„Nemá potuchy... Fakt trapas!“ Veřejnost zhrozena. Fiala v Izraeli. Šíří se VIDEO

26.10.2023 15:59 | Monitoring

Premiér Petr Fiala se v Izraeli setkal s tamním předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a ubezpečil ho o podpoře České republiky. „Česká republika stojí na straně Izraele, teď jako vždycky. A stejně jako před 75 lety se můžete spolehnout na náš hlas a podporu,“ prohlásil Fiala. Více než Fialova slova české publikum na sociálních sítích zaujala špatná úroveň premiérovy angličtiny. Fiala totiž musel přečíst svůj proslov k Netanhajuovi z papíru a podle některých izraelskému premiérovi vlastně vůbec nerozuměl.

„Nemá potuchy... Fakt trapas!“ Veřejnost zhrozena. Fiala v Izraeli. Šíří se VIDEO
Foto: Repro X
Popisek: Premiér Petr Fiala s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Fiala se ve středu setkal v Tel Avivu s izraelským předsedou vlády, který ho uvítal. „Jsem velmi potěšen, že vás zde mohu přivítat. Česká republika velmi, velmi silně podporovala Izrael v dobách dobrých i zlých. Nyní je naše nejtemnější hodina a já si vážím toho, že zde stojíte. Vaše podpora je neocenitelná a já vás vítám v Izraeli. Vždycky říkám, že stát za Izraelem je jedna věc, lepší je ale stát v Izraeli. A to právě děláte. Děkuji vám,“ řekl Netanjahu českému premiérovi.

Fiala se při jeho slovech usmíval, což podle některých komentujících ukazuje, že izraelskému premiérovi vůbec nerozuměl. „Ten pocit, když ani v této vážné chvíli nejsi schopný přestat se usmívat jako totální idiot. Jsem zděšena!“ uvedla jedna z komentujících.

„Nemá potuchy, co mu říká,“ reaguje další.

Český premiér poté chtěl vyjádřit podporu Izraeli, ale zatímco Netanjahu mluvil anglicky spatra, Fiala si vzal na pomoc připravený text. „Přijel jsem sem v této těžké době, abych vyjádřil naši jasnou podporu a solidaritu s Izraelem,“ spustil lámanou angličtinou.

„Měli jsme v plánu setkat se v Praze 8. října, ale den předtím Hamás a palestinské teroristické organizace zahájily barbarský teror. Sedmý říjen byl pro Izrael a židovský národ nejtragičtějším dnem za poslední desetiletí. Obětí tohoto teroristického činu se stal i jeden český občan,“ připomněl Fiala.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí
Reagoval také na fotografie a videa masakru ze 7. října, které prý byly opravdu šokující. „Tyto násilné činy nemají v našem světě místo. Chtěl bych jasně říci: Česká republika stojí na straně Izraele, teď i vždycky. A stejně jako před 75 lety se můžete spolehnout na náš hlas a podporu. Jsem rád, že české firmy okamžitě dodaly Izraeli základní vojenské vybavení, konkrétně šlo o 3000 kusů balistických desek a máme možnost poslat další,“ pokračoval premiér.

„Izrael má absolutní právo se bránit. Teroristé mají stále více než 200 rukojmích. Hluboce cítím se všemi rodinami. Mezinárodní společenství se musí zasadit o jejich bezpodmínečné propuštění. Zítra jedu do Bruselu na zasedání Evropské rady a mým cílem je zajistit, aby rada potvrdila silnou podporu Izraeli a jeho právu na obranu. Hamás je naším společným nepřítelem. Musíme zajistit, aby byl izolován. Takže, vážený pane premiére, Izrael se může na Českou republiku spolehnout. Jsme s vámi jako vždycky,“ dodal Fiala, že v Bruselu si to vezme všechno na starost.

Právě úroveň Fialovy angličtiny a fakt, že slova mířená izraelskému premiérovi musel číst z papíru, kritizuje řada diskutujících. „A rozuměl jste jim něco? Tohle je fakt trapas,“ má jasno jeden z komentujících.

„Pane premiére, to neumíte z hlavy říct nic souvislého? Fakt na všechno papír, pane profesore?“ ptá se další.

Podle jiných Netanjahuova mimika ukázala, že postoje České republiky Izrael vlastně vůbec nezajímají. „Jak jsem viděl video, kde Fiala Bibimu předčítá básničku o tom, že Palestina zaútočila na Izrael a že ty videa byly šokující, skoro jsem se pos*al smíchy. Bibi taky nahodil takový ten letmý úsměv ‚jakože fakt?‘. Jako respekt to fakt nevypadalo. Tak tam něco pošlem zadarmo...“ tvrdí jiný komentující.

„Peťo, tvoje angličtina (viz rozhovor s izraelským předsedou vlády) to je tedy dílo,“ přidává se další.

Komentující ale při té příležitosti zavzpomínali na angličtinu bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. „Pořád lepší než Alena,“ reagovala jiná diskutérka.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Schillerová proslula svoji špatnou jazykovou vybaveností a vznikla o tom dokonce plejáda vtipů. Angličtina bývalé ministryně financí přišla na přetřes v době covidu, kdy se on-line schůzí ministrů financí států EU místo ní účastnila její náměstkyně, protože se prý Schillerová anglicky nedomluví.

Ta tuto skutečnost rozporovala s tím, že na jednáních v Bruselu často mluví anglicky. Podle dostupných videí ale její angličtina spočívala ve stejném triku, jako u premiéra Fialy, své anglické proslovy vždy četla z papíru, jak uvádí server Echo24.cz. 

Virálním se stalo video, kde Schillerová před jednáním v Bruselu statečně přikročila k zahraničním reportérům, vyslechla si poměrně obsáhlý dotaz a poté váhavě odpověděla: „Já nevím, uvidíme.“  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

doufám, voliči ODS a pětikoalice,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 26.10.2023 17:08:14
že jste na svého Péťu dostatečně hrdi. Česko ale už nemá nejhoršího premiéra planety, ale i nejhloupějšího premiéra planety.

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…