Analytik Šonka, expert na Německo ze studia ČT: Češi se bojí politické korektnosti, protože se cítí méněcenní

22.12.2018 19:45

Publicista Jaroslav Šonka, kterého si s oblibou zve Česká televize zejména na komentování událostí v Německu a který kromě zarputilé kritiky strany AfD upoutal například tím, že se prohlásil za „hrdého sudetského Čecha“, se nyní vyjadřuje k tomu, jak to Češi mají ve vztahu s politickou korektností. „Strašák ‚politické korektnosti‘ svědčí o našich vlastních nedostatcích,“ píše v komentáři na serveru Aktuálně.cz.

Analytik Šonka, expert na Německo ze studia ČT: Češi se bojí politické korektnosti, protože se cítí méněcenní
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jaroslav Šonka

V úvodu svého textu Šonka poukazuje na to, že napříč českým názorovým spektrem panuje pocit, že Západ zhloupl a vytvořil si uměle vysochanou koncepci politické korektnosti. Velká část názorových příspěvků k tomuto tématu spíš nadává, ale hlavně prý přehlíží chybičky na domácí scéně. „Pijící, kouřící a poklesle mudrující prezident, který k tomu ještě prodává zemi totalitním partnerům, je příkladem toho, že ryba smrdí od hlavy,“ dodává.

Příznakem toho, že je v zemí něco špatně, je podle Šonky i to, že se novinářky označují mužskou verzí jména svého povolání. Nebo to, že rozhlasové debaty se konají většinou bez žen. „Šokující bylo před nedávnem představování kandidátů před regionálními a komunálními volbami, kdy se v televizi či rozhlase šlo o téměř čistě mužské skupiny,“ připomíná publicista.

Ve společnosti, která funguje tak jako ta česká, se podle Šonkových slov může i přes tragickou historii země dařit antisemitismu. „Pozice romské menšiny je tradičně postihovaná předsudky. A i na takové debatě se podílí i prezident republiky, snad aby občanstvo mělo pro své chování nějaký příklad,“ doplnil s tím, že v tomto ohledu si téměř nikdo nepokládá otázky, zda za stav společnosti nemůže spíše většina, která má k ruce donucovací prostředky a rozděluje rozpočet.

Kromě toho se pozastavuje i nad intelektuálními příspěvky, které tvrdí, že politická korektnost a jí způsobená „manipulace informační základny“ oslabuje společnost. „Dozvíme se méně, pokud budeme dodržovat nějaká pravidla slušnosti?“ ptá se a zmiňuje, že pravdou je, že to spíš působí jako kolektivně uplatňované špatné svědomí.

Závěrem shrnuje, že politická korektnost je v podstatě jakousi páteří slušného chování. Není to prý špatně, i když to úplně neodpovídá našemu tradičnímu skupinovému pocitu. „Je opravdu s podivem, jak masově její odmítání na české scéně bují. Často se jedná o čisté pomluvy. Patrně se za tímto odmítáním skrývá nějaký pocit méněcennosti,“ míní Šonka.

Kdybychom se v této oblasti něčemu přiučili, nebylo by to podle jeho slov vůbec marné. „Pocit, že od nás do světa vychází jen to pozitivní a ti ostatní to dělají nějak blbě místo toho, aby se s námi poradili, nevypadá právě sympaticky a vyzařuje nepoučenost historií,“ dodal na závěr.

Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…