„Fialova“ Nutella opět straší. Ani nemusel nikam jet

06.02.2024 12:45 | Analýza

Za 115 Kč v Německu. Za 125 Kč v Rakousku. Ceny pomazánky Nutella opět straší spotřebitele. A premiér Fiala tentokrát ani nemusel nikam jet. U příležitosti dne Nutelly její ceny analyzoval ekonom Weltu Holger Zschaepitz. Ale jak si v porovnání s těmito cenami vede Česká republika? Momentálně docela dobře. Tedy do 13. 2., dokud platí sleva v Kauflandu. Do té doby můžete mít 700 gramů Nutelly za 120 Kč, přesně na pomezí Německa a Rakouska. Ale když sleva skončí... To se můžete koneckonců přesvědčit v obchodech Tesco.

„Fialova“ Nutella opět straší. Ani nemusel nikam jet
Foto: Repro: X
Popisek: srovnání ceny Nutelly v Rakousku a Německu

Světový den Nutelly se 5. února slaví už od roku 2007. Tento rok byly oslavy o to větší, že Nutella oslavila své 60. výročí.

Den Nutelly původně založila americká blogerka a milovnice Nutelly Sara Rosso, která byla toho názoru, že Nutella si celosvětový oslavný den zkrátka zaslouží. Na tom se následně shodla většina fanoušků oříškové pomazánky.

Nutellu lze oslavovat uspořádáním Nutella party, darováním Nutelly blízkému, napsáním písně o Nutelle nebo i sdílením obrázků, nápadů a receptů na sociálních sítích.

Německý novinář, který je hlavním ekonomickým redaktorem pro deník Die Welt, Holger Zschaepitz namísto receptu sdílel na X cenové srovnání Nutelly v Rakousku a Německu.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Nutellu, jakožto homogení výrobek, který by v celé Evropě měl být stejný, je možno použít jako měřítko pro ekonomické rozdíly.

Zschaepitz zjistil, že v Rakousku stojí 700gramová sklenice Nutelly 4,99 eura, tedy v přepočtu přibližně 125 korun českých.

V Německu si pak lidé pochoutkovou pomazánku mohou pořídit za 4,59 eura – 115 korun.

Novinář Zschaepitz ceny obou sklenic Nutelly přepočítal na cenu za kilo a porovnáním parity kupní síly Nutelly porovnal německé a rakouské euro. Pokud kilo Nutelly v Rakousku vyjde na 7,13 eura a v Německu na 6,12 eura, rakouské euro je oproti německému dle jeho výpočtů nadhodnocené o 16 %.

„Dobré ráno z Rakouska, kde je rakouské euro vůči německému euru o 16 % nadhodnocené, měřeno paritou kupní síly Nutelly (cena za homogenní produkt Nutella): V Rakousku stojí 700g sklenice 7,13 EUR za kg, zatímco v Německu 6,12 EUR za kg, takže rakouské euro je o 16 %...“ informoval novinář na sociální síti X den po Světovém dni Nutelly.

Zschaepitz Nutellu jako měřítko pro srovnání měn dvou zemí použil již minulý rok v létě. Tehdy se zaměřil na Nutellu z Maďarska a Německa. V létě stála v Maďarsku 400gramová sklenice pomazánky 11,2 eura a v Německu 7,32 eura. Z toho vyšlo, že maďarský forint byl oproti německému euro o 24,5 % podhodnocen a ceny potravin v Maďarsku jsou „šíleně drahé“.

V ČR je Nutella proslavená svým premiérem, který se vydal na cestu do přeshraničních obchodů a zjistil, jako jeden z posledních, že je tam opravdu Nutella levnější. Tím odstartoval vlnu posměšků na svou adresu, která trvá v podstatě dodnes. Důkazem může být, že Fialovi stále někteří přezdívají „nutelliér“. Nicméně jak je to s Nutellou v českých obchodech? Ve slevě stejně jako v Rakousku či v Německu. Aktuální leták Kauflandu má 350gramové balení za 59,90 Kč, tedy za 700 gramů je to v podstatě 120 Kč, což je přímo mezi cenou v Německu a v Rakousku. Jenže sleva platí jen do 13. 2. A pokud je přeškrtnutá cena směrodatná, bez slevy stojí Nutella v Kauflandu 86,90 za 350 gramů.

On-line obchod Tesco má 600 gramů Nutelly za 165,50 Kč. Tedy stejně jako při Fialově výletu více peněz za méně Nutelly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…