„Povinná solidarita“ u migrace. Vláda kývla, Rakušan ji vítá. Ale je tu zlá souvislost

09.06.2023 12:12 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Země Evropské unie se shodly na reformě migrační politiky. Počítá se tady i s povinnou solidaritou, tedy s povinností převzít spoluzodpovědnost v případné budoucí migrační krizi, a to i u zemí, kam uprchlíci primárně namířeno neměli. Ministr vnitra Vít Rakušan dohodu EU vítá, což velmi naštvalo bývalého šéfredaktora Reflexu Marka Stoniše. „Naše vláda už není naše, ale zcela vazalská, protože podlehla diktátu eurověrchušky,“ vypálil zostra. A upozornil na nedávný incident.

„Povinná solidarita“ u migrace. Vláda kývla, Rakušan ji vítá. Ale je tu zlá souvislost
Foto: Repro Local team
Popisek: Tuniská loď s migranty v Lampeduském přístavu

Státy Evropské unie se po letech nekonečných debat shodly na reformě migrační politiky. ČTK upozornila, že součástí této reformy bude i tzv. povinná solidarita v migračních krizích.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29713 lidí
„Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci. Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora,“ uvedla ČTK.

Pro návrh hlasovali i Češi. Proti se z 27 členských států EU postavili jen Maďaři a Poláci.

Ministr vnitra Vít Rakušan dosažení dohody na twitteru přivítal.

„Jsem rád, že EU našla férové řešení pro zvládnutí migrace. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím. ČR bude na můj návrh z povinnosti přispívat nyní vyjmuta, a to s ohledem na velké množství uprchlíků z Ukrajiny, které jsme přijali. Až skončí režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky, bude ČR díky této dohodě příjemcem solidárního finančního příspěvku,“ zdůraznil Rakušan na sociální síti.

Reforma migrační politiky EU

Přijetí migrační reformy uvítal také europoslanec Tomáš Zdechovský, lídr lidovecké kandidátky do voleb do Evropského parlamentu v příštím roce.

„Shoda na migračním reformě je nutným kompromisem mezi členskými státy. Jsem rád, že se ledy prolomily, ale dokázal bych si představit lepší dohodu pro ČR. Nicméně, pomáhat zasaženým státům migrací je nezbytné. Nemohou nést veškerou tíhu na svých bedrech,“ napsal europoslanec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Reforma migrační politiky EU

O slovo se přihlásili také kritici přijaté reformy evropské migrační politiky. Servítky si nebral např. bývalý šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

„To se tak sejdou dvě události v jeden den: Zcela integrovaná syrská (pardon, švédská) zrůda pobodá ve Francii nožem tříleté děti a o několik hodin později zjistíte, že naše vláda už není naše, ale zcela vazalská, protože podlehla diktátu eurověrchušky, a narozdíl od Polska nebo Maďarska hlasovala pro princip povinné solidarity ve vztahu k přijímání uprchlíků do EU – tedy buď je povinně přijmeme nebo budeme platit. (Ministr vnitra Rakušan se sice chlubí vyjednáním dočasné výjimky pro Česko, ale ta nám bude platná asi jako předstírané rozhořčení a solidarita evropských politiků s rodiči Syřanem zmasakrovaných dětí.) Nikdy jsem si nemyslel, že to někdy napíšu – ale v tomto směru oceňuji politiku Sobotky a Babiše, kteří před lety tlaku Bruselu a všech zločinných uprchlických neziskovek na přijetí povinných kvót a povinné solidarity odolávali a nakonec i odolali…“ vrátil se k vládám předcházejícím té Petra Fialy Stoniš.

Reforma migrační politiky EU

Martin Chmela, glosátor a orbánovec, jak se sám představuje na twitteru také nešetřil kritikou.

„Aby nám v záplavě událostí na Ukrajině neutíkalo i dění v EU. ‚Povinná solidarita‘ je z učebnice Newspeaku,“ poznamenal s odkazem na romány o totalitě z pera George Orwella.

Reforma migrační politiky EU

Lékař a někdejší olympionik Lukáš Pollert naznačil, že se nad politikou EU „dobře baví“.

Předseda Mladých Starostů, který se představuje také jak eurofederalista a progresivní centrista, se kvůli tomu do Pollerta hned obul.

„Čistý zisk Česka z evropského rozpočtu od r. 2004 = 1,05 BILIONU KORUN! A najednou tu někomu vadí ‚povinná solidarita‘. Nebuďme národ sobců a pokrytců. A taky si pojďme uvědomit, že kdyby povinná solidarita v uprchlické krizi už existovala, Česku by to loni hodně pomohlo. Máme společné hranice a svět je čím dál nebezpečnější. Pokud si v Evropě nebudeme pomáhat, bude nás to všechny víc bolet,“ varoval své spoluobčany.

Reforma migrační politiky EU

Komentátor Petr Holec kvůli změně migrační politiky zasadil pomyslný slovní kopanec předsedovi vlády Petru Fialovi.

„Tady máte fialovskou vládu v praxi, v EU umí jen hodnotově kývat a pak o tom doma lhát jako Rakušan. Všimněte si, že Poláci a Maďaři znovu nevyměkli stejně jako Česko, než ho začal dávat dohromady Fiala,“ kroutil hlavou Holec.

Reforma migrační politiky EU

Vládu a jmenovitě ministra vnitra Víta Rakušana nešetřil další český europoslanec Ondřej Knotek, bývalý pirát a dnes politik působící v barvách hnutí ANO. 

„Takže podle ministra vnitra je prosazování českých zájmů ‚reptáním‘? To snad ne! A že vláda vyjednala u migrační politiky kompromis? Dost pochybuji o tom, že výjimka bude platit za pár let i pro klimatické uprchlíky, kterým chce část Bruselu otevřít náruč,“ zlobil se Knotek.

Reforma migrační politiky EU

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co nám naše vláda neřekla? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 09.06.2023 13:13:49
Jednali jsme a rozhodli - nákup transportérů, projednali a schválili diktát USA, schválili rozdělovani migrantů, schválili 100 melounů výbranym médiím, schválili konec rodných čísel, souhlasili s Polákem ohledem Turowa, etc.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…