„Premiéra mám zmáknutýho, kšefty tečou jak chlast, se v tom můžeme koupat!“ Přinášíme zásadní informace o oblasti, na kterou jsme roky nesáhli

23.06.2020 4:44 | Zprávy

ParlamentníListy.cz se na oblast veřejných (IT) zakázek po mnoho let příliš nesoustředily. Zajímaly nás zejména politické osobnosti. Jenomže v tomto ohledu je nutné vědět, že jeden aspekt bez druhého nefunguje. Pakliže zná podnikatel ty správné politiky a úředníky, může prakticky cokoli. Handlovat, domlouvat, ale především těžit, vydělávat, vydělávat a znovu vydělávat. V rámci úvodního textu k dané problematice se zaměříme na jednu konkrétní zakázku v Národní knihovně České republiky, která je spojena s firmou INOWIT.

„Premiéra mám zmáknutýho, kšefty tečou jak chlast, se v tom můžeme koupat!“ Přinášíme zásadní informace o oblasti, na kterou jsme roky nesáhli
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Tahle pražská firma sídlí na adrese Národní 365/43 a lidé z branže ji pravidelně označují jako „kluky z Národní“. Podle několika našich přímých svědectví se právě v útrobách této firmy pravidelně scházela řada podnikatelů a dalších zájmových osob. Řešily se prý především kšefty, veřejné zakázky a jejich průběh. V čele Inowitu stojí jistá Jana Krausová (*1953) z Českého Krumlova. Spolu s Rostislavem Pecháčkem tvoří dvojici členů představenstva. V dozorčí radě najdeme Ludmilu Ratajovou z Nové Vsi. Tolik k oficialitám.

Dotyčná firma má podle webových stránek řadu schopností: stará se o audit, poradenství, pronajímá specialisty a rovněž se zabývá management consultingem. Pakliže by ale někdo přece jen potřeboval pomoc, může si kliknout na záložku v menu technická podpora. Stejně učinily také ParlamentníListy.cz. Bohužel jsme nepochodili. Firma, která získává desítky milionů ze zakázek, má tuto sekci jaksi nefunkční. Místo konkrétních jmen jsme si tak mohli přečíst leda chybovou hlášku „debug is not available, and/or you are not logged on. To see a full backtrace of the Exception, do one of the following“.

Nefunguje, nefunguje...

Ani jeden ze dvou našich zdrojů, oba se samozřejmě dlouhé roky pohybují ve stejném prostředí, o firmě INOWIT nehovořil příliš pěkně. „Jejich cílem byly veřejné zakázky za každou cenu,“ uvedly shodně.

Pojďme se proto konkrétně podívat na první pozoruhodný příběh, jehož hlavními činiteli jsou Národní knihovna a společnost INOWIT.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…