A k čemu máslo? Žijete si skvěle! Fanoušci vlády v akci, bylo zle

02.11.2022 10:27 | Ze sítí

Ceny potravin stoupají, dle Českého statistického úřadu vzrostly od minulého roku až o čtvrtinu. Nedostatek pak některé lidi žene až ke krádežím, kterým se supermarkety snaží zabránit. Příběhy o másle však na internetu vedou k pobavení. „Já nevím, já na tom smažím, občas si to namažu na chleba a doma mi ta kostka, za asi 60 nebo kolik to teď stojí, vydrží minimálně dva tejdny, spíš dýl. Ty lidi, co na tom krachujou, to přikusujou ke kafi u televize?“ ptal se například redaktor Info Jan Palička. „Tady ti cenovo-chudobo apokalyptici žijí v úplně paralelní realitě. Jediné, u čeho jsem si všiml opravdového zdražení jsou vejce a Birell IPA,“ přidal se Ondřej Šimíček z ODS.

A k čemu máslo? Žijete si skvěle! Fanoušci vlády v akci, bylo zle
Foto: Repro Facebook
Popisek: Máslo v obalu s čipem proti odcizení

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Zprávy o inflaci plní stránky českých deníků i Českého statistického úřadu. Jedná se i o potraviny. Ve srovnání s minulým rokem je nárůst až čtvrtinový. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny masa o 23,6 % a ceny položek ve skupině mléko, sýry, vejce o 25,8 %,“ uvádí Český statistický úřad.

Zdražení pozorují i lidé v obchodech. Nedávno český internet oběhla fotografie másla od firmy Madeta, které je uzavřené v očipované krabici. Na cenovce je uvedena cena 69,90 Kč. Ale na e-shopu Madety je toto máslo už za 75,80 Kč. V srpnu se šéf Madety Teplý vyjádřil, že pokud by do ceny másla promítnul plně ceny energií, stálo by máslo 111 korun.

Máslo zajištěné proti odcizení
Zdroj: FB

 

 

Dle CNN Prima News si v Pardubicích zloděj ze supermarketu odnesl osm kilo másla a proto prodejny sahají po tomto opatření, což překvapuje zákazníky. Ale není bezdůvodné, protože počet krádeží roste. „Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo k nárůstu, což má souvislost s aktuální situací,“ uvedla mluvčí obchodního řetězce Penny pro tuto televizi. Nárůst počtu krádeží potvrzují i policejní data, která hovoří až o 60% zvýšení. „Kdykoliv nastane těžší ekonomická situace, dochází prakticky ve všech zemích k nárůstu drobné kriminality. Drobných krádeží potravin například,“ nediví se pak tomuto trendu ekonom Lukáš Kovanda.

Zkazky se už šíří i na sociálních sítích, kde ale budí pobavení. Dle Aleny Šírové už u chladicího boxu jedna dvanáctiletá holčička prohlásila: „Mami, musíme volit Babiše, abysme si zase mohly kupovat máslo.“

Tímto příběhem vyvolala dotyčná vlnu parodií.
„Dnes zachyceno v drogerii DM:

- mami a ten ušatej pan s brejlema bude prezidentem?

+ no to se teprve uvidí

- a prezident bydlí na hradě

+ ano drahoušku

- a na hradě se může lhát?

Smíchy lehla celá tramvaj,“ narážel jeden z diskutujících na kandidaturu Andreje Babiše na prezidenta.

„Právě jedu v tramvaji 22. Všude siroty, onuce na nohou, bříška nafouknutá hladem, zoubky jektají zimou, v ruce žmoulají podepsané knihy O čem sním, když náhodou spím. Najednou se jedna otočila ke kamarádce a říká ‚radši skonám mrazem, než abych v kamnech spálila toto dílo‘,“ šprýmoval Pirát Jan Vrobel.

„Dnes zachyceno u zásobníků na plyn: Tati, musíme volit Babiše, abychom si zase mohli zadarmo vytopit obývák na devadesát stupňů a nemuseli vyhazovat za saunu. (Chlapeček v kočárku, cca 2 roky),“ přidal k lepšímu další.

„A když byl prezidentem Husák, měli jsme doma i zabijačky,“ prohodila novinářka Pavla Palaščáková.

„V Mexiko City jsem hodil pětipeso bezdomovci a ten mi najednou perfektní češtinou říká: Chlapče, volte Babiše a již nebude pánů ani žebráků. Věřte nebo ne, byl to Lev Davidovič Trockij...“ přidal se s historickou anekdotou redaktor Info.cz Jan Palička. A dumal, proč se tak řeší zrovna máslo. „Já nevím, já na tom smažím, občas si to namažu na chleba a doma mi ta kostka, za asi 60 nebo kolik to teď stojí, vydrží minimálně dva tejdny, spíš dýl. Ty lidi, co na tom krachujou, to přikusujou ke kafi u televize?“

„Kostka másla 2–3 týdny... a navíc to stojí 60 v akci už asi 3 roky... Mi přijde, že tady ti cenovo-chudobo apokalyptici žijí v úplně paralelní realitě. Jediné, u čeho jsem si všiml opravdového zdražení, jsou vejce a Birell IPA. Ze 14.90 na 20.90, a to je pro mě 18 Kč denně no,“ podotkl právník a politik ODS Ondřej Šimíček. „Samozřejmě, že to je nadsázka... zdražilo všechno, ale apokalypsu nevidím...“ doplnil ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…