„Něco vás to stát bude, ale…“ Chorvatsko dopodrobna i s čísly a cenami

09.07.2022 17:28 | Reportáž

Co se říká v médiích o Chorvatsku, není pravda, míní dokumentarista Tomáš Měšťan. V oblíbené destinaci Čechů pro dovolenou byl v červnu. „Nemělo cenu něco měnit, platil jsem prostě kartou, kde byla jen o něco málo větší přirážka, ale zanedbatelná,“ říká na téma kurzu koruny a kuny. A zaznamenal si i chorvatské ceny.

„Něco vás to stát bude, ale…“ Chorvatsko dopodrobna i s čísly a cenami
Foto: Jaroslav a Renata Fantovi
Popisek: Podgora - Jadran, Chorvatsko

Chorvatsko je stále Čechů letní ráj

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Mainstreamová média nás od začátku léta zasypávají informacemi o tom, jak je dnes v Chorvatsku draho. Od cen potravin, přes paliva, restaurace, vyjížďky na lodi na moři apod. V červnu jsem byl týden v Zadaru, v pěkném hotelu cca 500 metrů od moře a pláže. Pokud jde o informace, které dnes čtu neustále v mainstream médiích, nic z toho, co píšou, jsem v Chorvatsku nezažil a neviděl... Není to samozřejmě nic překvapivého, realitu se dnes už v mainstreamu těžko dozvíte...
 
Přílet z Prahy do Zadaru
 
Přiletěli jsme v noci v pátek. Letěli jsme Ryanairem, takže letenky byly celkem levné. Na letišti nebyl žádný problém, takže vše šlo rychle a během 15 minut jsme byli odbavení. Měli jsme objednáno taxi pro 10 lidí. V pořádku nás během chvíle dopravili – cesta cca 12 km z letiště k vile, kde jsme měli ubytování. Byla vlahá příjemná noc, bylo cítit moře, vše začínalo...
 
Ubytování –  Villa Gravic
 
Jak se píše na webu vily:
 
„Toto ubytování se nachází 4 minuty chůze od pláže. Villa Gravic 1 se nachází 400 metrů od pláže Diklovac a nabízí sezónní venkovní bazén, zahradu a klimatizované pokoje s balkonem a bezplatným Wi-Fi. Všechny apartmány mají terasu, kuchyň s mikrovlnnou troubou, jídelní kout, posezení s TV s plochou obrazovkou a vlastní koupelnu se sprchou a fénem. K vybavení patří lednice, varná deska, rychlovarná konvice a kávovar. K dispozici je také gril a terasa. Villa Gravic 1 stojí necelý 1 km od pláže Diklo a 14 minut chůze od pláže Borik. Na letiště Zadar je to 12 km. Ubytování zajišťuje placenou dopravu na letiště.“
 
 
Ubytování bylo fajn s pěkným výhledem na moře a s bazénem. Vzhledem k vysokým teplotám, které tam panovaly (až přes 40 stupňů, během dne) se jak bazén, tak klimatizace hodila. Ceny pro dva na týden, kdy mají k dispozici celý apartmán, jsou přijatelné podle data ubytování, my jsme měli cenu levnější než v červenci a srpnu, jsou dohledatelné na jejich webu.
 
Za celý týden nebyl žádný problém, vše fungovalo, jak mělo.
 
Peníze: kuna vs. koruna česká
 
Kurz je: 1 kuna = 3,29 Kč
 
Nemělo cenu něco měnit, platil jsem prostě kartou, kde byla jen o něco málo větší přirážka, ale zanedbatelná. 
 
Nákupy v supermarketu TOMMY
 
Malá ukázka jednoho většího nákupu v místním obchodě. 
 
Ajvar 0,5 litru - 35 kun (115 Kč)
Pivo Paulaner 0,5 litru - 12,79 kun (42 Kč)
Pivo Heineken 0,5 litru -11 kun (36 Kč)
Víno Graševin 1 litr - 32 kun (105 Kč)
Džem - višeň - 23,49 kun (77 Kč)
Jana ledový čaj 1,5 litru - 11,79 kun (38 Kč)
Sýr Podravec - 18,99 kun (62 Kč)
Mléko 1 litr - 9,49 kun (31 Kč)
Poli salám kuřecí 500 gr. - 32 kun (105 Kč)
Jogurt půl litr - 13,79 kun (45 Kč)
Deo spray - 33,99 kun (111 Kč)
Mortadela salám - 16,99 kun (55 Kč)
Coca cola - 2,25 litru - 16,99 kun (55 Kč)
Kečup - 18,99 kun (65 Kč)
Káva - 31,99 kun (105 Kč)
Kruh Pogačica 800 gr. (chleba) - 15,90 kun (52 Kč)
Maslac 250 g (máslo) - 25,49 kun (83 Kč)
 
Restaurace – ceny jako u nás na výletě 
 
Můžete si samozřejmě vybrat, od normálních až po ty drahé. Nicméně stále se dá skvěle navečeřet – ať už jídla z moře, ryby, mořské plody atd. ... až po klasické steaky, těstoviny nebo čevabčiči. Ceny jsou srovnatelné jako u nás v restauraci v Praze nebo v dalších výletních městech, jako je Český Krumlov nebo Karlovy Vary. Samozřejmě vás to něco stát bude, ale není to nic katastrofického...
 
Výlety – loď na moři & Plitvičky
 
Pronajmutí menšího člunu (lodě) je v rozmezích kolem 50 eur (1250 Kč) za jednu osobu. Stačí 2 - 3 - 4 a máte člun s kapitánem skoro na celý den.
 
Nedaleko od Zadaru jsou známá Plitvická jezera, kde, jak všichni víme, se natáčela série filmů o Vinnetouovi (Poklad na stříbrném jezeře atd.). V červnu stálo vstupné pro jednu dospělou osobu 150 Kun (cca 500 Kč), v sezoně červenec a srpen je to 300 Kun na dospělou osobu (1000 Kč). Můžete tam jet ze Zadaru autobusem, ale musíte se on-line objednat. Ten stojí pro jednu osobu cca 200-300 Kč a jízdenka je jednosměrná.
 
Moře – pláže
 
Klasické pláže s bary, lehátky, kavárnami, nebo i opuštěnější, jsou volně dostupné a v červnu byly ještě víceméně prázdné. Bylo tam pár Čechů, Němců, hlavně však místních.
 
Chorvati a válka na Ukrajině
 
V podstatě to Chorvaty nezajímá a přiklánějí se spíše k neutralitě, po vzoru Rakouska a i Maďarska. Chorvatsko je v EU i v NATO, ale do války se Chorvaté zrovna neženou. Pamatují si ještě válku z 90. let při rozpadu tehdejší Jugoslávie. Chtějí mít klid na práci a hlavně chtějí, po dvouleté pauze kvůli korona pandemii, kdy turisté nemohli přijet, aby jich přijelo letos co nejvíc.
 
Za celou dobu jsme viděli vyvěšenou jen jedinou vlajku Ukrajiny, a to na stavbě, kde pracovali dělníci právě z Ukrajiny. Jinak většina má názor jako jejich prezident Zoran Milanovič, který je proti tomu, aby se Chorvatsko vojensky do války na Ukrajině jakkoliv zapojilo. Chtějí mít klid a krizi vyhlížejí velmi nelibě...
 
Ceny benzínu + ceny taxi
 
Moc jsme to neřešili, protože jsme nebyli autem, jezdili jsme taxíkem. Ale cena je tam v podstatě srovnatelná s tou naší, někde o něco levnější. 
 
Taxi jsme objednávali přes aplikaci Bolt. Například cesta od vily, kde jsme bydleli, na letiště (cca 12 km), stála celkem 1000 Kč pro čtyři lidi, tzn. 250 Kč na jednoho. 
 
Odlet ze Zadaru směr Praha
 
Kromě čekání, kdy byla ve střední Evropě, hlavně nad Německem a Českem bouřka, takže jsme měli zpoždění cca 4 hodiny, vše proběhlo v klidu a po týdnu jsme se v pořádku a pohodě vrátili zpět do Prahy. Byla to prostě týdenní klasická pohoda u Jaderského moře...
 
O to víc mě udivuje to, že za poslední měsíc čtu neustále články a titulky typu: „Chorvatsko je pro Čechy dnes už předražené“ apod...
 
Chorvatsko je stále letní Čechů ráj... a to už od dob první republiky...
 
A malá báseň na závěr:
 
Jako správný chudý Čech
 
Jako správný chudý Čech,
jsem se do Chorvatska zdejch...
Nemají tady signál ČT24
a tak si v klidu v moři plavou ryby...

Ani žádný žlutomodrý hadry tady nevisí,
s čím to tedy asi souvisí?
Že by se zdravou národní hrdostí?
A malou sluníčkářskou tupostí?

Nemám s sebou paštiku ni konzervu,
snad srdce své zde nerozervu,
jak kdysi puklo zde srdce básníka Viktora Dyka,
stalo se tak před 91 lety, nedaleko Dubrovníka...

Však já mám ještě před sebou,
tu cestu dlouhou bolavou,
ach, co vše se mě ještě na tomto světě týká.
Tak v Dalmácii v Zadaru,
kde žije se i dnes stále po staru,
na břehu moře Jadranu,
opouští mě má pýcha...
 
 
Co se v mainstreamu říká o Chorvatsku? TV Nova například varuje před rozdílem mezi českými a chorvatskými zákony. „Lidé často předkládají i občanské průkazy bez podobizny. Takové osoby potom nejsou vpuštěny na území státu,“ varoval slovenský policista sloužící v Chorvatsku. Dodal, že by si lidé měli vyříkat problémy ještě před dovolenou. „Je to nepříjemná zajímavost této sezony. Ve větším množství řešíme i rodinné a partnerské neshody. V zahraničí je to určitě komplikovanější, Chorvati jsou v tomto přísní,“ pravil.

V Chorvatsku totiž platí jiný správní řád. Fungují tam takzvané přestupkové soudy. Problémovou osobu tak mohou strážci zákona zadržet. „Místo toho, aby si někteří lidé na dovolené užívali na pláži, tráví čas v policejních celách," upozornil policista.

Aktuálně.cz se zaměřilo na ceny. „Některé supermarkety v centru letovisek počátkem července přecházejí z ‚dlouhodobě zlevněných‘ cen vybraných potravin na ceny ‚běžné‘. Jak potvrdila prodavačka v jedné z poboček řetězce Konzum, souvisí to se začátkem hlavní turistické sezony. Poznat je ale i všeobecná inflace, která nyní dosahuje asi deseti procent,“ uvádí reportáž.

Nejvíce prý zdražil olej, máslo, cukr a mouka, chorvatský deník Večernji uvádí, že průměrná cena oleje se zvedla na 20 kun (přes 60 korun) z nedávných dvanácti, půl kila kuřecích řízků vyjde na 40 kun (130 korun). Nicméně, v obchodních centrech probíhají Čechům tak známé akce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…