„Je to tam!“ Korespondenční volba prošla Sněmovnou do dalšího čtení. Rakušan jásá

25.01.2024 16:39 | Monitoring

Dolní komora Parlamentu po mnoha desítkách hodin projednávání podpořila koaliční návrh, jenž má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Schvalování několik dní blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD.

„Je to tam!“ Korespondenční volba prošla Sněmovnou do dalšího čtení. Rakušan jásá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Úvodní sněmovní debata o návrhu trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času, koalice kvůli obstrukcím opozice stanovila pro hlasování pevný termín. Podobně postupovala například loni při schvalování konsolidačního balíčku, kdy úvodní debata k němu trvala zhruba 27 hodin čistého času.

„Je to tam! Korespondenční volba prošla prvním čtením. I přes obstrukce opozice, které mnohdy trvaly i déle, než kolik času zabere mnohým krajanům žijícím v zahraničí cesta na zastupitelský úřad. Nevím, co z toho je větší plýtvání časem. Obstrukcím se sice nevyhneme ani do budoucna, ale jsme zase o krok blíž k tomu ušetřit voličům v zahraničí cestu i čas! Mám fakt radost,“ radoval se na sociální síti ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Volební novelu koalice naopak označil za manipulativní předseda SPD Tomio Okamura. Hovoří o ní dokonce i jako o protiústavní.

Diskusi o předloze provázely spory opozice s koalicí. A to především o to, zda je volba v souladu s ústavními požadavky na osobní a tajné hlasování. Zastánci volby poštou poukazovali na nutnost umožnit uplatnění volebního práva i Čechům v rozlehlých státech, pro něž je časově i finančně náročné jet například stovky kilometrů hlasovat na ambasádu. 

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by mohla být využita ve sněmovních volbách v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím, školy nemaje., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseGary , 25.01.2024 18:14:04
Kdo mi prosím vysvětlí, k čemu je v našem demokratickém státě opozice. Může se na hlavu stavět a ti co jsou u moci si stejně prosadí svoje. Je to jak za vlády jedné strany. V čem je rozdíl? Jedině v tom, že ty, co jsou nyní u nás v současné době u moci nevolilo 99,9 procent lidí. Ale jim je to stejně jedno. I kdyby je volilo jen 10 procent voličů, stejně to zaonačí tak, že zvítězí.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…