Ano, znárodnit. Bakala musí nést odpovědnost. Úder do stolu ve věci OKD

25.04.2016 15:12

ROZHOVOR Znárodnění OKD by bylo sice nepopulární, ale vzhledem k veřejnému zájmu naprosto oprávněné, zvláště pokud se nepodaří vyjednat s majiteli dolů nějaké rozumné řešení, myslí si bývalý ministr průmyslu a obchodu a nynější vládní zmocněnec Jiří Cienciala,který hovořil s PL.cz. Jinak nevidí řešení, jak si má stát zajistit rozhodující vliv na minimalizaci negativních sociálních dopadů na celé Ostravsko. Dále známý vysokoškolský pedagog a politik říká, že Zdeněk Bakala by měl nést za vývoj v OKD svůj díl odpovědnosti a například investovat do firmy, na které vydělal závratné částky, alespoň několik miliard na její záchranu.

Ano, znárodnit. Bakala musí nést odpovědnost. Úder do stolu ve věci OKD
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

V současné době se každý den v médiích objevují různé zprávy o řešení situace v OKD. Ministr Babiš by je nechal raději zkrachovat než nalévat peníze do soukromých společností, prezident Zeman by doly znárodnil. Jaká je vlastně nyní situace? Daří se Ministerstvu průmyslu (MP) jednat se zástupci vlastníků, tedy s reprezentací společnosti AHG? Poslední zprávy hovoří dokonce o tom, že vedení zmíněné společnosti přitlačilo vládu „ke zdi“ a chce rozhodnutí o pomoci do konce tohoto týdne, jinak vyhrožuje pádem do insolvenčního řízení.

Od té doby, co jsme se začali loni na podzim v krajské tripartitě intenzivně zabývat situací v OKD a možnostmi řešení hrozící krize, se situace několikrát změnila a neustále se vyvíjí. Je pravda, že zaznívají různé varianty a cesta konkurzu asi nejčastěji. Proto jsem rád, že v poslední době proběhlo mezi pověřenými ministry a majiteli OKD několik jednání. Zdá se, že teď už si všichni uvědomují, že není možné čekat, až se to vyřeší samo. Ale jaký by mohl být závěr vyjednávání, si netroufnu odhadnout.

Konkurz nebo reorganizace může být cestou k řešení problémů OKD a NWR, ale z pohledu dopadů na region v ní vidím velká rizika. Proces by probíhal v režii insolvenčního správce a věřitelů, o kterých téměř nic nevíme. Je dost pravděpodobné, že nebudou brát ohled na sociální aspekty. Stát nakonec stejně ponese náklady na odstupné, sociální dávky i technický útlum šachet. Obávám se, že na to doplatí celý region. Nevím, jak si v takovémto procesu chce stát zajistit rozhodující vliv na minimalizaci negativních dopadů na region.

Na druhé straně možnost znárodnění je sice nepopulární, ovšem legitimní a vzhledem k faktům, vývoji i veřejnému zájmu oprávněná varianta, zvláště pokud se nepodaří vyjednat nějaké rozumné společné řešení.

Jaká je vlastně vize Ministerstva průmyslu, k čemu se nejvíce přiklání? Moravskoslezský hejtman Novák by rád zařadil OKD do státní firmy Diamo, objevily se ale informace, že mají o doly zájem čeští podnikatelé i slovenský miliardář Krúpa. Co by preferoval vládní zmocněnec?

Ministerstva průmyslu i práce a sociálních věcí opakovaně potvrdila, že chtějí pomoct propuštěným horníkům. My v regionu tyto aktivity a opatření oceňujeme, ale jsme přesvědčeni, že je potřeba především práci horníkům v co největší možné míře udržet. To je samozřejmě složitá otázka. Jakou cestu preferuje vláda, nedokážu přesně zodpovědět. Jednání s majiteli jsem se neúčastnil a nemám k dispozici žádný komplexní materiál, ze kterého by to bylo zřejmé.

Nejlepší variantou je podle mého názoru společná dohoda všech zainteresovaných stran na postupném a řízeném útlumu těžby, který by umožnil pokračování těžby v dolech, kde je to ještě reálné. Vedení OKD potvrdilo, že je to možné. Můžeme společnými silami udržet práci pro tisíce horníků, a tím i práci pro navázané firmy. Pochopitelně se to neobejde bez pomoci státu. Podotýkám, že nikdo nechce, aby šly peníze majitelům OKD, jak někteří mylně interpretovali, ale stojí za to přijatelnou formou udržet stávající pracovní místa.

Dostalo už konečně MP od majitelů dolů konkrétní harmonogram, ve kterém AHG má už jasno, které šachty vlastně utlumí a které by měly fungovat dál a co bude s propuštěnými zaměstnanci? Máte informace o tom, jak probíhá první fáze snižování počtu pracovníků na dole Paskov, kde měli lidé odcházet po domluvě s vedením v rámci dohody? Plní vedení AHG kolektivní smlouvu a schválený sociální program?

Jeden návrh majitelé předložili už loni, ale jeho interpretace vyzněla poněkud nešťastně a vláda se jím vlastně odmítla zabývat. Ten návrh už obsahoval harmonogram a informace, které šachty v jakém čase budou končit. Ministři dostali nedávno nový návrh od AHG, ten bude předmětem dalších jednání. Jeho obsah však neznám.

Důl Paskov měl právě v dubnu zahájit proces útlumu, včetně první vlny propouštění. Zatím ale nepadlo konkrétní rozhodnutí o útlumu ze strany vedení OKD. Oficiálně ohlásilo pouze propuštění zhruba 350 lidí z různých dolů v rámci celkové optimalizace.

A pomohla by vláda či ministerstva propuštěným horníkům, kdyby vedení AHG nemohlo dostát písemným slibům předchozích vlastníků z kolektivní smlouvy? To znamená, pokud by jim nebyli schopni vyplatit, pro svou insolvenci, plánované odstupné?

To je také předmětem jednání mezi NWR a ministry. Ministerstvo průmyslu připravilo návrh příspěvku pro propuštěné horníky, který by měl zmírnit dopad propadu příjmů horníků a jejich rodin, ten se ale nedá považovat za náhradu případně nevyplaceného odstupného. Obávám se, že za současné situace není reálné, že by zaměstnanci dostali celé nároky, na které mají podle kolektivní smlouvy nárok.

Nemáte zprávy, jestli v tomto roce dojde k propouštění i na nejvíce ohrožených dolech Lazy či Darkov?

V tomto roce se nepředpokládá uzavření dolu Lazy a dolu Darkov. Vývoj v příštím roce závisí především na jednáních mezi vládou a majiteli OKD, ale také na cenách uhlí na trhu.

Kromě zástupců z dolu Paskov horničtí odboráři tvrdí, že v šachtách jsou ještě zásoby uhlí na 5 až 7 let. V některých by dobývání přišlo na velké finanční náklady, v jiných (důl ČSA atp.) by se zřejmě ještě vyplatilo. Mělo by se v těžbě pokračovat, když cena této komodity neustále klesá? Někteří ekonomové ale varují, že česká energetika je na uhlí stále dost závislá, a to dovážené z Polska je prý poměrně drahé… Jaký na to máte názor?

Ceny jsou velmi nepříznivé, ale velkoobchodní ceny uhlí v západní Evropě tento měsíc výrazně oživují. Po šesti letech nepřetržitého cenového propadu by to podle některých analytiků mohlo znamenat konec nejhoršího období. Ať už to bude znamenat začátek růstového trendu, či ne, já jsem zastáncem udržení těžby tam, kde to bude ekonomicky únosné. Podle mě není správné zavřít všechny šachty. Je to součást našeho energetického mixu i naší konkurenceschopnosti a zdejší hutnictví, a nejen to, potřebuje a ještě dlouho bude potřebovat uhlí. Je pravda, že zatím není problém uhlí dovézt odjinud a dokonce levnější, včetně z Polska, ale nemůžeme s jistotou říct, jestli to tak bude i za 5 a více let.

Které konkrétní kroky učiní v nejbližší době Ministerstvo průmyslu a Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby případné propouštění v OKD nezpůsobilo v Moravskoslezském kraji sociální krizi?
 

Ministerstva už připravila návrhy opatření a na dalších se pracuje. Já osobně bych byl rád, kdyby se podařilo zopakovat program na podporu rozvoje pracovních míst, který proběhl v roce 2014 a vzniklo díky němu v Moravskoslezském a Ústeckém kraji 700 nových pracovních míst. Na připravená opatření však budou potřeba nemalé finanční prostředky státu a musí být vůle potřebné miliardy uvolnit.

V nedávných dnech se téměř všechna česká média zabývala odprodejem podílu miliardáře Zdeňka Bakaly v Ostravsko-karvinských dolech (OKD) „spřízněným“ majitelům z mezinárodní firmy AHG. Po Bakalově působení coby jednom z významných vlastníků dolů zůstaly OKD horentně zadlužené a Moravskoslezskému kraji hrozí sociální kolaps, kdyby mělo přijít o práci několik tisíc lidí. Analytička Zlámalová na portálu ECHO24.cz k tomu uvedla: „OKD je klasický tunel prováděný za asistence špičkových právníků. Je to tunel na stát, akcionáře i věřitele.“ Dále pak zmíněná publicistka informovala, že Zdeněk Bakala měl údajně z důlní společnosti získat až 70 miliard korun. Co si o těchto argumentech myslíte?

Není žádným tajemstvím, že pan Bakala díky OKD vydělal desítky miliard korun a asi každého musí napadnout otázka, proč teď jen pár miliard z toho nevrátí nebo neinvestuje zpět do záchrany OKD. Je samozřejmě smutné, že se tak někdo dokázal zachovat, ale ještě smutnější je fakt, že my jsme mu to umožnili a dovolili, respektive naše zákony a naše vlády a úřady.

A jak si lze vůbec vysvětlovat definitivní odchod Zdeňka Bakaly z OKD? Některá média spekulovala, že by se tím mohly „pohnout ledy“. Tedy, že vláda bude zřejmě vstřícnější k novým majitelům a více jim bude pomáhat odvrátit sociální katastrofu, jelikož je známý dosavadní odpor ministra financí Babiše vůči miliardáři Bakalovi. Naopak někteří horničtí odboráři se obávají, že zahraniční majitelé nebudou mít už naprosto žádné skrupule a ztrátovou společnost nechají padnout. Kdo může mít spíše pravdu?

Nemůžeme vyloučit, že za novými majiteli skrytě stojí opět pan Bakala, ale předpokládejme, že se stáhl. To doufám přispěje k zefektivnění komunikace s vládou směrem k řešení problémů OKD. Na druhé straně se ale dostáváme do situace, kdy hlavní viník se „ztratil“ a my nemáme koho hnát k zodpovědnosti. Pro nás neznámé a neprůhledné londýnské fondy z ničeho obviňovat nemůžeme a ani po nich nemůžeme požadovat sociálně a společensky odpovědné chování. Stále si myslím, že by pan Bakala měl nést zodpovědnost za vývoj v OKD.

Při vyhodnocování osobností v oblasti podnikání za rok 2015 v ČR zařadila před nedávnem redakce deníku Dnes mezi ty nejúspěšnější i Zdeňka Bakalu. O čem to svědčí? Myslíte si, že u nás stále, i po divoké privatizaci z 90. let, si některé české elity považují jedince, kteří umí vydělat peníze jakýmkoliv způsobem, i když to má pak negativní dopad na celou společnost?  

Myslím, že dnes už Zdeňka Bakalu nikdo neobdivuje. Věřím, že lidé vnímají rozdíly mezi podnikateli, firmami a manažery, kteří se chovají odpovědně vůči svým zaměstnancům, regionu i státu, a těmi, kteří na to nehledí. Já jsem vždy považoval za prioritu číslo jedna rozvíjet firmu a zaměstnance za to nejcennější, co podnik má. Pomáhat okolí a regionu bylo pro mě samozřejmostí nejen v pozici manažera velké firmy. Etické podnikání se snažím prosazovat i mezi studenty.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…