Aha, takže to přiznáváte. Analýza války s Ruskem je děravá jak řešeto

16.12.2023 9:15

Válka na Ukrajině se nevyvíjí dobře. A americký Institut pro studium války (ISW) přišel s argumenty, které mají americkým daňovým poplatníkům vysvětlit, proč musí USA nadále posílat této zemi miliardy dolarů ve formě vojenské pomoci i jinak. Pokud by se tak nestalo, může se stát, že Rusko bude přímo sousedit s NATO a USA budou muset do Evropy poslat více vojáků a vojenské techniky. Navíc bude vítězné Rusko silnější, vyzbrojenější a silnější i ekonomicky. Nejeden analytik si však všiml, že podpora Ukrajiny byla Američanům prezentována s úplně opačnými argumenty. Zvláště komentář o hraničení s NATO se dočkal posměchu.

Aha, takže to přiznáváte. Analýza války s Ruskem je děravá jak řešeto
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39911 lidí
Vzhledem k tomu, jaká je situace na bojišti, a že americký Kongres tento rok již pomoc Ukrajině neschválí, tak americký Institut pro studium/výzkum války (ISW) vydal dlouhé prohlášení o tom, proč je Ukrajina pro USA mnohem důležitější, než si občané USA myslí. A začal analyzovat, co by se stalo, kdyby Rusko zvítězilo.

Předně, podle institutu dobytí celé Ukrajiny rozhodně není nemožné, pokud vojenská podpora z USA a z Evropy ustane. „Takový výsledek by přivedl pošramocenou, ale vítěznou ruskou armádu až k hranicím NATO od Černého moře po Severní ledový oceán,“ varuje institut a dodává, že pokud Rusko zvítězí, tak bude jeho armáda zkušená z bojů a mnohem větší, než byla před rokem 2022. Ruské vítězství by pak dovolilo se vzpamatovat i ruské ekonomice, protože sankce by postupně odpadly a Rusko by našlo cesty, jak obejít ty, co zůstávají. A zřejmě by i nahradilo vybavení ztracené v boji, navíc se zkušenostmi, jak ho vylepšit.

„Pokud Rusko zvítězí na Ukrajině, vezme s sebou i pokročilé systémy protiletecké obrany, které jen americké stealth letouny, jež jsou velmi zapotřebí na odrazování Číny, mohou spolehlivě prorazit,“ tvrdí. Ruské vítězství by dle ISW znamenalo, že Rusko by bylo hrozbou pro NATO i konvenčními silami.

USA by pak podle institutu musely do východní Evropy poslat značné množství sil, včetně letounů se stealth technologií, což by bylo drahé – a USA by čelily nepříjemné volbě, zda bránit Tchaj-wan, nebo odrazovat Rusko od útoku na NATO.

„To celé akce by stálo ohromnou sumu a náklady by se táhly tak dlouho, dokud by trvala ruská hrozba – potenciálně po neomezenou dobu. Téměř jakýkoli jiný výsledek války na Ukrajině je lepší než tento. Pomáhat Ukrajině držet linii tam, kde je, prostřednictvím neustálé vojenské podpory od Západu, je pro USA mnohem výhodnější a levnější než nechat Ukrajinu prohrát,“ píše ISW. I zazmražení konfliktu je podle něj horší než pomoci Ukrajině bojovat dál, protože by to dávalo Rusku čas a prostor na to, připravit se na další válku o Ukrajinu a proti NATO.

Naopak, pomoci Ukrajině získat zpět svá teritoria, znamená odsunout Rusko opět na východ. A pokud by jí pak bylo pomoženo k obnově, tak to dle ISW znamená mít největší a nejvíce bojeschopnou armádu jako předvoj NATO, ať už Ukrajina do aliance vstoupí, nebo ne.

Institut dodává, že vzal v potaz možnosti další eskalace ze strany Ruska. A že stále věří, že americké hodnoty jsou v tomto případě v souladu s americkými zájmy. „Ale po Američanech se žádá, aby vydali spoustu peněz na pomoc Ukrajině v boji proti Rusku, a není tedy bezdůvodné, aby se také zajímali o to, jaké by byly finanční náklady, kdyby Ukrajině nepomohli,“ vysvětluje ISW. Institut byl založen v roce 2007 Kimberly Kaganovou, jež je příbuzensky spřízněna s Victorií Nulandovou, americkou diplomatkou, která sehrála důležitou roli při ukrajinském „majdanu“ a nyní má důležitou pozici v administrativě Joea Bidena.

Jenže toto dlouhé vysvětlení – proč by měli Američané nadále posílat Ukrajině miliardy dolarů, ať už ve formě peněz nebo vojenské pomoci – se stalo terčem kritiky a posměšků. A to proto, jak se liší od argumentů prezentovaných dříve.

„Tohle je fakt něco. V podstatě se to dá smrsknout na ‚Nemůžeme dovolit, aby Rusko přímo sousedilo s NATO‘, což je divné, když se NATO pořád rozšiřuje směrem k Rusku a už s ním na několika místech hraničí,“ kopl si analytik pod přezdívkou Big Serge. A přidal „radikální myšlenku“, že pokud Spojené státy nechtěly nést náklady sil umístěných na celé hranici Ruska s NATO, tak neměly přijímat pobaltské státy a Finsko. „Pomoc, dali jsme obrovské vojenské závazky a teď za ně musíme platit,“ paroduje sdělení ISW.

Rýpl si také do narativu, že Rusové mají obrovské a nenahraditelné ztráty, který ISW vyvrací tím, že tvrdí, že vítězné Rusko bude mít armádu větší a zkušenější než před rokem 2022. Hned několik amerických senátorů a kongresmanů přitom tuto válku obhajovalo právě s tím, že oslabuje a vyčerpává Rusko.

Na tento argument si vzpomněl i americký nezávislý novinář Michael Tracey. „Kdysi se tvrdilo, že podpora války na Ukrajině je pro USA výhodná, protože oslabí a zmenší ruskou armádu. Nyní se argumentuje tím, že ruská armáda se v důsledku války stala tak strašlivě silnou, že nyní představuje pro USA velkou hrozbu,“ upozornil na tento rozpor.

A pokračoval dál v rozboru. Soustředil se zejména na to, že ISW nyní tvrdí, že – aby zastrašily vítězné Rusko –, musely by USA vyslat do Evropy podstatně větší vojenskou sílu. „Tento argument je tichým přiznáním, že poslední dva roky stále se zvyšující angažovanosti USA ve válce, kterou neúnavně požadují organizace jako ISW, značně zvýšily bezpečnostní riziko USA. Když se vždy triumfálně prodávalo, že se děje opak,“ upozornil Tracey. A podotkl, že v roce 2022 bylo deklarovaným cílem války, aby se ruské vojenské schopnosti snížily, nikoliv zvýšily.

Komentáře se dostalo také tomu, co institut napsal o sankcích. Zaznělo hned z několika stran, že ISW je pozadu, protože sankce se rozpadají a nefungují už teď a Rusko zažívá hospodářský růst, což se nedá říci o zbytku Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americký, válečný, strategický " mozek " zmatkuje ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 16.12.2023 10:25:36
Plánoval NATO na Ukrajině, kde by byli přímo ve styku s Ruskem a teď je " mozek " zmaten a vyprodukoval další strategickou kravinu, že při ovládnutí Ukrajiny s Ruskem by bylo NATO ve styku s Ruskem. Jaký je v to rozdíl ? Jenomže Rusko nezajímá Amerikou vyprovokovaná zničená Ukrajina. Asanace bude finančně náročná. A ta fantasmagorie, že Rusko se pustí do obsazování Evropských států mohla napadnout snad jen ....... Bidena nebo " dravce z válečného byznysu, kteří musí vydělávat a doplňovat státní rozpočet. A mimo jiné plánovat další použití stárnoucího válečného braku.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …