„Nebudeme si kupovat voliče jako Babiš.“ Řekl Fiala a sesypali se na něho

27.04.2024 15:09 | Monitoring

Premiér Petr Fiala odpovídal na sociální síti X na dotazy čtenářů. Jeden z nich se týkal Ukrajiny, zadlužování a amerických zájmů. „Babišova vláda si na dluh kupovala voliče. To my dělat nemůžeme, nechceme a nebudeme," okomentoval mimo jiné dotaz Fiala. Na jeho slova následně reagoval i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Nebudeme si kupovat voliče jako Babiš.“ Řekl Fiala a sesypali se na něho
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie

„Další otázka: Mě víc zajímá vaše zadlužování než nějaká Ukrajina a americké zájmy na ní," přečetl nejprve otázku premiér Petr Fiala.

„Přejdu tu vaši formulaci o amerických zájmech na Ukrajině, protože ty jsou zhruba takové, jako jsou naše zájmy na Ukrajině. A to aby z Ukrajiny zmizela ruská vojska. A pokud jde o to zadlužování. Tak není to naše zadlužování, jak tady píšete, ale řádově, řádově ho zvýšila Babišova vláda, která si za ten dluh kupovala voliče. A to my dělat nemůžeme, to my dělat nechceme, a to my dělat nebudeme. A nebudeme to dělat mimo jiné proto, že s dluhem se pojí dva problémy. Ten první je, že se jednou musí splatit. Každý dluh. I ten státní. A myslím, že není mravné to chtít po našich dětech. Ty budou mít asi úplně jiné problémy a starosti. A pak je tu ten druhý problém. Z každého dluhu se platí úroky. Teď hned. Každý rok. I stát platí úroky. Letos 90 miliard, příští rok to bude 110 miliard, a to jsou obrovské peníze. A ty peníze každý rok vyletí doslova oknem. A protože na ně nemáme, tak co uděláme? Tak si na ně zase půjčíme. A co se potom stane? Úroky budou o to vyšší. A zase si na ně půjčíme? A tak pořád dokola. To přece nedává žádný smysl," poznamenal Fiala.

„A o tom, že to nedává smysl, by vám mohl vyprávět kdejaký dlužník v exekuci. Ale stát nemůže být dlužník v exekuci. A proto každý rok snižujeme schodky státních rozpočtů. Proto jsme přijali ozdravný balíček a tím vším se nám povedlo to extrémně rychlé zadlužování zastavit. A budeme s tím bojovat dát a budeme doufat, že opozice nebude mít příležitost ty dluhy znovu udělat a navýšit. To oni umějí velmi dobře," dodal Fiala.

„To je vtip, ne? Úplně stejně si kupujete na dluh voliče tím seškrtáním daně z příjmu v roce 2020. Ročně si kvůli tomu půjčujeme 150 mld… a jo, já zapomněla, vy je vybíráte zpátky na vyšší DPH na dětské plínky," zareagovala následně na sociální síti jedna z uživatelek. „No to je hrůza, že stát lidem sebere míň peněz. V mozku lidí jako jste vy musí být neskutečnej chaos," zareagoval jeden z uživatelů. Ale uživatelka mu to náležitě vysvětlila.

„Proč jste vynechal tu druhou část, že si musí na to půjčit? Ta se vám tam nehodí? Co reálně udělali?: 1. Snížili daně (zejména vysokopřijmovým) na dluh - to vy chválíte 2. Začali strašit vysokým deficitem a zvýšili jiné daně (zejména nízko a středněpříjmovým) Ukázka pravicového populismu non plus ultra," napsala.

Reakci na premiérova slova přidal i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Přesně před rokem jste slíbil, pane premiére, snižovat strukturální deficit tempem 1 %/rok. Realita letošního roku je desetkrát horší. Myslíte-li toto video vážně (jako Váš volič bych si to z duše přál), splňte svůj slib alespoň pro příští rok. Pak Vám budeme tleskat a ze všech sil Vás podporovat. Rozhodující jsou čísla, nikoliv slova. Bude-li deficit centrální vlády i příští rok větší než 200 mld Kč, stane se toto video jen parodií, kde vedle Vás mohl sedět i kohout," napsal Kalousek na sociální síti X. Následně jen doplnil svůj drobný překlep: „Pardon, v textu mi vypadlo, z čeho 1%. 1% HDP. Letošní HDP je cca 7,7 bilionu Kč," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialovi voliči se nekupují,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 27.04.2024 15:22:10
Fialovi voliči se diagnostikují. Na psychiatrii...

|  13 |  0

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochc*vka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochc*vka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…