„Mu zlámu ty prsty!“ V ČSSD se drsně řeší volba vedení. A na jazycích jména jako Hašek, Zimola, Tvrdík

31.01.2018 15:37

Jak byla po sněmovních volbách sociální demokracie krotká a nevýrazná, nyní její pozice strmě roste. Může za to především aktuální neschopnost hnutí ANO dohodnout stabilní koaliční vládu. A pro tu, jak vidno, je socdem jedním z nejdůležitějších soklů. O tom, jak bude případný kabinet hnutí ANO vypadat, pátraly ParlamentníListy.cz.

„Mu zlámu ty prsty!“ V ČSSD se drsně řeší volba vedení. A na jazycích jména jako Hašek, Zimola, Tvrdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Kdybychom se drželi jen pozice Babišova hnutí, můžeme konstatovat, že klíčovým mužem pro jednání s ostatními stranami je především předseda poslanců Jaroslav Faltýnek. Bez ohledu na emoce: zatím nebyl s to ona jednání jakkoli posunout. Také do naší redakce se pravidelně dostávaly informace, s kým a kde Faltýnek jednal, jaké posty byly slibovány „a jak z toho nic nebylo". Středobodem dění se v tomto ohledu staly státní podniky ČEZ, Dráhy, SŽDC a vlastně i doprava jako celek. Jeden z velmi dobře informovaných členů Babišova kabinetu uvedl, „že byly chvíle, kdy pan Babiš ztrácel s panem Faltýnkem trpělivost". Ze socdem zase dobře víme, že jim šlo v minulosti zejména o oblast dopravy. Jedním ze zvažovaných adeptů na ministra dopravy je už dlouhodobě Jan Birke. Ten, který "odvedl" jako volební manažer stranu na kraj propasti. Birkeho zásluhy budou zřejmě odměněny…

Anketa

Která strana nejlépe hájí prezidenta Zemana?

6%
3%
80%
1%
10%
hlasovalo: 11948 lidí
A nyní k socdem. Do jejího čela se dere hned sedmero statečných. Ti klíčoví? K Janu Hamáčkovi přibyli Milan Chovanec a Jiří Zimola. Pokud bychom sledovali dění uvnitř partaje, kde jde zejména o vliv a možné resorty, očima jednotlivých krajských usnesení, tak za delší konec provazu tahá Jan Hamáček. Ten má nominaci na předsedu z pražské KVV, ze všech oblastí ve Středočeském kraji (Příbram, Benešov, Nymburk a další), stejně jako za Rychnov nad Kněžnou nebo Vysočinu. Exministr vnitra je zase žádoucí pro Most, Plzeňský kraj či Zlín. Jeden z matadorů ČSSD nám k tomu řekl, že „čárky z krajů jsou sice hezká věc, ale delegáti na sjezdu volí tajně a nejsou vázáni usnesením krajských konferencí. Letošek navíc bude obrovsky o emocích a tlaku při půldenním sjezdu a desítkách nominací".

Další z oslovených členů socdem se proti těmto slovům ohradil nadsázkou, že „mu zlámu prsty, když bude hlasovat jinak". Tuto větu ovšem doprovodil smíchem s tím, že odpovědnost je na každém z delegátů.

Co se souboje Hamáčka, Zimoly a Chovance týká, logika velí ohlédnout se do minulosti. Jan Hamáček je sociální demokrat bez poskvrny. Mnoho krajů nemá ani tak problém s ním, jako s direktivním, až násilným přístupem pražské ČSSD v čele s evropským poslancem Pochem (která Hamáčka prosazuje). Byl to mimochodem Poche, kdo zcela netakticky a takzvaně na sílu protlačil podporu Jiřího Drahoše přes metropolitní ČSSD. Poche tímto "chlapáckým" rozhodnutím nejenže ztratil body, ale také část vlivu. Jak se o něm v minulosti hovořilo jako o stratégovi, teď má jednu porážku za druhou. To může pro volbu Hamáčka znamenat mnohé. Důležitá je i skutečnost, že Hamáčka bude podporovat zřejmě také trio Sobotka, Marksová a přirozeně i pražský politik a poslanec Petr Dolínek. Především v Praze se přitom o Hamáčkovi ještě donedávna uvnitř vedení socdem hovořilo pejorativně, vulgárně a často se zmiňovalo, že nedrží slovo.

Jan Hamáček je letitou tváří socdem. Jako další, i on byl členem mladých socdem. Výraznou stopu u voličů doposud nezanechal, chybí mu především civilní a neformální vystupování. S nadsázkou řečeno: v obleku s kravatou možná i spí

Milan Chovanec se postavil na druhou stranu. Za prezidenta, za vítěze. Proti němu v povolebním vyjednávání ovšem stojí těžká váha. Notně energický a hlasitý Andrej Babiš. Ten už se do něj v úterý opřel slovy: „S Chovancem ve vládě sedět nebudu." Ano, i to dává smysl. Babiš totiž dlouhodobě prohlašuje, že za jeho cílenou likvidací stojí i Milan Chovanec. Zdali bude delegáty ČSSD Andrej Babiš těmito slovy viklat, je jasné. Zdali uspěje? To se neví, spíš ne.

Anketa

Věříte Milanu Chovancovi, že upřímně podporuje prezidenta Zemana?

hlasovalo: 9418 lidí
Třetím v pozadí tak může být právě Jiří Zimola. Jeho politická kariéra nezaznamenala hlubší karambol a pozitivně ho vnímá většina aktérů na politické scéně. Zimola taktéž bojuje za platformu Zachraňme ČSSD, kde se skloňuje i jméno Michala Haška. Možná chvíli zapomenutého, avšak velice vlivného socialistu. Jiří Zimola je v ANO vnímaný jako nejbližší spojenec Andreje Babiše.

Co se spojenců týká, o Janu Hamáčkovi a výše zmíněném "manažerovi" Birkem se hovoří i v souvislosti s Jaroslavem Tvrdíkem. Tento ne příliš úspěšný ministr a učeň Jiřího Paroubka má podle mnohých členů socdem na Birkeho a Hamáčka vliv. Jaký? Na to vtipně odpověděl středočeský člen strany. „Kdo zná Jaroslava Tvrdíka, ví, že on třeba měsíc neodpoví na SMS a jeho spolehlivost je podobná jako předpověď počasí na TV Noe." V tomto ohledu je důležité poznamenat, že Tvrdík může sloužit jako pouhá, byť téměř dvoumetrová roznětka, avšak jeho hmatatelný vliv na stranu se šesti procenty preferencí není valný. Pokud ještě vůbec nějaký je.

A tak nezbývá než použít mediální zkratku. ČSSD ve vládě s největší pravděpodobností bude. Jednání s ní, ta neoficiální, vede zřejmě Jaroslav Faltýnek. Pakliže bude v čele Jan Hamáček, bude Andrej Babiš šťastný. Pokud by tam byl Milan Chovanec, přibyde současnému premiérovi další hutná šedina. A v případě, že se předsedou strany stane kdokoli jiný, bude to zase o něco zamotanější a nečitelnější.

Mimořádný sjezd ČSSD se uskuteční 18. února 2018 v Hradci Králové, rozhodlo jasnou většinou předsednictvo strany. Schválilo také rozpočet na letošní rok, jehož návrh počítá s vyrovnaným hospodařením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…