„Rodiče by měli zasáhnout.“ Sexuální výchova ve školách? Varování. Na co se ptají dětí?

01.09.2023 22:45 | Monitoring

Rodiče by se podle speciální pedagožky a školní metodičky sociálně patologických jevů Michaely Kubátové Špryňarové měli dostatečně zajímat o to, co je dnes ve školách jejich dětí vyučováno v rámci sexuální výchovy. „Stále tomu můžeme říci ne. Nemáme to zákonem dané a je na řediteli školy koho a co si do své školy pustí. Rodiče by měli zasáhnout a ptát se,“ uvedla v rozhovoru pro pořad O čem se mlčí s tím, že pokud rodiče nejsou spokojeni s tím, co se jejich potomci učí, mají se ozvat. Ptát by se dle ní měli lidé i našich senátorů.

„Rodiče by měli zasáhnout.“ Sexuální výchova ve školách? Varování. Na co se ptají dětí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Dle speciální pedagožky a školní metodičky sociálně patologických jevů Michaely Kubátové Špryňarové se na českých školách odehrává při sexuální výchově to, co by se dalo označit za „otevřenou propagaci LGBT“. „Bohužel do těchto záležitostí vstupují některé neziskové organizace a jdou tomu velmi vstříc i někteří progresivní učitelé,“ řekla. 
 
Učitelé se dle ní dětí vyptávají rovněž na „naprosto intimní záležitosti“, do kterých jim dle ní „vůbec nic není“. „Mělo by to být v rukou rodičů a v rukou rodiny. Měli bychom brát ohled na to, že každá rodina je jiná i každé dítě je jiné. Měli bychom brát ohled na intimitu dítěte,“ zdůraznila speciální pedagožka. 
 
Některá nevhodná témata mohou dle ní děti ovlivnit, zejména ve velmi nízkém věku, a rodiče by podle ní měli vždy zasáhnout, pokud zjistí, že se něco takového děje a měli by si vždy zjistit, jaké vzdělání má osoba, která s jejich dětmi hovoří o sexualitě. „Je to hlavně v rukách rodičů,“ řekla.
 
 

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Některé věci implementované do školského systému dle jejího názoru mohou dokonce nahrávat i obchodu s dětmi a pedofilům. „Dávala bych si velký pozor být rodiči a ve školách bych se ptala, co se tam vyučuje a jakým způsobem,“ znovu avizovala. 
 
„Stále tomu můžeme říci ne. Nemáme to zákonem dané a je na řediteli školy koho a co si do své školy pustí. Rodiče by měli zasáhnout a ptát se,“ radí Michaela Kubátová Špryňarová a vybízí, aby rodiče nepodcenili situaci a se svými potomky mluvili. 
 
Vychovávat děti pak prý mají často snahu zejména ti, kteří žádné nemají. „Jedná se hlavně i o naše vrcholné představitele,“ poukázala Kubátová Špryňarová. Lidé by se dle ní měli obrátit i na senátory a tázat na ratifikaci tzv. Istanbulské úmluvy, která podle ní „směřuje k záležitostem jako jsou nové gendery“.
 
Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prave pred tydnem jsem mluvil s jednou pani ucitelkou,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 02.09.2023 8:02:59
ktera se chtela nechat politovat, jak ji rodice zasahuji do prace. Vubec nechape, ze ja jako rodic trvam na kontrole toho, co se ve skole deje, protoze JENOM JA jsem odpovedny za individualni blaho meho dite. Ona pouze za kolektivni blaho a zakladni bezpecnost. Ty deti jsou pro ni cisla a obtezujici prostredek k vydelecne cinnosti. Tim, ze dite pustim do skoly, se nevzdavam jakekoliv kontroly!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …