„Stejně nás nechcete.“ Převratný Zelenskyj. Bylo tam toho mnohem víc

09.03.2022 7:48

Z obleženého Kyjeva poskytuje Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny, nadále rozhovory. Jeden poskytl i americké ABC. Zaznělo v něm i to, jak jsou Ukrajinci přečíslení. „Problém je, že za každého ukrajinského vojáka mají oni deset ruských vojáků, a za každý ukrajinský tank mají oni padesát tanků,“ řekl Zelenskyj. Prý na Ukrajině brání hodnoty „moderních lidí“ a Ukrajinci jsou „armáda Evropy“. „Když jsou hranice práva a svobody narušeny a překročeny, tak nás musíte ochránit. Protože nejdřív dojde na nás, pak dojde na vás,“ apeloval v americké televizi.

„Stejně nás nechcete.“ Převratný Zelenskyj. Bylo tam toho mnohem víc
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Ukrajinci jsou dle Zelenského připraveni se stavět Rusům na odpor po celý svůj život, a to včetně těch, kdo jsou v momentálně okupovaných městech a protestují proti okupaci. „Problém je, že za každého ukrajinského vojáka mají oni deset ruských vojáků, a za každý ukrajinský tank mají oni padesát tanků,“ uznával ukrajinský prezident. Sice tento nepoměr snižují, ale je otázka, jak dlouho mohou vydržet, a to nezáleží jen na nich. Slíbil, že i pokud by Rusové obsadili všechna města, tak přijde odboj. „Nikdo nás nezbaví nezávislosti,“ prohlásil.

„Dnes je válka tady, zítra bude v Litvě, pak v Polsku, pak v Německu,“ strašil Zelenskyj údajnými Putinovými plány. „Spojené státy jsou daleko, ale cítím, že v posledních několika dnech se nám přiblížily,“ řekl americkému moderátorovi.

U otázky vyjednávání uvedl, že je ochotný k dialogu, ale nehodlá kapitulovat. „To není o mně, ale o lidech, kteří mě zvolili,“ uvedl. Ohledně vstupu do NATO se prý „uklidnil“ už před nějakou dobou, když se ukázalo, že NATO není připraveno Ukrajinu přijmout a obává se „kontroverzních rozhodnutí“ a konfrontace s Ruskem. „Nikdy jsme nechtěli být země, která o něco prosí na kolenou. Nebudeme takovouto zemí a já nechci být takový prezident,“ řekl.

Co se týče podmínek ukončení války stanovených Ruskem, tedy uznání Krymu jako ruského, uznání Luhansku a Doněcku jako samostatných a opuštění ambic vstupu do NATO, tak Zelenskyj o nich hovořil jako o pseudorepublikách, ale je prý možný dialog o tom, jak budou dále fungovat. Pro něho je důležité, jak v těchto oblastech budou žít lidé, kteří chtějí být součástí Ukrajiny a kdo na Ukrajině chce, aby oblasti byly součástí Ukrajiny. Je to prý složitější, než že je prostě uzná. „To je další ultimátum a my nejsme připraveni na ultimáta,“ řekl a Putin dle něho musí zahájit dialog místo toho, aby žil v informační bublině.

Zelenskyj má zřejmě za to, že USA by byly schopny sestřelovat ruské střely, které nyní dopadají na ukrajinská města. Moderátor ho informoval, že USA a další členové NATO se nehodlají zapojit a vytvořit bezletový prostor nad Ukrajinou, protože by riskovali válku s Ruskem. Ukrajinský prezident namítal, že jsou „zónou svobody“. „A když jsou hranice práva a svobody narušeny a překročeny, tak nás musíte ochránit. Protože nejdřív dojde na nás, pak dojde na vás. Protože čím víc tahle bestie dostane, tím bude hladovější,“ vysvětloval.

Také upřesnil, že o stíhačkách MiG-29 nejedná s USA, ale se zeměmi, které je ještě mají. Nicméně, americký prezident by prý mohl udělat pro Ukrajinu víc a Zelenskyj by rád věřil, že je toho schopen.

Co se týče bombardování a ostřelování, zmínil, že Rusové ostřelovali i jadernou elektrárnu a nevzali na vědomí, že by „mohla zmizet Evropa“. Záporožská jaderná elektrárna je největší jaderná elektrárna v Evropě. Zelenskyj navrhl, aby jaderné elektrárny strážily jednotky mírových sil OSN. Zaměstnanci elektrárny ji dle Zelenského nemohou opustit, protože by byli zajati „teroristy“. A ruské síly okolo elektrárny jadernými vědci neoplývají, konstatoval. „Nejsem si jistý, že mají vůbec nějaké vzdělání,“ rýpl si. Všichni vojáci na Ukrajině a i ti, kdo je na ni poslali, jsou prý váleční zločinci.

V otázce denacifikace Zelenskyj řekl, že tzv. denacifikace je „čirý nacismus“, protože se Putin snaží zničit ukrajinský národ, a to samé se dle něho dělo ve čtyřicátých letech minulého století, kdy Němci „denacifikovali“ Židy (Zelenskyj má židovský původ – pozn. red.). „Jsem šokován, nevěřil jsem, že v dnešním světě můžete něco takového udělat,“ řekl a dodal, že Ukrajinci brání „hodnoty, které mají všichni moderní lidé, ne jen mladí“.

„Vím, že pokud ruské armádě dovolíte tyto hodnoty zničit, tak to bude konec, protože Ukrajinci jsou nositelé těchto hodnot a Evropané také. Ale Ukrajinci jsou teď podrobeni zkoušce, proto byste nám měli pomoci, protože teď jsou všichni naši lidé armádou Evropy,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…