„Prohráli bychom.“ Generálové z USA na vítězství věří málo, ti pod nimi ještě míň

15.11.2023 22:45

Experti pro Kite & Kay Meda rozebrali, zda ozbrojené síly USA jsou připraveny utkat se s další velmocí. Už v minulém roce si výhrou v možném konfliktu bylo jisto jen 40 % generálů. Armádě chybí vybavení i součástky pro jeho výrobu. K tomu se potýkají s obtížemi s rekrutováním mladistvých; pouze 10 % jich uvažuje o vojenské kariéře.

„Prohráli bychom.“ Generálové z USA na vítězství věří málo, ti pod nimi ještě míň
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Pentagon

V informačním videu jsou popsány následky případné čínské militantní invaze, a zničení tchajwanského námořnictva a letectva by byly podle expertů média Kite & Kay daleko rozsáhlejší. Současně by byly napadeny i americké vojenské základy v blízkosti Tchaj-wanu a spolu s nimi zničeny i některé lodě USA i spojenecké lodě z Japonska.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí
K tomu by byla přerušena i americká komunikační síť a podle odborníků by Americe došly zásoby základních druhů munice v prvních dnech případného konfliktu. Vyvstává tak otázka, jak moc a zda vůbec je americká armáda připravena na další konflikt. „Nakolik si můžeme být jisti, že Amerika dnes dokáže porazit agresi nějaké velmoci? No, když se zeptáte odborníků... ne příliš,“ usnesli se tvůrci informačního videa.

Podle jedné z analýz předních odborníků na obranu existuje vážná možnost, že by USA příští války mohly prohrát. Stejného názoru jsou i někteří příslušníci US Army. V průzkumu z roku 2020 by 40 % generálů mělo jistotu, že vojáci pod jejich velením by mohli být rychle nasazeni a mohli by tak zvítězit. Z praporčíků mělo jistotu vítězství pouze 20 %.

To je důvodem k znepokojení i kvůli prohlášení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který uvedl, že čínská armáda bude připravena k invazi na Tchaj-wan v roce 2027, jak informoval The Wall Street Journal. I kvůli výše zmíněním dosavadním výsledkům konfliktu na Tchaj-wanu kolují mezi odborníky obavy, zda by USA byly schopné dodržet svůj slib a Tchaj-wan ubránit.

Ne všechny analýzy Pentagonu jsou takto chmurné, podle další zmíněné analýzy by konflikt mezi Spojenými státy a Čínou mohl skončit patovou situací. Tedy za předpokladu, že by se odehrával později v tomto desetiletí. Analýza byla taktéž vypracována na základě předpokladu, že USA budou mít k dispozici nové zbraně a taktiky, které v současnosti Pentagon plánuje. Rovněž tato analýza počítá s těžkými ztrátami na obou stranách.

Otázky ohledně toho, zda je americké vítězství vůbec možné, jsou podle expertů způsobeny mnoha faktory. Jedním z nich je i čekání na vyrobení nových zbraní a vybavení. „Námořnictvo často není schopno dokončit plánovanou údržbu lodí včas... to se rovná ztrátě v průměru 15 lodí ročně,“ napsal americký úřad pro odpovědnost vlády (U.S. Government Accountability Office).

Podle analýzy tohoto úřadu pouze 4 z 49 typů letectva konzistentně splňuje cíle připravenosti armády a 26 z nich tyto cíle během analyzovaných 10 let nesplňovalo v žádném roce.

Pro konflikt s Čínou by USA potřebovaly mezi 800 až 1200 protilodních střel dlouhého dosahu. V současnosti však disponuje pouze dvěma sty. Se současnou mírou výroby by se USA mohla k tisíci střelám dostat během roku 2032.

Problém představuje i dodavatelský řetězec. Pro příklad video uvádí typ stíhaček F-35, které obsahují magnetickou součástku se slitinou, jež se vyrábí pouze v Číně.

USA k tomu zaznamenávají obtíže i s náborem do armády. Už jen v roce 2022 armáda svého náborového cíle o 15 tisíc jednotek. Obdobný scénář je očekáván i pro rok 2023 a to i u námořnictva a letectva. Podle Pentagonu kritéria pro přijetí navíc splňuje pouze 23 % mladistvých (17-24 let) a méně než 10 % o vstupu do armády vůbec uvažuje. Mezitím čínské výdaje na obranu se stále zvyšují, zatímco ty americké stagnují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle našich vojáku z misi, USA vojsko tvoří především nevzdělaní, neinteligentní , kteří by jinou práci nenašli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 16.11.2023 7:58:55

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …