883 starých nacistů v Kanadě má být odhaleno. Ale s Ukrajincem „to nesouvisí“

31.10.2023 8:51

Seznam 883 nacistických zločinců. V Kanadě. Prý byl takřka 40 let tajný a teď bude možná odhalen veřejnosti. Americký The New York Times naznačil, že utajovaný seznam může ukázat, co všechno kanadská vláda věděla a proč tito nacističtí zločinci unikli trestu. S Ukrajincem a nyní Kanaďanem Jaroslavem Hunkou, který byl coby „veterán“ oslavován kanadským parlamentem, to prý ale nesouvisí.

883 starých nacistů v Kanadě má být odhaleno. Ale s Ukrajincem „to nesouvisí“
Foto: Repro Twitter
Popisek: 98letý Jaroslav Hunka, veterán první ukrajinské divize

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před časem zavítal do USA a Kanady a ve druhé zmíněné zemi ocenil ukrajinského veterána z časů druhé světové války Jaroslava Hunka. Ve svých 98 letech sklidil ovace kanadských poslanců. Zelenskyj vyzvedl fakt, že Hunka už tehdy bojoval proti sovětským vojákům, jenže už nedodal, že tak činil v řadách nacistické SS. Vláda v Ottawě se za potlesk pro nacistického ozbrojence omluvila.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Předseda Dolní sněmovny kanadského parlamentu Anthony Rota kvůli této kauze odstoupil. „Zejména se chci omluvit židovským komunitám v Kanadě a po celém světě. Přijímám plnou odpovědnost za své jednání,“ uvedl Rota.

Kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová v tentýž den označila situaci za „hluboce nepřijatelnou“ a „trapnou“. Na její slova upozornil server listu The Guardian.

Server amerického listu The New York Times však teď upozorňuje, že zhruba před 40 lety vznikl v Kanadě seznam osob napojených na nacistický režim. Tento seznam byl 40 let označen za tajný. A teď by mohl být odtajněn.

„Utajovaná zpráva obsahuje seznam 883 možných nacistických válečných zločinců, kteří po druhé světové válce našli v zemi útočiště, a mnozí se domnívají, že nabízí informace o tom, co přesně vláda věděla o tom, jak se tam dostali, do jaké míry byli vyšetřováni a proč většina z nich unikla trestnímu stíhání,“ napsal NYT.

Vláda premiéra Justina Trudeaua nyní diskutuje o tom, zda nastal čas zprávu odtajnit, ale prý to nesouvisí s potleskem pro veterána SS ze září.  Anthony Housefather, člen frakce Trudeauovy Liberální strany, který byl hlavním politickým zastáncem odtajnění, prozradil, že se snahou odtajnit tuto zprávu začal už před návštěvou Zelenského.

Proč přesně byla zpráva, druhá část vyšetřování válečných zločinců v Kanadě z roku 1986, utajena – i když první část byla zveřejněna ještě téhož roku – nebylo nikdy objasněno. Naproti tomu ve Spojených státech již před více než 20 lety postupně odtajnili miliony stran dokumentů týkajících se nacistických válečných zločinů a jejich pachatelů na základě zvláštního zákona o zveřejnění z roku 1998.

Židovské skupiny a vědci v Kanadě usilují o zveřejnění zprávy již několik desetiletí.

Ze čtyř bývalých nacistů, které Kanada obvinila z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti od roku 1986, kdy se staly zločiny podle kanadského práva, nebyl žádný odsouzen. Kvůli nedostatku důkazů.

Michael Levitt, prezident a výkonný ředitel Centra Simona Wiesenthala pro studium holocaustu, v reakci na debaty v Kanadě poznamenal, že dnes má smysl odhalovat nacistické zločince. Buď jsou velmi staří, nebo po smrti, ale svět podle jeho názoru nesmí zapomínat na to, co napáchali.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vůbec nechápu proč my oceňujeme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 31.10.2023 10:44:41
prezidenta Zelenského, když on si cení nacisty Jaroslava Hunky a ještě se tím chlubí. Svět je naruby, naše vláda bohužel podporuje podporovatele nacisty.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …