Akce Staromák: Gazdík a Horáček zneužili naštvané lidi, říká premiér Sobotka

02.11.2016 8:40

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) organizátoři akce dne 28. října 2016 na Staroměstském náměstí zneužili naštvanosti lidí. Řekl to alespoň v rozhovoru pro server Echo24.cz.

Akce Staromák: Gazdík a Horáček zneužili naštvané lidi, říká premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Stejně jako mě nijak zvlášť nerozčilovalo, s kým se sejde dalajláma, tak stejně chápu naštvanost lidí v kauze Brady. Byť si myslím, že ani tato kauza nemá jen kladné hrdiny a padouchy. Život mě naučil, že věci bývají barevnější,“ zmínil k aktuální politické situaci Sobotka. Bradyho následně označil za kladného hrdinu. „I proto jsem se v okamžiku, kdy se na mě lidé začali obracet, rozhodl, že mu dám medaili Karla Kramáře a připojím se k těm, kteří se pokusili kompenzovat fakt, že mu nebylo uděleno vyznamenání. Pokud byl v panu Bradym vyvolán dojem, že dostane státní vyznamenání, buď kroky pracovníků prezidentské kanceláře, nebo i třeba informacemi, které dostal od pana ministra Hermana, tak myslím, že v tu chvíli to vyznamenání dostat měl,“ myslí si Sobotka.

Původní text ZDE.

V té souvislosti se také rozhovořil o kolegovi z vlády, ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), který za vyznamenání pro svého strýce lobboval. „Pan Herman se zřejmě snažil nějakým způsobem podpořit vyznamenání pro svého strýce, pan prezident se snažil zabránit schůzce ministra Hermana s dalajlámou. Každý po tom druhém něco chtěl a vzájemně se zklamali. Z toho pak vyplynuly ty hořkosti,“ myslí si Sobotka. On sám by za svého strýce nelobboval. „A myslím, že pro každého, kdo má na řadu věcí odlišné názory než pan prezident, je riziko pouštět se s ním do takového typu vyjednávání. Takže asi i kdyby mě taková věc napadla, asi bych nelobboval,“ dodal.

Zároveň uvedl, že mu nevadila schůzka Daniela Hermana s dalajlámou, ale že mu vadila oficiální půda ministerstva kultury. Následně jeho slova směřovala k oslavám 28. října na Staroměstském náměstí. „Ti lidi, myslím, na Staroměstské náměstí nepřišli ani kvůli Horáčkovi, ani kvůli Gazdíkovi, ale že byli naštvaní na prezidenta. A ta přirozená naštvanost lidí, kteří se toužili někde potkat, byla zneužita těmi, kteří celou věc zorganizovali,“ uvedl Sobotka. On sám zamířil na Pražský hrad, i proto, že nechtěl, aby se 28. říjen stal dnem, kdy se rozjede série nějakých bojkotů. „Dneska část politického spektra bude bojkotovat jednoho prezidenta, příště zas jiná část toho dalšího prezidenta. A je to i neúcta k vyznamenaným, přičemž většina z nich si naši úctu zaslouží,“ myslí si.

Závěrem se pak vyjádřil k výzvě umělců k Týdnu občanského neklidu. „Beru to jako projev občanské nespokojenosti. Jenom si dovoluji protestovat proti tvrzení, že snad naše vláda táhne zemi na východ. Úplný nesmysl,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…