„Dostane lekci!“ Je zle. Válka uvnitř EU. Polsko chce srazit Leyenovou. Verhofstadt konflikt přiostřuje

09.08.2022 19:19 | Ze sítí

Polská vláda přitvrzuje ve sporu s Evropskou komisí v souvislosti s dodržováním zásad právního státu, které vyžaduje předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta jimi podmiňuje vyplacení pandemického peněžního balíku obnovy za více než 35 miliard eur (přes 800 miliard korun), které nyní blokuje. Polsko vyhrožuje, že vytvoří koalici, s níž von der Leyenovou sesadí. Belgický europoslanec Guy Verhofstadt vyhrožuje jménem europarlamentu šéfce Evropské komise také, a sice že ji sesadí, pokud peníze naopak vyplatí. V sázce je podle něj duše Evropy.

„Dostane lekci!“ Je zle. Válka uvnitř EU. Polsko chce srazit Leyenovou. Verhofstadt konflikt přiostřuje
Foto: Screen serveru YouTube
Popisek: Europoslanec Guy Verhofstadt

„Schválení tohoto plánu je spojeno s jasnými závazky Polska ve věci nezávislosti justice, což bude muset splnit předtím, než bude možné provést jakékoli platby,“ žádala von der Leyenová v červnu.

Jako podmínky pro vyplacení finančního balíku šéfka Evropské komise uvedla zrušení disciplinární komory při nejvyšším soudu, změny justičního disciplinárního systému a opětovné jmenování soudců, kteří byli kvůli kontroverzní změně pravidel odvoláni.

Původní zdroj ZDE.

Podle polských politiků v čele s Jarosławem Kaczyńským Evropská komise porušila dohodu a je načase, aby „dostala lekci“, řekl provládnímu zpravodajskému serveru Sieci.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Pokud nás Evropská komise zatlačí ke zdi, nebudeme mít na výběr než vytasit všechny zbraně v našem arzenálu a spustit palbu,“ řekl generální tajemník vládní strany PiS Krzysztof Sobolewski v rozhovoru pro polský státní rozhlas s tím, že Polsko by nejen vetovalo všechny unijní iniciativy, ale také vytvořilo politickou koalici, která by sesadila předsedkyni Komise von der Leyenovou a odvolalo zbytek členů.

Belgický politik a bývalý premiér Belgie Guy Verhofstadt, který je vlivným poslancem Evropského parlamentu, zase tlačí na Ursulu von der Leyenovovou, pakliže by ve svých postojích couvla, že sesazení přijde z druhé strany.

„Kaczyński se chce zbavit von der Leyenové, pokud nezaplatí. My v Evropském parlamentu se jí chceme zbavit, pokud zaplatí,“ napsal ve svém tweetu v reakci na polské výhrůžky ohledně sesazení šéf eurokomise. A konstatoval „duše Evropy je v sázce“.

 

 

V dalším tweetu uvedl, že nikdo v Evropě nechce zotročit hrdý polský lid. Jedině Kaczyński tak podle belgického politika činí „neustálým podkopáváním právního státu a demokratických principů v Polsku a kopírováním Putinova Ruska“.

 

 

Peněžní balíček pandemické pomoci ve výši 35,4 miliardy eur (862 miliard korun) má financovat dekarbonizaci průmyslu, zvýšit energetickou nezávislost a zlepšit investiční klima v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…