„Pr*ser“ s uhlím. „Fiala se chytí za hlavu, co způsobil.“ Půjde to konečně výš?

05.03.2024 13:14 | Monitoring

Skončí uhelné elektrárny? Například skupina Sev.en miliardáře Pavla Tykače dokonce hovoří o ukončení těžby uhlí a provozu uhelných bloků již v příštím roce. Píše o tom Energetický deník, zmiňuje mimo jiné to, jak energetické firmy volají po státní pomoci. Za to, že se o konci uhlí píše, je vděčný bývalý ministr Vladimír Budinský. „Další stupeň bude, až to pochopí Síkela. Pak to snad někdo vysvětlí Fialovi. Ten se chytne za hlavu, co způsobil, a pak to možná konečně půjde říci von der Leyen,“ řekl. Podle něho je současná situaci „pr*ser“.

„Pr*ser“ s uhlím.  „Fiala se chytí za hlavu, co způsobil.“ Půjde to konečně výš?
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie

Druhý největší výrobce elektřiny v Česku Pavel Tykač uvažuje o odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice a dvou uhelných lomů na Mostecku již během příštího roku. Řekl to minulý týden pro Seznam Zprávy a rozproudil tím diskusi o tom, kam se ubírá česká energetika.

„Nastavení evropského trhu s elektřinou nutí společnost Sev.en Česká energie uzavřít své elektrárny pravděpodobně na jaře 2025. Předpokládaná cena elektřiny od roku 2025 kvůli dovozu zahraničního plynu a ceně emisní povolenky nepokryje fixní a variabilní náklady našich elektráren. Také výhled do dalších let ukazuje, že při stávajících tržních parametrech náklady nepokryjeme,“ řekla k tomu mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Gabriela Sáričková Benešová. Jak dodává Energetický deník, je možné, že jde o tlak na získání finanční pomoci od státu.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49973 lidí
Uhlí významně prodražuje cena emisních povolenek. Server Seznam Zprávy předestřel modelový příklad, v němž zdůraznil, že aktuální cena povolenky je 56 eur za MWh. Celková cena na rok 2026 se odhaduje v rozmezí 72 až 77 eur. Burzovní cena elektřiny na rok 2027 už je ale jen 72 eur, z čehož je patrné, že se další provoz uhelných elektráren přestane vyplácet.

„Přesně, jak jsme vám říkali. Příští rok zavře uhelné elektrárny Tykač, další rok ČEZ. Následky si asi dokážete představit,“ poznamenal podcaster Michal Půr.

„Dobrá zpráva je, že německá média jako Bild už pravidelně upozorňují, že tamní vláda zakrývá skutečný stav věcí v energetice a zásadně nedává cenový výhled. Dělá to totiž i ta česká. Blíží se vypnutí uhelných elektráren (některých možná už letos) a náhradní zdroje neexistují, čísla chybí i v nové státní energetické koncepci, zejména pokud se týká jádra. A takhle bychom mohli pokračovat dál. Podle všech dostupných průzkumů přitom lidé očekávají hlavně energetickou bezpečnost a soběstačnost. A tu nedostanou,“ pokračoval v rozboru tématu.

Konec uhlí v Čechách?

Konec uhlí v Čechách?

„Česká energetika se řítí do velkého problému, a to nejen kvůli hrozícímu odstavení uhelných elektráren s podílem až 40 % na celkové výrobě. Za současných tržních podmínek se nevyplatí stavět nové elektrárny,“ okomentoval svůj článek následně na sociálních sítích David Tramba.

„Už to, že se česká a nejen česká energetika řítí do průseru, pochopil i Tramba. Další stupeň bude, až to pochopí Síkela. Pak to snad někdo vysvětlí Fialovi. Ten se chytne za hlavu, co způsobil, a pak to možná konečně půjde říci von der Leyen….“ popsal twitterový účet Konec uhlí – Nová energie, který patří bývalému ministrovi Vladimíru Budinskému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konec uhelných elektráren za stávající situace, který nám ordinuje Brusel, se rovná sabotáži české energetické bezpečnosti a české ekonomiky. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 05.03.2024 13:31:29
Uhelné elektrárny jsou českou nadějí, uhlí máme dost. Ovšem nemáme dost prostoru pro větrníky a soláry, které ničí životní prostředí víc než uhelné elektrárny. Uhelné elektrárny jsou páteří stability české energetické soustavy. Naopak větrníky a solární panely ničí stabilitu české energetické soustavy a razantně zdražují elektřinu pro české spotřebitele.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …