pokud máte štěstí na slevu, ceny jsou ve srovnání s českými poměry, směšné,“ popisuje. „Jen s cigaretami je to naopak. U nás jsou levnější,“ směje se.

Německo patří ke státům, kde platily od začátku epidemie přísnější restrikce než u nás. „Někteří jsou nadšení, jiní méně. Jsou národ, který poslouchá. Jsou poslušný národ, roušky mají téměř všude. Asi s tím většinou nemají takový problém, jako u nás,“ přemýšlí Lukáš.

Sám ale respirátor ani jinou ochranu dýchacích cest nepoužívá. „Já v roušce nechodím. Naštěstí najdete všude normální lidi,“ podotýká.

Na půl roku klid a co pak?

V době, kdy vešla v platnost covidová opatření, větší omezení nepociťoval. „Zatím mě omezení zásadně nepostihla,“ uvažuje. „Kontrolovali mě na hranicích s Rakouskem, na německé straně bylo kontrol méně. Podstupoval jsem testy. Nezaznamenal jsem výrazné problémy až do teď,“ říká s tím, že v Německu už se musí neočkovaní testovat častěji. „Větší sklady kontrolují certifikáty bezinfekčnosti. Kolega se musí testovat každý den,“ popisuje. 

Sám nějakou dobu ještě problém v zaměstnání nepředpokládá. „Prodělal jsem covid, tak mám na půl roku klid,“ říká. Jenže, co bude po půl roce? „Asi boj. Nevím. Naočkovat se nenechám, protože to nepotřebuji. Pak začne boj se systémem jak v Německu, tak u nás,“ předpokládá. Většina kolegů, se kterými v Německu pracuje, už očkování podstoupila. „Ve srovnání s Českou republikou jsou Němci důslednější. Policie dodržování hned řeší,“ podotýká.

Zbyněk Lukáš se netají tím, že je na tom zdravotně velmi dobře. „Jsem zdravý. Díky tomu, že pracuji, nepociťuji ani velké sociální problémy,“ předesílá. Ohrožení ale připouští. „Jakmile by mě dostihly restrikce, rychle o standard přijdu. Pokud řeknou, že můžu pracovat jen pod podmínkou, že budu naočkovaný, pravděpodobně bych musel s prací skončit,“ říká otevřeně. „Pak bych hledal zaměstnání podle toho, kde očkování nebudou chtít,“ uvažuje.

Dokud lidi nebudou úplně na dně…

Byl by rád, pokud by Evropa dokázala kritickým sociálním problémům předejít. „Dokud lidi nebudou úplně na dně, nepůjdou proti. Byl bych rád, kdyby se poměry nijak nevyhrotily,“ podotýká.

Obavy má i z toho, jak se jako občan České republiky bude domáhat svých práv v zahraničí. „Mám v České republice nějaké možnosti, mohu se bránit. Pro mě, jako pro Čecha, je to v Německu trochu složitější,“ přemýšlí.

Řidič z povolání zdůrazňuje, že nemá problém s dodržováním nařízení. „Jen musí mít nějakou logiku. Nevidím ji. A to mi vadí. Protiepidemická opatření jsou postavená na hlavu. Je vidět, že nemají s onemocněním nebo se zdravím nic společného. Když člověk trochu uvažuje a používá zdravý rozum, zjistí, že jde o jiné věci,“ naznačuje.

Věří, že nový kabinet od povinného očkování pro určité skupiny lidí v Česku nakonec ustoupí. „Samozřejmě Německo je pro naši vládu velký vzor. Opatření dělají průběžně podobná. V Rakousku snad povinné očkování odložili,“ říká. „Věřím, že od března u nás očkování povinné nebude, nebo rozhodnutí odloží,“ předpokládá. 

Zážitek z demonstrace. „Rajchl to má dobře srovnané“

Pokud mu čas dovolí, jede i na demonstraci. Čerstvé zážitky má ze sobotního protestu v Brně, kde se sešly tisíce lidí. „Když mám možnost, tak na demonstrace jedu. Jsem z Moravy, Brno je pro mě schůdnější. Ale jezdil jsem i do Prahy, protože se mi opatření nelíbí,“ říká jasně. „Domluvíme se, jede nás na demonstraci víc, aby nás bylo vidět a slyšet,“ dodává.

Oceňuje i práci advokáta Jindřicha Rajchla, který na brněnském protestu vystoupil. „V poslední době ho hodně sleduji. Má vše dobře srovnané. Bojuje za nás za všechny. Pomohl teď hasičům, zdravotníkům, policistům. Pomáhá i známým osobnostem v právních řízeních. Souhlasím s ním,“ říká Lukáš.

Demonstrace v Brně. Foto: archiv Z. Lukáš

Patří i k tzv. „jezdcům za svobodu“. „Teprve později jsme začali chodit na demonstrace. Nejdřív jsem se účastnil jízd za svobodu,“ vysvětluje. Právě tato skupina lidí, se snaží formovat postupně uskupení s názvem Společně jsme silnější.

Na poznámky o tom, že se na náměstích kvůli protestům scházejí jen extremisté, nezadržel smích. „Tak to ne. Mimo zákon? Vůbec nikdo nechce jít přes rámec zákona. Naopak. My se snažíme, aby byl zákon dodržován. Opatření a vše, co se zavedlo, je protizákonné. Důkazem je, že několikrát vyhlášky vlády zrušil Nejvyšší správní soud. Oni vědí, že nerozhodují v souladu se zákonem, ale nařízení nějakou dobu platí, pak ho změní, aby zase nějakou dobu vydrželo. A tento princip se opakuje pořád dokola,“ vysvětluje. „Bojujeme ale za všechny. Většina z nás hlavně za děti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…