50krát silnější než heroin. Děsí to i Trumpa. Hrozba, která hubí USA

23.01.2024 11:21

USA mají v posledních letech velký problém, a to epidemii drogy jménem fentanyl. Ta je podle americké CDC 50krát silnější než heroin. A je velice snadné se jí předávkovat. Nedávno na takové předávkování zemřel syn hvězdy reality show Pawn Stars. Dovážení fentanylu přes hranice chce zabránit bývalý prezident Donald Trump. Objevilo se srovnání, že USA mají s fentanylem větší problémy než Rusko v nejhorších letech s alkoholem.

50krát silnější než heroin. Děsí to i Trumpa. Hrozba, která hubí USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Droga fentanyl

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Kromě problémů v zahraničí mají Spojené státy řadu problémů vnitřních. Jedním z nich jsou drogy. Jmenovitě fentanyl, tedy uměle vyráběný opioid, který podle americké CDC může být až padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfium. Ta rozlišuje dva druhy, jednak fentanyl používaný lékaři na zažehnání silných bolestí, například po operacích nebo v pokročilých stadiích rakoviny, a na fentanyl vyrobený nelegálně.

Že fentanyl v USA způsobuje skutečnou krizi pak dokládají jak média, tak statistiky. Například nedávno se objevila zpráva, že syn hvězdy reality show Pawn Stars Ricka Harrisona zemřel na předávkování fentanylem. Rick Harrison z celkem pochopitelných důvodů pak chce, aby byla fentanylová krize brána vážně. „Zdá se, že sem prostě proudí přes hranice a nikdo s tím nic nedělá,“ řekl Harrison dle serveru Page Six.

O fentanylu v USA informovala i Česká televize v srpnu minulého roku. „K předávkování – a smrti – stačí dávka o velikosti několika zrn soli. Přidává se do falešných prášků na předpis nebo do jiných drog,“ varovala s tím, že fentanyl v oblasti drog způsobil revoluci. Ti, kdo fentanyl užívají, se pak mění v zombie, buď stojí skoro nehybně ve strnulé poloze, nebo se pomalu pohybují.

Podle reportáže 168 hodin už se na fentanyl umírá i v Česku. Dle Davida Peška, vedoucího kontaktního centra v neziskové organizaci Sananim, jež pomáhá drogově závislým, na fentanyl zemře „několik málo desítek“ lidí ročně. Ale na černém trhu se prý podíl fentanylu zvětšuje.

Dovoz nelegálního fentanylu, stejně jako příchod nelegálních migrantů chce řešit bývalý prezident Donald Trump, který hodlá kandidovat na post prezidenta znovu. Slíbil, že první den v úřadu zruší „otevřené hranice“, které zavedl Joe Biden. „Abych zastavil jed, který otravuje naše lidi, použiju americké námořnictvo, abych zavedl totální blokádu fentanylu,“ uvedl Trump a dodal, že drogy přicházejí i po zemi, ve dvanáctkrát větším objemu, než před čtyřmi lety.

Statistika počtu úmrtí dává Trumpovi dost za pravdu. Statistika nevládní organizace KFF (Kaiser Family Foundation – společnost zabývající se sběrem a analýzou dat z oblasti zdravotnictví) ukazuje dramatický nárůst počtu úmrtí na předávkování. Ten se postupně zvyšoval od roku 1999, za vlády Donalda Trumpa spíše stagnoval, ale v letech koronavirové krize vystřelil prudce nahoru. V roce 2021, kdy už vládl Joe Biden, dostoupila míra úmrtí na předávkování 32,4 úmrtí na 100 000 obyvatel (očištěná o vliv věku). Z toho 24,7 (tedy více než tři čtvrtiny) bylo předávkování opioidy, mezi něž se počítá právě fentanyl.

Počet úmrtí na předávkování v USA na 100 000 obyvatel (očištěno o vliv věku)
Vrchní křivka celkový počet
Dolní křivka opioidy
Zdroj: KFF

 

Někteří analytici, kteří se zabývají válkou na Ukrajině, pak srovnávají tuto statistiku s Ruskem v jeho nejhorších letech. Tehdy na problémy spojené s alkoholem, což by se dalo vyjádřit jako „uchlastání se k smrti“, zemřelo v nejhorším roce 2003 29,89 lidí na 100 000 obyvatel, podle dat Institutu pro měření a hodnocení zdravotnictví. V devadesátých letech byl pak nejhorší rok 1994, kdy se „uchlastalo“ 28,45 lidí ze sta tisíc.

Počet úmrtí na problémy spojené s alkoholismem
Zdroj: IHME, statista

„Epidemie opioidů v USA se zřejmě stala smrtelnější než nejhorší období vodkového zoufalství po pádu SSSR v Rusku. Dala by se tu udělat vtipná nebo krutá poznámka, ale není to k smíchu – obojí je genocida a pachatelé se značně překrývají,“ míní analytici z Russians With Attitude.

Dodejme ale, že tyto statistiky jsou odlišné, u Ruska nejsou započítány další drogy a opiody, v USA podle posledních dostupných dat v roce 2021 zabily „jen“ 24,7 obyvatele na 100 000, což je méně, než nejvyšší hodnoty v Rusku. Nicméně, poslední srovnatelný rok, tedy 2019, má Rusko počet úmrtí na alkohol 14,57 na 100 tisíc, zatímco USA 15,5 na opiody. A zatím není jasné, jaké jsou statistiky za roky 2022 a 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Americe je hodně nemocná společnost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 23.01.2024 14:47:25
A to je náš vzor. Alespoň podle zdejší vrchnosti a místních hlupáků, kteří ještě nepochopili, že americký sen dávno skončil i v Americe. Falešný mýtus, který je ale zhoubný jako rakovina.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…