Amnestovaných bude víc, než se myslelo. Téměř sedm a půl tisíce

02.01.2013 18:06

Brány věznic dnes začali opouštět odsouzení, na které se vztahuje amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem. Ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že celkem by mělo být propuštěno 7416 vězňů, číslo se ale může průběžně měnit. Soudci vyhodnocují jednotlivé případy nepřetržitě po celý den. Zasedají buď přímo ve věznicích, nebo si nechali spisy vězňů převézt do soudních kanceláří.

Amnestovaných bude víc, než se myslelo. Téměř sedm a půl tisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eskorta vyjíždí

Propouštění vězňů na svobodu mohou brzdit technické možnosti jednotlivých věznic. Po rozhodnutí soudu o propuštění totiž musí každý vězeň absolvovat zdravotní a výstupní prohlídku a další formality, které zaberou zhruba dvě hodiny. Věznice tak mohou podle generálního ředitele vězeňské služby Petra Dohnala propustit řádově desítky vězněných osob denně.

Někteří soudci studují spisy desítek vězňů na soudech. Řada trestních soudců se ale vypravila společně s administrativními pracovnicemi a státními zástupci přímo do věznic. Některé soudy musely kvůli projednávání případů amnestie zrušit dříve nařízená jednání.

Podle předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka, který je členem koordinační skupiny ministerstva spravedlnosti, se soudci snaží dělat vše pro to, aby ještě během dnešního dne vydali rozhodnutí o propuštění všech dotčených vězňů. Teprve později se budou zabývat případy odsouzených k podmíněným či alternativním trestům, na něž se amnestie rovněž vztahuje. Neveřejná zasedání, ve kterých soudci rozhodují, se mohou protáhnout o několik dnů až týdnů v případě, že proti verdiktu soudu podá vězeň či státní zástupce stížnost.

Na propouštění vězňů se preventivně přichystala rovněž policie. Například v Libereckém kraji přijali policisté opatření k zajištění veřejného pořádku. Zvýšený policejní dohled platí také na Vysočině, kde policisté monitorují nejen bezprostřední okolí věznic, ale i restaurační zařízení či vlakové a autobusové zastávky.

V České republice se v současnosti nachází 36 věznic, z toho deset vazebních. Před vyhlášením amnestie bylo za mřížemi zhruba 23.170 osob. Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský dnes uvedl, že amnestie může částečně zmírnit problém přeplněnosti českých věznic, ovšem pouze na přechodnou dobu. České vězeňství se podle něj neobejde bez koncepčních a systémových změn.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…