„Jednací řád mi nedovoluje mu jednu vrazit!“ Rakušan se neudržel, když řečnil Okamura

28.11.2023 19:41 | Monitoring

Slova lídra SPD Tomia Okamury ohledně přerozdělování migrantů do České republiky, která pronesl dnes na půdě Poslanecké sněmovny, nadzdvihla ze židle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Čím víc Pinocchio lhal, tím delší měl nos. Kdyby to platilo i u pana Okamury, jeho pomyslný nos už by ze Sněmovny trčel stejně nepřehlédnutelně, jako se nad Břevnovem tyčí jeho svérázné sídlo,“ napsal mimo jiné.

„Jednací řád mi nedovoluje mu jednu vrazit!“ Rakušan se neudržel, když řečnil Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Česka Vít Rakušan

„Řekl jsem to už mnohokrát, ale tváří v tvář lžím, které teď zase předvádí ve sněmovně Tomio Okamura, to rád zopakuji znovu: Naše vláda nesouhlasila a nikdy nebude souhlasit s povinným přerozdělováním migrantů v rámci EU. Nevěříme, že by takový systém fungoval. Je to jedna z mála věcí, na kterých se shodneme se stávající opozicí. Na čem se s panem Okamurou neshodneme nikdy, je využívání strachu a nenávisti jako nástroje politického soupeření. Stejně jako lže o migračním paktu, lže i o tom, že u nás letos vzrostla nelegální migrace nebo že došlo k ‚prudkému nárůstu‘ trestné činnost cizinců u nás. Nic z toho není pravda. Čím víc Pinocchio lhal, tím delší měl nos. Kdyby to platilo i u p. Okamury, jeho pomyslný nos už by ze sněmovny trčel stejně nepřehlédnutelně, jako se nad Břevnovem tyčí jeho svérázné sídlo,“ vyjádřil se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ke slovům, která pronesl Tomio Okamura (SPD) na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny.

„Vážený pane Rakušene. Kdy si vy i vaši političtí kolegové uvědomíte, že slušnost na prase nefunguje? A to se zdaleka netýká jen Tomia Okamury. Chápete, jak strašně asociálně působíte, když si necháte, s prominutím, od opozice takhle kálet na hlavu?“ zeptal se Rakušana jeden ze čtenářů. A ministr odpověděl:

„Vážený pane Samotný, jednací řád sněmovny, ale ani jiné zákony naší země, neumožňují, abych šel k pultíku a panu Okamurovi za ty lži jednu vrazil. Ani to nemám v povaze. A tak volím civilizovanou formu, na jeho lži upozorňuju a vyvracím je. Budu rád, když mě v tom podpoříte,“ napsal Rakušan.

„Chápu, že jdete formou slušné politiky, proto jsem ráda, že máme tuto vládu. Bohužel se ale obávám, že jste na ně moc jemní a na to jejich neustále opakování lží to moc nezabírá. Zkuste formu komunikace jako vláda, prosím, přehodnotit, nechceme tu mít za dva roky zase makaka,“ vyjevila další diskutující.

„Přidáme. A oceníme – v komunikaci, v oponování lžím – pomoc opravdu od každého. Sami to nedáme. Díky," zakončil diskusi Rakušan.

A co konkrétně Okamura řekl?

„Fialova vláda prosazuje přerozdělování nelegálních migrantů do České republiky. A já tento bod tady opakovaně navrhuji celá léta především z toho důvodu, že ministr Rakušan a Fialova vláda tady už několik měsíců lžou v médiích a veřejně, že prý ten migrační pakt EU, který vaše vláda odsouhlasila, pan ministr Rakušan s ním souhlasil v červnu už, v červnu s ním už souhlasil v Evropské unii a tvrdě tak poškodil zájmy České republiky a našich občanů, tak nám tvrdil, že to prý neobsahuje kvóty. A já jsem mu tady říkal, není to pravda. Ten migrační pakt kvóty obsahuje, ať nelže. Takže je potřeba tento bod otevřít, protože to není legrace. Ten migrační pakt je dneska ve fázi, že samozřejmě už se to blíží v podstatě k tomu definitivnímu odsouhlasení, a my to musíme zastavit,“ zaznamenal stenozáznam Sněmovny Okamurova slova.

„Hnutí SPD říká, že i kdybyste to odsouhlasili finálně, ale vy už jste s tím souhlasili samozřejmě, ale zbývá ještě to poslední, tak my, pakliže budeme ve vládě, a chceme být ve vládě, tak to téma migračního paktu znovu otevřeme a postavíme se proti tomu i na evropské úrovni. To je nepřijatelné. A teď se podíváme na ten migrační pakt trošku blíž, abychom nemaskovali ty lži ministra Rakušana a Fialovy vlády. Ty lži, kdy vy sem chcete přerozdělovat nelegální migranty do České republiky z Afriky a z islámských zemí.

Migrační pakt je soubor pěti návrhů právních předpisů EU. Z hlediska debaty o migračních kvótách jsou nejpodstatnější dva z nich. Návrh o řízení azylu a migrace a návrh na řízení o krizových situacích a vyšší moci v oblasti azylu a migrace. Oba návrhy obsahují migrační kvóty. Ten první je pro běžná období, ten druhý je pro období migračních krizí. Státy EU sice budou mít volbu mezi přemisťováním migrantů a placením pokuty 0,5 milionu korun, cca 20.000 eur za nepřemístění jedné osoby, ale pouze za podmínky, že všechny státy EU dohromady přislíbí a skutečně převezmou – v paktu se převzetí migranta říká relokace – nejméně tolik migrantů, kolik stanoví každoročně schvalovaná kvóta pro celou EU. Ta bude minimálně 30.000 migrantů, což je uvedeno v článku 7c odst. 2. Maximální hodnota není stanovena.

Kvótu každoročně navrhne úřednická Evropská komise a posoudí takzvané fórum na vysoké úrovni pro migraci, což bude skupina složená ze zástupců členských zemí. To nejspíš budou vyšší úředníci z ministerstva vnitra. Na každý členský stát pak připadne určitý podíl z kvóty navržené Evropskou komisí. V tuto chvíli to vypadá, že ta kvóta, ten podíl České republiky bude 2 %,“ konstatoval Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nikdo jim nevěří, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 28.11.2023 19:46:58
Nevím kdo je tady větší lhář. Jen se stačí podívat na předvolební sliby SPOLU a názor si udělá každý sám.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…