„Přijď nám to říct do očí!“ Vojtěch dětem: Budete platit. A je zle

14.07.2021 17:29 | Komentář

Své původní varování, že od 1. září už pojišťovny nebudou hradit testy na covid, rozšířil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tak, že by se povinnost hrazení testů měla vztahovat i na dvanáctileté a starší děti. Podle právníka Tomáše Nielsena jde ze strany státu o vyděračskou kampaň propagující očkování, ale v praxi si nedovolí diskriminovat sociálně slabší rodiny a děti proti těm bohatším. Lékař Miroslav Havrda v tom vidí prvky státního násilí proti určité skupině obyvatel, která se chová zodpovědně a slušně, a připomíná, že zdraví lidé se netestují.

„Přijď nám to říct do očí!“ Vojtěch dětem: Budete platit. A je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
V České republice už bylo očkováno 5,3 milionu osob, což představuje 49,4 procenta z celkové populace 10,7 milionu uváděné Českým statistickým úřadem k 1. lednu tohoto roku. U téměř čtyř milionů z nich už bylo očkování dokončeno, což znamená 37,1 procenta plně chráněné populace. Přesto tato čísla zůstávají za očekáváním a zájemců o vakcínu nepřibývá tak rychle, jak by chtěli ti, kdo mají boj s šířením nákazy na starosti. Premiér Andrej Babiš proto ve svém pravidelném nedělním hlášení oznámil, že kdo se přijde bez registrace v Praze očkovat proti covidu, bude moci vyhrát iPhone 12, tenisky Converse nebo poukazy na počítačové hry do platformy Steam.

Tento přístup zaměřený především na mladou generaci, která je nejméně proočkovaná a pro vakcíny se nijak nehrne, vysvětloval o den později ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: „Víme, že největší problém, kde je nejmenší proočkovanost, je mladší generace, jsou to lidé od 16 do 30 let. Volba výher je tak cílená na tuto generaci, ale samozřejmě může přijít kdokoliv.“ V Česku se už několikátý den v řadě zvyšuje počet nově nakažených, navíc roste i reprodukční číslo, které aktuálně uvádí, že jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí 1,45 dalšího. A hlavní hygienička Pavla Svrčinová upozornila, že za opětovným rozmachem epidemie jsou právě mladí neočkovaní lidé, kteří nehledí na opatření a druží se bez omezení.

Povinnost hrazení testů by se měla vztahovat i na děti

Vláda však nezůstává jen u pozitivní motivace, ale v duchu metody „cukru a biče“ přichází i s opatřeními, která by váhající měla přimět nechat se očkovat. Nahrává jí i to, že se ve společnosti mění nálada ohledně dvojího standardu, který ještě v březnu lidé většinově odmítali. Podle nejnovějších průzkumů 76 procent lidí očekává, že očkování bude znamenat rozdělení populace na dvě kategorie. Očkovaní si podle nich zaslouží výhody. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už také oznámil, že testy pravděpodobně přestane stát od září proplácet. Pokud by zůstala povinnost prokazovat se bezinfekčností, očkovaní by ušetřili, zatímco neočkovaní by museli platit.

V rozhovoru pro dnešní deník Právo ministr Vojtěch zopakoval, že od 1. září už pojišťovny nebudou hradit testy na covid. Na otázku, jak to bude s dětmi staršími dvanácti let, odpověděl: „V tuto chvíli předpokládáme, že by se povinnost hrazení testů měla vztahovat i na ně.“ Jako by nestačilo, že od září budou neočkované děti povinny nosit ve škole roušku, zatímco plně vakcinované děti ji mít nebudou muset. Už i dvanáctileté děti a jejich rodiče se tak dostávají pod tlak, aby byly očkované, ještě více to bude patrné u vícečetných rodin, které by při společných akcích podmíněných prokázáním bezinfekčnosti mohlo přijít testování pěkně draho.

Jde jen o vyděračskou kampaň, na diskriminaci si vláda netroufne

Podle Tomáše Nielsena, oceněného titulem Právník roku 2018, jde o další zcela nemravnou úvahu, která má tlačit už i děti k očkování. „Připomínám, že k očkování dobrovolnému, prostřednictvím látek, které jsou stále ve stadiu klinického hodnocení. Pokud by vláda postupovala touto cestou, dovrší tím sérii diskriminačních mimořádných opatření a soud podle mě nebude mít jinou možnost než opatření, založená už i na ekonomické a sociální diskriminaci, zrušit. Zejména v situaci, kdy plošné testování bezpříznakových lidí nedoporučuje už ani Světová zdravotnická organizace WHO. I ta již uznala, že takové testování nemá pro prevenci epidemie žádný význam, což řada z nás tvrdí už více než rok. Osobně věřím, že jde ze strany vlády jen o další vyděračskou kampaň propagující očkování, že si ale v praxi nedovolí diskriminovat sociálně slabší rodiny a děti proti těm bohatším,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Tomáš Nielsen.

Také lékař Miroslav Havrda, původní profesí neurolog, nyní podiatr, považuje zmíněné vyjádření za zcela nehoráznou rétoriku ministra zdravotnictví. Přesto Adama Vojtěcha zve na první zářijovou sobotu do centra Prahy, kde se uskuteční shromáždění, na němž chtějí Svobodní s Trikolórou a se Soukromníky ze společné volební kandidátky vyjádřit svůj postoj k proticovidovým opatřením. „Čekám, že 4. září bude plné Staroměstské náměstí, a tak se může přijít podívat a vysvětlit to občanům z očí do očí. Zdraví lidé se přece netestují. O tom, kdo bude testován a na jaký patogen, rozhoduje lékař, který pacienta vyšetřil. Rada Evropy rozhodla letos 27. ledna hlasováním č. 2361 o zákazu ustanovení povinnosti očkování členským státům EU. Není možné na neočkované občany vytvářet nátlak a také nesmějí být diskriminováni,“ říká pro ParlamentníListy.cz Miroslav Havrda.

Opatření přerůstají ve státní násilí proti určité skupině obyvatel

Stínový ministr zdravotnictví za pravicové uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci jde však ještě dál. „Pokud udělá ministr zdravotnictví to, co slibuje, je nejspíše zločinec a bude souzen. Rozhodovat bude nepochybně Ústavní soud a dále případně Soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zde jsou již patrné jasné prvky covidofašismu, což je státní násilí proti určité skupině obyvatel, která se chová zodpovědně a slušně. V případě, že ve volbách uspějí kandidáti tzv. bruselské pětky – Piráti, STAN, TOP 09, lidovci, ODS – nebo vládní ANO, ČSSD a komunisté, kteří schválili pandemický zákon, budeme na spravedlnost čekat podstatně déle. Bude více škod a bude více nešťastných lidí. Pokud zvolíme nové poslance se zdravým rozumem, kteří hodlají dodržovat zákony, budeme se mít lépe. Každý ať se rozhodne sám,“ nabádá lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…