„Vy jste zase neposlouchala“. Babišova srážka s novináři na Národní skončila křikem

17.11.2023 9:02 | Monitoring

Česko si připomíná 34 let od sametové revoluce a centrem událostí je v dopoledních hodinách tradičně Národní třída, kde se u památníku zmlácených studentů střídají političtí představitelé. Lídr opozice a expremiér Andrej Babiš se už ráno střetl s novináři, kterým vzkázal, že fandí vládě a vyhráli Fialovi volby. Jedné z novinářek řekl, ať si zjistí, co skutečně řekl, když ho chce konfrontovat a setkání skončilo hlasitými projevy nesouhlasu.

„Vy jste zase neposlouchala“. Babišova srážka s novináři na Národní skončila křikem
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš položil květiny před pamětní desku na pražské Národní třídě

Bývalý premiér Andrej Babiš dorazil na Národní třídu jen pár minut před osmou hodinou, kde položil květiny k pamětní desce. „Je důležité mluvit o demokracii, je jen jedna. Sametová revoluce je pro nás svoboda,“ řekl šéf hnutí ANO novinářům. Doprovod mu dělala Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Jiná věc podle Babišových slov je, že lidé očekávali, že naši politici po revoluci zvládnou transformaci, ale nezvládli ji. „Kvůli tomu, bohužel, dnes 300 miliard dividend z práce našich lidí odchází do zahraničí,“ zmínil.

„Nerozmysleli jsme si dobře, které věci si má stát ponechat – vodu, elektřinu, na to doplácíme,“ dodal s tím, že šance zvládnout to ještě je, ale současná vláda nenavazuje na projekty jeho vlády. „Dáváme návrhy jak řešit situaci, abychom se z té situace dostali a lidi měli lepší životy,“ pokračoval Andrej Babiš.

Mediální zástupci připomněli Babišovi, že v souvislosti s výročím sametové revoluce zmiňoval i novou totalitu, což vyvrátil. „Nemluvil jsem o nové totalitě, vy jste to zase nespolouchala,“ řekl novinářce reagující na jeho včerejší facebookový projev. „Včera jsem mluvil o tom, že se někdo snaží zprivatizovat demokracii,“ zdůraznil.

Poté se opřel do médií: „Vy, média, stále opakujete, že ti kteří byli u moci, a dopadlo to, jak to dopadlo, jsou demokratický a my nejsme. My jsme demokratický,“ vyvracel zaznívající výhrady vůču hnutí ANO.

Následně nechápal, proč se jej novináři v souvislosti s významem svobod a demokracie ptají na Ukrajinu. „Jsme v Čechách, nejsme na Ukrajině. Lidi tu mají obrovské problémy, vláda je uvedla do chudoby, lže o energiích,“ uvedl expremiér.

Na dotaz novináře Bartoníčka, zda Babiš oslavuje svobodu, když v projevech popírá, co se po roce 1989 podařilo a jen zdůrazňuje negativa, šéf hnutí ANO kontroval: „Negativa nezdůrazňuji. Vy, média, jste provládní, vy jste vyhráli volby této koalici,“ konstatoval, načež se ozval velký nesouhlas přítomných novinářů. Babiš poté usoudil, že je nejvyšší čas rozhovor ukončit a zopakoval, že hnutí ANO se raději bude připravovat na vrácení lepšího života občanům, až tato nejhorší vláda v historii naší země skončí.

Alena Schillerová na Národní třídě novinářům řekla, že „pravda a láska v dnešní době ne vždy zvítězí“. Součástí pravdy by podle ní měl být i určitý nadhled. „„Urputnost a přesvědčování, že něco je demokracie, to nechte na lidech. Oni sami o tom rozhodnou,“ doporučila.

Nerudová s husí kůží

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak se z toho všeho vytratilo zastřelení devíti studentů NĚMECKOU!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.11.2023 10:12:12
(nikoli nacistickou) brannou mocí a uzavření vysokých škol v autonomním ( Pekarová) Protektorátu. To vše rok 1939. Zůstal jen rok 1989. Zifčák, Lorenc, Hegenbart, Havel - všechno v jednom chumlu. Dnes máme víc studentských hrdinů, než mělo Slovensko v roce 1945 partyzánů. Styďte se, vocasové !

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…