„Proč se stáhli, vždyť tam mají díru.“ Situace u Avdijivky: Ukrajinci zoufalí, Rusové se chystají i jinde

18.02.2024 11:25 | Monitoring

Švédský vojenský analytik Mikael Valtersson zanalyzoval pád ukrajinského města Avdijivka v Doněcké oblasti, o které se sváděly tvrdé boje několik měsíců. Nyní jsou někteří ukrajinští vojáci v ruském zajeti. „Pád Avdijivky přišel rychleji, než mnozí, včetně mě, považovali za možné. Ukrajina musela přinést územní oběti, aby si udržela co nejvíce bojeschopných jednotek pro nadcházející bouři,“ vysvětluje Vlatersson na sociální sítí X.

„Proč se stáhli, vždyť tam mají díru.“ Situace u Avdijivky: Ukrajinci zoufalí, Rusové se chystají i jinde
Foto: Repro Youtube
Popisek: Situace okolo Avdijivky - 18.února 2024

Rusko v sobotu plně ovládlo Avdijivku a někteří ukrajinští vojáci skončili v zajetí. „Důvod je velmi jednoduchý. Ukrajinské ozbrojené síly vydaly rozkaz k okamžité evakuaci celého města. Mnoho ukrajinských vojáků tím bylo ponecháno napospas. Těmto vojákům bylo řečeno, aby se vzdali, aby si zachránili život,“ uvedl Valtersson, že takových vojáků mohlo být ztraceno 500-2000.

Valtersson pode svých slov chápe důvod, proč se ukrajinské ozbrojené síly rozhodly stáhnout, zároveň to považuje za známku jejich zoufalství.

Nejvíce se pozastavuje nad tím, že ukrajinští vojáci opustili největší evropskou koksovnu v Advijivce. „Je to pro mě záhadou, továrnu potřebovali jako opěrný bod své obrany. Bez továrny vznikne v ukrajinské defenzivě velká díra. Anuluje to velkou část pozitivních efektů, které ukrajinská armáda získala z ukvapeného opuštění Avdijivky,“ uvádí analytik.

Ruským vojákům to nyní dává dobrou příležitost pokračovat v ofenzivě za továrnou a také zezadu rozbít ukrajinskou obranu na severu. „Těžko říct, kdy se ukrajinským silám podaří alespoň dočasně stabilizovat frontovou linii. Ruská armáda bude pravděpodobně schopna během 1-2 týdnů vytvořit nárazníkové pásmo, které zcela eliminuje zbývající výběžky, 15-20 km od severu k jihu a asi 10 km do hloubky,“ pokračuje Valtersson.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
Proč Ukrajinci opustil koksovnu? „Museli vědět o následcích, protože jsou profesionálové. Pravděpodobně kvůli nedostatku bojového ducha v místních jednotkách a strachu, že by bylo obklíčeno a nakonec ztraceno dalších 4000 ukrajinských vojáků,“ uvedl analytik.

Tak se ostatně vyjádřil i hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. „Na základě operační situace v okolí Avdijivky, abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojáků, jsem se rozhodl stáhnout naše jednotky z města a přejít do obrany na výhodnějších liniích,“ sdělil v prohlášení.

Agentura Reuters píše, že jde o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Reuters ji dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli „váhavé“ vojenské pomoci Západu.

Valtersson hledá rovněž odpověď na otázku, proč se ukrajinská armáda stáhla a opustila nejen Avdijivku, ale pravděpodobně celý výběžek Avdijivky. „Nebylo to snadné rozhodnutí, protože ukrajinské síly tuto oblast vytrvale bránily 10 let a byla považována za jednu z nejlépe opevněných pozic na světě,“ dodává vojenský analytik.

„Odpověď musí být, že si Ukrajinci uvědomili, že síly bránící Avdijivku a výběžek nestačí, ale že nemohou poslat žádné další posily. Přijali moudré rozhodnutí ustoupit a zachránit co nejvíce vojáků pro pokračující obranu doněcké fronty,“ věří Valtersson, že Ukrajinci jsou přesto stále schopni v této frontové linii slušně bojovat.

Ukrajina nemohla do Avdijivky poslat více jednotek, protože na několika dalších frontách už prořídly jednotky na nebezpečně nízkou úroveň a nemohly pokračovat. „Strategické rezervy jsou velmi omezené,“ komentuje analytik dále rozmístění brigád.

„Velké ruské síly jsou soustředěny na frontách u Bělgorodu, Kupjansku a Záporoží. Celkem nejméně 150 000, možná i 200 000 vojáků s velkým množstvím techniky. Aktivace těchto frontových linií by zatlačila ukrajinské obranné síly do krajnosti. Není divu, že Ukrajina musí přinést územní oběti, aby si udržela co nejvíce bojeschopných jednotek pro nadcházející bouři,“ myslí si švédský vojenský analytik Mikael Valtersson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Avdijivka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 18.02.2024 13:16:32
padla rychleji, než si analytici představovali. No, on ten Kábul padl také rychleji, než si analytici představovali. No, on i ten Saigon padl rychleji, než si analytici představovali. Ze Saigonu si pamatuji ty lidi co viseli na tom posledním vrtulníku, z Kábulu si pamatuji ty lidi co viseli z posledního letadla. Co si budeme asi pamatovat z Kyjeva?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…