Aj Wej-wej je překvapen, že zrovna Česko odmítá uprchlíky

08.02.2016 12:31

Do Prahy na konci minulého týdne zavítal čínský výtvarník a disident Aj Wej-wej, aby zahájil vernisáž, v rámci níž bude mít na nádvoří u Veletržního paláce vystaveno dvanáct soch. Na debatě, kterou na půdě Univerzity Karlovy uspořádala Knihovna Václava Havla, zkritizoval Čechy za přístup k uprchlíkům a nepřímo i prezidenta Zemana za „podlézání“ Číně.

Aj Wej-wej je překvapen, že zrovna Česko odmítá uprchlíky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Před zahájením vernisáže se čínský umělec postaral o rozruch, když sochy zahalil do zlatavé termofólie, do které jsou zahalováni uprchlíci poté, co dorazí prochladlí na evropskou pevninu. Aj Wej-wej si nedávno pronajal ateliér na řeckém ostrově Lesbos a posluchačům na Filozofické fakultě popsal, jak strávil mnoho dní pozorováním tisíců migrantů připlouvajících k řeckým břehům.

„Vidím denně uprchlíky, kteří vystupují z lodí, děti, které se třesou, těhotné ženy, mokré, prochladlé, smutné. Jsou haleny do těchto fólií. Zdálo se mi to krásné a říkal jsem si, že bych chtěl jednou takto zahalit své sochy v určité formě protestu. A proti čemu protestuji? Protestuji proti tomu, že lidskost se vytrácí z našich srdcí,“ citovala čínského umělce ČTK.

Aj Wej-wej kriticky podotkl, že evropská společnost uprchlíky nepřijímá. Ti tak přicházejí do zemí, které by pro ně mohly být bezpečným útočištěm, ale místo toho jim nabízejí velmi obtížné podmínky. „Jsem velmi překvapen. Nastala doba, kdy znovu testujeme hodnoty, na kterých je založena naše společnost, které chceme předat našim dětem, a tyto hodnoty nám unikají mezi prsty. Z různých důvodů, s různými výmluvami a s různými krátkozrakými politickými výhodami,“ konstatoval dle ČTK.

Odmítavý postoj Čechů k uprchlíkům Aj Wej-weje překvapil. „Společnost, která odmítne přijmout byť jen jediného uprchlíka, to je něco jiného, než bych čekal od Česka, jež má velice silnou intelektuální historii, historii obrany lidských práv,“ uvedl s poukazem na Václava Havla.

Rovněž také nevidí rád odklon od Havlova odkazu v zahraniční politice, která přijímala tibetského vůdce dalajlámu a v zemích jako Čína upřednostňovala podporu lidských práv před byznysem. Aj Wej-wej dle Hospodářských novin zdůraznil, že s lidskými právy se neobchoduje. Loňskou výpravu českého prezidenta Miloše Zemana do Číny prý přímo nezmínil. Dodal ale, že Čína v zahraniční politice respektuje pouze zemi, která má silný názor a bojuje za něj. „Když my Číňané vidíme někoho, kdo za námi přilétá s podlézavým úsměvem, nemáme k němu úctu. Je to pro nás nejubožejší myslitelné chování. Nikdo takového člověka nerespektuje, ze všeho nejmíň obyčejní lidé,“ nechal se slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…