Armáda otevřela nová náborová centra

01.10.2018 22:46

Armáda dnes otevřela nová náborová centra v Karlových Varech a v Hradci Králové. Další zprovozní v úterý ve Zlíně. Stálé zastoupení tak bude mít ve všech krajských městech, řekla dnes ČTK brigádní generálka Lenka Šmerdová, která má v armádě nábor na starosti. Armáda si letos vytyčila jako cíl přijmout 2 000 nových vojáků, z toho více než třetinu měli tvořit studenti vojenských oborů. Podle Šmerdové se podařilo získat 1 566 vojáků, kteří zamíří přímo k posádkám. O studium byl ale nižší zájem. Celkem tak dosud na kurz základní přípravy nastoupilo 1 977 nováčků.

Armáda otevřela nová náborová centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Podle Šmerdové dosud armáda ve Zlíně, Hradci Králové a Karlových Varech neměla stálý náborový personál, ale do měst personalisti dojížděli. Nyní bude kancelář otevřená každý pracovní den. Sloužit bude pro nábor profesionálních vojáků, pro uchazeče o studium, ale i pro zájemce o vstup do aktivních záloh nebo o dobrovolná cvičení. „Cílem je zvýšit počet přijatých vojáků ve všech kategoriích,“ řekla Šmerdová.

Armáda v posledních letech každoročně nabírá kolem 2 000 nových vojáků, zároveň z ní odchází přibližně 800 profesionálních vojáků. I letos si vedení českého vojska stanovilo cíl rekrutace na 2 000 nováčků, z toho 730 mělo zamířit na Univerzitu obrany a na tělovýchovnou fakultu Univerzity Karlovy. „V rámci přímého náboru se cíl podařilo výrazně překročit. Přijali jsme 1 566 nových vojáků z povolání,“ poznamenala Šmerdová.

Nižší byl ale oproti očekávání zájem o studium. Oproti plánovaným 730 studentům jich bylo přijato jen 411. Celkem tak letos do armády nastoupilo 1 977 nováčků. Poslední kurz základní přípravy, kterým každý z nich musí projít, začal dnes.

Šmerdová nedostatek zájemců o studium zdůvodňuje tím, že ze škol nevychází dostatek žáků, kteří by chtěli pokračovat v požadovaných technických oborech. „Mnohdy dělají přijímačky na více technických škol a ve finále zvolí tu z jejich pohledu jednodušší,“ podotkla.

Případné uchazeče o studium vojenských oborů budou nově přesvědčovat úspěšní absolventi Univerzity obrany, kteří již v armádě slouží. Mladí lidé podle Šmerdové chtějí slyšet od těch, kteří již nastoupili k útvarům, co to obnáší a jaké nároky na ně byly kladeny. Armáda proto sestavila náborové týmy z čerstvých absolventů.

Podle Šmerdové se nemění profese, které by armáda potřebovala nejvíce obsadit. Nedostatek je řidičů s řidičským oprávněním C, elektromechaniků, techniků, leteckých mechaniků nebo kuchařů. „Přivítali bychom i větší zájem ze strany IT specialistů,“ řekla. Na příští rok si armáda stanovila cíl rekrutace na 2 200 lidí, studentů z nich by mělo být 750.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…