Angela Merkelová je zděšena

09.02.2016 9:28

Média po celém světě informují o návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Turecku, kde jednala se svým protějškem Ahmetem Davutoglu především o migrační krizi. Oba politici mimo jiné odsoudili akce ruských bojových sil v Sýrii.

Angela Merkelová je zděšena
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka se v Ankaře v prvé řadě ostře vymezila vůči operacím ruských sil v Sýrii, kde aktuálně probíhají těžké boje zejména v okolí strategicky důležitého města Aleppo. „Jsem zděšena tím, jaké utrpení způsobuje bombardování Sýrie. A to především ze strany Ruska,“ uvedla Merkelová. Oba politici se nechali slyšet, že budou na půdě OSN tlačit na dodržování prosincové rezoluce, která vyzývala všechny strany konfliktu k zastavení útoků na civilisty. V důsledku eskalace napětí u Aleppa se na tureckých hranicích hromadí další desítky tisíc migrantů. Podle posledních údajů jde údajně až o 35 000 Syřanů a další každým dnem přibývají.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Aleppo je v současné době částečně ovládáno armádou syrského prezidenta Bašára Asada, ale také povstalci ze Syrské svobodné armády, jejíž součástí jsou ovšem také různá teroristická uskupení. Někdejší dvoumilionová populace kdysi prosperujícího Aleppa se nyní podle odhadů smrskla na pouhých osm set tisíc. „Aleppo je fakticky v obležení. Nacházíme se na pokraji další lidské tragédie. Neměli bychom přehlížet ruské letecké útoky, které přispívají k etnickým čistkám,“ uvedl na tiskové konferenci turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle člena syrské prozatímní vlády Husseina Bakriho by mohlo v příštích dnech opustit Aleppo až čtyři sta tisíc lidí. „Je totiž zřejmé, že Rusové chtějí město obklíčit,“ argumentoval Bakri.

Jak uvádí zpravodajský server Euronews.com, ruské síly společně s Asadovými jednotkami usilují o dobytí Aleppa především proto, že toto město je od začátku konfliktu vnímáno jako centrum syrské opozice. Pokud by syrská opozice Aleppo ztratila, mohlo by to znamenat z hlediska celého konfliktu zásadní zlom, byť opozice jinak ovládá i další oblasti Sýrie. Merkelová a Davutoglu rovněž avizovali, že jejich země plánují požádat o pomoc spojenců NATO při monitorování toku migrantů, kteří se snaží dostat na evropský kontinent ze Sýrie přes Turecko a Egejské moře. Projednávat by se měla tato záležitost již tento čtvrtek, kdy se bude konat oficiální setkání ministrů obrany členských států NATO.

Merkelová mimo jiné při jednáních v Turecku znovu připomněla, že z jejího pohledu je nutné v rámci hledání řešení migrační krize přistoupit ke „spravedlivému a rovnoměrnému“ rozdělování uprchlíků po všech členských státech Evropské unie. „Nejenom pro Turecko, ale pro nás všechny je samozřejmě pro zastavení současné migrační vlny klíčové, abychom byli připraveni přijímat uprchlíky prostřednictvím zákonných prostředků. Zejména uprchlíky pocházející ze Sýrie,“ prohlásila německá kancléřka, která se horečnatě snaží před nadcházejícími zemskými volbami ve třech spolkových zemích Německa podniknout všechny kroky ke snížení počtu uprchlíků přicházejících do Německa. 

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Intenzivní jednání mezi Evropskou unií a Tureckem s cílem vyřešit migrační krizi probíhá od loňského podzimu. Již v listopadu poslala Evropská unie Turecku 3,3 miliardy dolarů, které by měla země použít na financování uprchlických táborů, kde přebývá více než 2,5 milionů syrských uprchlíků. Brusel také po Ankaře požaduje, aby zpřísnila kontrolu svých hranic a nepouštěla uprchlíky dál na evropský kontinent. Turecko tvrdí, že doposud investovalo do uprchlíků deset miliard dolarů a potřebovalo by dalších dvacet miliard. Aktuálně tlačí Evropská unie a humanitární organizace na Turecko, aby otevřelo své hranice poblíž Aleppa a umožnilo volný průchod dalším desítkám tisíc uprchlíků, kteří utíkají z obleženého města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…