„Marku, s tebou bych nikdy nepracovala“. Debata na síti rozkryla, jak to chodí v redakci Reportérů

02.07.2022 7:57 | Ze sítí

Kauza, kterou rozpoutal šéf Přísahy Robert Šlachta, se stala pozoruhodnou ukázkou, jak fungují Reportéři ČT.

„Marku, s tebou bych nikdy nepracovala“. Debata na síti rozkryla, jak to chodí v redakci Reportérů
Foto: Repro XTV
Popisek: Novinář Marek Wollner

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Šéf Přísahy Wollnerovu redakci obvinil, že několik let měla informace o praktikách náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, který je aktuálně ve vazbě za korupci.

Vytáhl přitom nevysílanou kauzu pozemků v Lysolajích, kde byl Hlubuček starostou.

Šéf Reportérů Marek Wollner reagoval tvrzením, že kauzu Lysolaje nevysílali proto, že redaktorka Markéta Dobiášová (která krátce poté z ČT odešla na Primu) ji ani po několika měsících práce nedokázala dotáhnout do konce.

Na Wollnerovu podporu se shromáždila řada jeho slovy „slušných lidí“ (namátkou Jaroslav Spurný a Erik Tabery z Respektu, Jiří Kubík ze Seznam Zpráv, držitel ocenění genderman Petr Bittner, Matěj Hollan), ale ozvala se i Markéta Dobiášová.

Důvody, proč ČT za tři roky z jejích zjištění nic nezveřejnila, byly podle ní jiné. „Tlaky organizované skupiny kolem Hlubučka, developerů, bohužel i bývalých novinářů ve službách STANu, byly na ČT obrovské,“ vzpomenula. I tyto tlaky se prý snažila popsat a ukázat na propojení zájmových skupin.

Potenciál kauzy Hlubuček byl podle ní velký. „Nejen Lysolaje, ale i okolnosti prodeje pozemků u metra Palmovka, v Holešovicích, všechno jsme s kolegyní A. Paclíkovou rozkrývaly,“ vzpomínala. Vše, co zjistila, při svém odchodu nechala v České televizi, aby se tím někdo z jejích kolegů mohl dále zabývat, ale to se nestalo.

Ke zdokumentování činnosti lobbistické skupiny dokonce před svým odchodem na Primu odevzdala „scénář“ případné reportáže. Ten poslala svém nadřízenému Marku Wollnerovi.

„Jistě vám ho rád sám poskytne. Ke kauze vyvedení lukrativních městských pozemků v Lysolajích Hlubučkem, k jejich podezřelému prodeji bez výběrového řízení předem vybranému developerovi, vše ve scénáři stálo. Stojí. Byly, jsou v něm popsány i triky, jakým se pozemky prodaly pomocí posudku nechvalně proslulého znaleckého ústavu Equita, který přitom neměl být ve státní správě k prodeji pozemků vůbec použit. Stejně tak byly, jsou ve scénáři popsány i nátlaky, které Petr Hlubuček a jeho lidé na nás v ČT praktikovali,“ psala na Facebook.

Pak dodala, že neví, jestli Wollner scénář vůbec četl. V redakci zůstaly i všechny dokumenty, které ke kauze shromáždila. Ona sama prý Wollnerovi i později, když už nebyla v ČT, nabízela pomoc s případným dotažením kauzy, že jí je v šuplíku škoda.

„Zastavit investigativu rozdělaných kauz je zcela v kompetenci šéfredaktora,“ dodala. Nejvíce ji prý překvapilo, že získané dokumenty a dokonce i natočený filmový materiál, který před třemi roky při práci na reportáži vznikl, ČT nevyužila ani poté, co Petra Hlubučka z pražského magistrátu odvedli v poutech.

„Není na mně hodnotit, proč si přinejmenším lysolajskou kauzu nechali Reportéři vzít ‚konkurencí‘. Já mám od začátku jasno; byla to kauza, která ukazovala na propojení developerů, politiků, způsob nakládání s veřejným majetkem,“ uzavřela Dobiášová.

To vypovídá o tvém nezájmu o kauzu...

Wollner na Dobiášovou zareagoval: „Markéto, ty dobře víš, že tuhle půlnoční verzi scénáře z 28.11. jsem vůbec neřešil, protože to byla vaše čistě pracovní verze, kterou jste si šly zkusmo ustříhat do střížny“. Sama Dobiášová prý s touto verzí scénáře nebyla spokojená a vůbec mu ji nechtěla ukázat. Na tématu podle něj marně strávila půlrok, pak dostala nabídku ze CNN Prima News a odešla.

„Redakci jsem vždycky bránil proti politickým tlakům, ostatně nejednou i tebe. A tvářit se, že byl v redakci na tebe tlak od jakéhosi politického nýmanda Hlubučka z magistrátu, kterého nikdo neznal, je komická,“ vzkázal dále dramaturg. Pak ale souhlasil, že „při natáčení vás tahle parta dost vodila za nos a vymyslela si různé nesmysly, místy i brutální obvinění“.

Dobiášová následně vyjasnila časovou chronologii. Scénář prý Wollnerovi poslala až poté, co s kolegyní zkusila sestříhat pracovní verzi reportáže. A důvod byl takový, aby po jejím odchodu mohl na závažné kauze případně pracovat někdo z kolegů. „Škoda, že sis jej tehdy ani nepřečetl. Bohužel to vypovídá jen o tvém nezájmu o kauzu,“ odepsala bývalému šéfovi. Zklamalo ji ale hlavně to, že „v jakémsi tvém boji se Šlachtou“ očerňuje své bývalé redaktory a ještě využívá své aktuální podřízené k jejich pošpinění.

„Hlavně to mít na koho shodit, že. Tomu říkám ‚hrdinství‘,“ uzavřela Markéta Dobiášová.

Wollner zopakoval, že Dobiášová sama věděla, že nemá „nabito“, a pak přešel do osobního tónu: „Tahle hra, kterou hrajete s Janou Škopkovou a s pomocí Šlachty, je dost nepěkná.“

Novinářka ho ujistila, že se Šlachtou nemá nic společného a žádné informace mu nepředávala. Nepěkná jsou prý hlavně Wollnerova obvinění. „Braň se, jak umíš, ale moje novinářský jméno si do úst neber,“ dodala.

Mnohem drsněji zareagovala její kolegyně Jana Škopková, dramaturgyně dokumentaristiky v ČT, kterou Wollner ze „hry s pomocí Šlachty“ obvinil také: „Ty jsi se opravdu už pomátl. A mě vynech ze všech svých konspirací. Sám víš, že jsi mimo. S tebou bych nikdy nepracovala. A pokud ani nečteš scénáře svých reportérů, tak na tom místě nemáš co dělat,“ napsala šéfredaktorovi Reportérů.

Ten reagoval obviněním, že Škopková kauzu Dobiášové „strčila“ a nosila posudky od „jakýchsi svých znalců“. „O dalších nehezkých souvislostech (vlastně ‚tlacích‘ z tvé strany) se teď rozepisovat nehodlám,“ rozloučil se.

Když se jeden z diskutujících pozastavil nad tím, jak to ve Wollnerově redakci chodí (tedy že se půlroční práce klidně hodí za hlavu a šéfdramaturg ani nečte scénáře), vysloužil si za to dotaz, zda je sponzorem Šlachtova hnutí Přísaha.

Zmíněný Jaroslav Kubiska, známý z kauzy Ivo Rittiga, Wollnerovi odpověděl, že jeho podpora Šlachtova hnutí je veřejně známá informace (a Šlachtovo hnutí má i na své facebookové profilovce). Po další výměně názorů mu redaktor vzkázal: „Vy byste se hodil jako prokurátor z padesátých let.“

Kubiska mu odpověděl, že jeho rodina byla po roce 1968 perzekvována. „To jste se moc netrefil, ale odpovídá to mým zkušenostem s Vámi. My máme boj s xindlem v krvi,“ uzavřel whisteblower.

Debata se pak dostala do zcela jiných dimenzí příchodem bývalého redaktora zpravodajství Adama Komerse, který Dobiášové vzkázal ať se stydí a přidal postřeh z Kavčích hor, že „jakmile je do něčeho namočená Škopková, tak to smrdí strašlivým svinstvem“.

Redaktorka Jana Neumannová, Wollnerem zmíněná, pak Dobiášovou vyzývala, že by byla základní lidská slušnost říci, že v ČT reportáž nikdo nestopl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…