„Nákup F-35 si vymysleli vojáci!“ Černochová udělala v ČT jasno

10.10.2023 20:45 | Monitoring

Ministryně obrany Jana Černochová hovořila o tom, jak poslední měsíce války na Ukrajině a masivní teroristický útok v Izraeli změnily požadavky na české ozbrojené síly, jejichž součástí mají podle jejích slov být americké letouny F-35 zhruba za 150 miliard korun. Opřela se do bývalého ministra zahraničních věcí a sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka, který tento vládou schválený nákup kritizuje. Rovněž odmítla argumenty šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti), který odmítá přesun české ambasády do Jeruzaléma.

„Nákup F-35 si vymysleli vojáci!“ Černochová udělala v ČT jasno
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová v Interview ČT24.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Po útocích v Izraeli je přes tisíc mrtvých. Ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že z dění v Izraeli je zhrozena: „Pokud jsem si myslela, že nás nic po vpadnutí Putina na Ukrajinu nepřekvapí, tak tohle pro mě překvapení je. Záběry masakru malých dětí, žen i civilistů a zcela bezprecedentní narušení Izraele v sobotu zacloumá s každým normálním člověkem a říká si, jak je možné, že tohle dělají lidé lidem...,“ dodala Černochová k teroristům z Hamásu vraždícím v Izraeli.

Zacloumají tyto události i s obrannou strategií České republiky, která varuje především před Ruskem? „V naší obranné strategii, kterou vláda schválila v minulém týdnu ve středu, tak kromě pojmenování té největší hrozby a nejbližší z hlediska regionu, je jím Rusko, tak je i zmínka o teroristech a té hrozbě zvyšujících se teroristických útoků. Neomezujeme se pouze na definici nepřítele, jako je Rusko. Oblast Blízkého východu se nabízí jako region, který je velmi neklidný,“ řekla ministryně v pořadu Interview ČT24.

I když Evropa, která je od Izraele vzdálená možná pět hodin, není bezprostředně ohrožena, můžeme tu podle Černochové očekávat třeba další migrační vlny a na to také musíme být připraveni.

Následně kritizovala propalestinské demonstrace napříč Evropou, USA a Austrálií: „Pro mě stejně otřesný pohled jako na těla těch lidí, které teroristé z Hamásu zmasakrovali, tak se stejným odporem pohlížím na účastníky těch demonstrací všude po Evropě, ale i v Austrálii a ve Spojených státech, kdy s palestinskými vlajkami vzývají k dalším útokům a podporují to, k čemu došlo v Izraeli,“ pokračovala Jana Černochová, která očekává, že se ve společnosti bude stupňovat pnutí mezi muslimskými obyvateli a mezi židovsko-křesťanskou civilizací.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Je namístě poskytnout Izraeli vojenskou pomoc formou zbrojních dodávek? „Jsme součástí Severoatlantické aliance, takže nějaké takové kroky by musely být s podporou Severoatlantické aliance. Za Českou republiku určitě mohu říct, že jsme připraveni poskytovat i humanitární pomoc, případně i nějaký materiál, který jako armáda máme. Zatím jsme žádný požadavek nezaznamenali. Izrael je země, která vynakládá na svou obranu kolem šesti procent HDP, mají dobře vyzbrojenou armádu, což je další věc, která je pro mě nepochopitelná, že se něco takového mohlo stát bez nějakého povšimnutí služeb a zástupců armády,“ pokračovala Černochová.

Premiér Petr Fiala (ODS) z podnětu událostí posledních dnů dnes otevřel také téma možného přestěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ministr zahraničí Jan Lipavský (STAN) je proti. Ministryně Černochová by naopak zvedla ruku pro tento přesun: „Byla jsem pro, jsem pro a budu pro. Vždy jsem Izrael podporovala a i to přemístění ambasády. Myslím, že to není až tak právní problém, jako je to problém politický. V rámci pětikoalice jsou někteří kolegové více náchylní k tomu řídit se nějakými evropskými doporučeními,“ podotkla šéfka obrany.

Nesouhlasí s argumenty ministra Lipavského, že přesun české ambasády do Jeruzaléma je také bezpečnostní otázka. Česko by na sebe v tak vyhrocené době tímto gestem zbytečně upozornilo, což s sebou ponese dodatečné riziko pro české občany i samotnou ambasádu. Připomněla, že poslanci dnes stejně odsoudili útok Hamásu na Izrael. „Dnes jsme ve Sněmovně přijali jasné usnesení na podporu Izraele a odsouzení těch činů Hamásu. Vždyť i tohle je tak strašně silný krok do toho mezinárodního prostředí, že pokud by někdo chtěl říkat, že se Česká republika jasně a jednoznačně postavila na stranu Izraele, tak už se to stalo... Pokud by chtěl někdo Českou republiku za něco trestat, tak už by tak činil,“ dodala ministryně obrany, že proizraelská rétorika v Poslanecké sněmovně je dlouhodobá.

Stranou nezůstala ani nejdražší armádní zakázka: 24 amerických letounů F-35. „Je to jako jezdit s ferrari do Lidlu,“ uvedl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle kterého Česká republika nevyužije potenciál těchto strojů a jde o vyhazování peněz, když si Česká republika nakupuje něco, pro co nebude mít využití.

Ministryně Černochová za tato slova Zaorálka kritizovala: „Nevím o tom, že by byl pan Zaorálek stíhací pilot, voják z povolání a že by byl odborník na F-35, i když mám pocit z jeho sociálních sítí, že teď je odborníkem na všechno,“ uvedla.

K nákupu letounů F-35 zdůraznila: „To si nevymyslel žádný politik, to si vymysleli vojáci, kteří pro to mají své odůvodnění. Je to na základě vojenského doporučení a my politici jsme měli říct: ‚Ano, jsme připraveni touto cestou jít za těch a těch finančních podmínek, nebo nejsme. A to vláda Petra Fialy udělala. Nemíním zpochybňovat vojenské doporučení,“ uvedla, že Česko potřebovalo letoun 5. generace, a proto se nejednalo se švédskou stranou, která žádné takové letouny nemá.

Rozezlila ji poté moderátorem citovaná slova Zaorálka o tom, že letoun páté generace neexistuje a toto označení je „falešný PR pojem“. „Já bych se tedy zeptala, kdo je pan Zaorálek? Bývalý zkrachovalý politik, ministr zahraničních věcí, který má za sebou nějakou politickou kariéru. Včera o mě řekl, že jsem bohyně války,“ uvedla Černochová a doplnila: „Já jsem pouze ministr obrany, já v tom létat nebudu a nemám důvod nevěřit svým kolegům a hlavně nemám důvod nevěřit dalším zemím, které také přistupují k nákupu letounů F-35.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale houby,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomkk07 , 10.10.2023 22:10:19
vojáci si klidně namyslí 1000 F35 i 1000 Abramsů a 1000 Apache vrtulníků, ale nikdo by jim je nikdy nekoupil. Nákup F35 je povinné výpalné krachujícím USA, aby ekonomicky nepadly. Ty stroje fakticky nebudou naše, nebude to naše vláda, nebo armáda, ktera by rozhodovala o tom, kam poletí a co tam shodí. Budou to Američané, vlastně jim jen zaplatíme letadla pro jejich použití a dodáme piloty a zázemí. Američané pak dodají nejspíš jaderné zbraně a určí cíle v Rusku. A my budeme cílem odvetného útoku. Opět plníme roli užitečných idiotů

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…