„Pět slov stačilo, válka být nemusela. Ale u nás to chtěli.“ Řekl možný prezident USA

03.05.2023 20:15 | Ze sítí

Válka na Ukrajině je jedním z témat prolínajících se do nadcházejících amerických voleb, především pak výrazná západní vojenská pomoc. Přitom jí mohl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zabránit vyslovením pouhých pěti slov. Na sociální síti se o tom rozepsal synovec zavražděného prezidenta J. F. Kennedyho Robert F. Kennedy mladší, který je druhým kandidátem demokratů na amerického prezidenta ve volbách 2024.

„Pět slov stačilo, válka být nemusela. Ale u nás to chtěli.“ Řekl možný prezident USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Robert Kennedy junior - kandidát na amerického prezidenta

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
„V roce 2019 kandidoval herec a komik Volodymyr Zelenskyj jako mírový kandidát a získal 70 % hlasů,“ cituje aspirant na americkou hlavu státu slova Benjamina Abelowea v knize „Jak Západ přivedl válku na Ukrajinu“.

Přitom zde podle Roberta F. Kennedyho juniora existovalo ze strany Ukrajiny snadné řešení, a sice vyvarovat se snahám vstoupit do Severoatlantické aliance. „Zelenskyj mohl téměř jistě zabránit válce s Ruskem v roce 2022 pouhým vyslovením pěti slov: ‚Nevstoupím do NATO,‘“ uvádí ve svém tweetu k rusko-ukrajinskému konfliktu.

„Ale na nátlak neokonzervativců z Bidenova Bílého domu a násilnických fašistických elementů v ukrajinské vládě Zelenskyj integroval svou armádu do armády NATO a dovolil USA umístit podél ukrajinské hranice s Ruskem dlouhé 1 200 mil odpalovací zařízení raket Aegis s jadernými zbraněmi,“ pokračuje Robert F. Kennedy mladší.

Jednalo se podle něj o provokace, které vysoce postavení američtí diplomaté, jako například architekt zahraniční politiky po druhé světové válce George Kennan, bývalý ministr obrany USA Bill Perry a bývalý velvyslanec USA v Moskvě Jack Matlock, dlouho označovali za „červené čáry“ pro ruské vedení.

„Přiznejme si, že neokonzervativci chtěli válku s Ruskem, stejně jako chtěli válku s Irákem,“ uzavírá  Robert F. Kennedy mladší a odkazuje na rozhovor vrchního velitele NATO generála Wesleyho Clarka, který hovoří o tom, jak neokonzervativci z Bílého domu ospravedlňovali invazi do Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…