„Vy jste zase neposlouchala“. Babišova srážka s novináři na Národní skončila křikem

17.11.2023 9:02 | Monitoring

Česko si připomíná 34 let od sametové revoluce a centrem událostí je v dopoledních hodinách tradičně Národní třída, kde se u památníku zmlácených studentů střídají političtí představitelé. Lídr opozice a expremiér Andrej Babiš se už ráno střetl s novináři, kterým vzkázal, že fandí vládě a vyhráli Fialovi volby. Jedné z novinářek řekl, ať si zjistí, co skutečně řekl, když ho chce konfrontovat a setkání skončilo hlasitými projevy nesouhlasu.

„Vy jste zase neposlouchala“. Babišova srážka s novináři na Národní skončila křikem
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš položil květiny před pamětní desku na pražské Národní třídě

Bývalý premiér Andrej Babiš dorazil na Národní třídu jen pár minut před osmou hodinou, kde položil květiny k pamětní desce. „Je důležité mluvit o demokracii, je jen jedna. Sametová revoluce je pro nás svoboda,“ řekl šéf hnutí ANO novinářům. Doprovod mu dělala Alena Schillerová a Karel Havlíček.

Jiná věc podle Babišových slov je, že lidé očekávali, že naši politici po revoluci zvládnou transformaci, ale nezvládli ji. „Kvůli tomu, bohužel, dnes 300 miliard dividend z práce našich lidí odchází do zahraničí,“ zmínil.

„Nerozmysleli jsme si dobře, které věci si má stát ponechat – vodu, elektřinu, na to doplácíme,“ dodal s tím, že šance zvládnout to ještě je, ale současná vláda nenavazuje na projekty jeho vlády. „Dáváme návrhy jak řešit situaci, abychom se z té situace dostali a lidi měli lepší životy,“ pokračoval Andrej Babiš.

Mediální zástupci připomněli Babišovi, že v souvislosti s výročím sametové revoluce zmiňoval i novou totalitu, což vyvrátil. „Nemluvil jsem o nové totalitě, vy jste to zase nespolouchala,“ řekl novinářce reagující na jeho včerejší facebookový projev. „Včera jsem mluvil o tom, že se někdo snaží zprivatizovat demokracii,“ zdůraznil.

Poté se opřel do médií: „Vy, média, stále opakujete, že ti kteří byli u moci, a dopadlo to, jak to dopadlo, jsou demokratický a my nejsme. My jsme demokratický,“ vyvracel zaznívající výhrady vůču hnutí ANO.

Následně nechápal, proč se jej novináři v souvislosti s významem svobod a demokracie ptají na Ukrajinu. „Jsme v Čechách, nejsme na Ukrajině. Lidi tu mají obrovské problémy, vláda je uvedla do chudoby, lže o energiích,“ uvedl expremiér.

Na dotaz novináře Bartoníčka, zda Babiš oslavuje svobodu, když v projevech popírá, co se po roce 1989 podařilo a jen zdůrazňuje negativa, šéf hnutí ANO kontroval: „Negativa nezdůrazňuji. Vy, média, jste provládní, vy jste vyhráli volby této koalici,“ konstatoval, načež se ozval velký nesouhlas přítomných novinářů. Babiš poté usoudil, že je nejvyšší čas rozhovor ukončit a zopakoval, že hnutí ANO se raději bude připravovat na vrácení lepšího života občanům, až tato nejhorší vláda v historii naší země skončí.

Alena Schillerová na Národní třídě novinářům řekla, že „pravda a láska v dnešní době ne vždy zvítězí“. Součástí pravdy by podle ní měl být i určitý nadhled. „„Urputnost a přesvědčování, že něco je demokracie, to nechte na lidech. Oni sami o tom rozhodnou,“ doporučila.

Nerudová s husí kůží

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13590 lidí

Na Národní třídu dorazil i ministr vnitra Vít Rakušan, který o námitkách Babiše a hnutí ANO řekl: „Poslouchat od těchto lidí, kteří se namočili do té staré totality, něco o nové totalitě, je takříkajíc chucpe“. Babiš podle něj cítí hořkost, že prohrál prezidentské volby.

Sám považuje 17. listopad za nejdůležitější svátek a protože jde o svátek studentů tak také za vzkaz, že společenskou změnu přinášejí mladí lidé.

17. listopad žije, žije jeho odkaz. To, že tu lidé jsou a pokřikují na mě různé věci, vyjadřují své názory a nic se jim nestane, tak je nejlepším důkazem toho že 17. listopad naplnil to, co jsme chtěli – svobodu, svobodně mluvit, nadávat politikům, cestovat,“ uvedl při zapalování svíčky Vít Rakušan.

„Je to naprostý úlet, tato slova. Pokud toto Andrej Babiš používá, tak vůbec neví o čem mluví a asi si vůbec neuvědomuje, o čem byly dopady té opravdu tvrdé totality, ať nacistické, nebo komunistické,“ řekl po položení věnce předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Premiér Petr Fiala letos kvůli nemoci na Národní třídu nedorazí, i když jinak je pravidelným účastníkem. Přes sociální sítě vzkázal, že „myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mne“.

Premiérova ODS obeslala redakce tiskovkou zprávou senátorky Miroslavy Němcové „V ochraně demokracie a svobody buďme silní nejenom u nás, zůstaňme i nadále pevní v podpoře Ukrajiny a Izraele“.

„Chtěla bych poprosit všechny, abychom byli silní v ochraně demokracie a svobody nejenom u nás doma, ale abychom zůstali pevní v podpoře napadené Ukrajiny a Izraele. Buďme jim oporou a dejme jim pocítit sílu solidarity a přátelství. I v tom spatřuji odkaz 17. listopadu,“ vyzvala senátorka.

Na Národní třídě se zato objevila prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která prý měla husí kůži. „Jsem nesmírně šťastná, kolik mladých lidí, kteří listopad 1989 nezažili, chodí tento svátek slavit. Vidím, že to chápou, že demokracie není něco, co jsme dostali a bude to navždy, ale musíme se o to starat, protože je křehká. V okolních zemích vidíme, že demokracie může mít na kahánku,“ uvedla a citovala Václava Havla.

Pekarová: Nesmíme dovolovat, aby bylo manipulováno s pravdou

Před půl jedenáctou dorazili na Národní třídu společně předsedové obou parlamentních komor Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil. „Dnešní den je jedním z nejkrásnějších dnů celého roku. Je oslavou svobody a demokracie, kterou máme a toho že můžeme žít tak jak žijeme, což předtím možné nebylo,“ uvedla předsedkyně sněmovny. Vystrčil přidal, že svoboda je dar, ale pokud člověk nemá dostatek odpovědnosti, tak přicházejí problémy. Když se nebudeme starat o sebe a pomáhat ostatním, tak to podle něj nebude fungovat.

Neúcta k tomu, co máme, vede podle Pekarové třeba k tomu, že někdo hovoří o „nové totalitě“. „Nesmíme dovolovat, že se věci nazývají jinak, než jak jsou a tvářit se, že to nic neznamená. U slov to často začíná,“ dodala Markéta Pekarová Adamová. Kdo chce manipulovat, tomu by to podle předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 nemělo být dovolováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak se z toho všeho vytratilo zastřelení devíti studentů NĚMECKOU!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.11.2023 10:12:12
(nikoli nacistickou) brannou mocí a uzavření vysokých škol v autonomním ( Pekarová) Protektorátu. To vše rok 1939. Zůstal jen rok 1989. Zifčák, Lorenc, Hegenbart, Havel - všechno v jednom chumlu. Dnes máme víc studentských hrdinů, než mělo Slovensko v roce 1945 partyzánů. Styďte se, vocasové !

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…