B. Sobotka na Frekvenci 1: Hašek je spojenec, kamarády mám mimo politiku

27.04.2013 19:35

Předseda ČSSD Bohumil Sobotka byl hostem Luboše Xavera Veselého v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. V rozhovoru se zabývali situací v ÚSTRu a nutností jeho odpolitizování. Dále stínovou vládou ČSSD, kauzou Davida Ratha, ale i odstoupením šéfa protikorupční policie Tomáše Martince.

B. Sobotka na Frekvenci 1: Hašek je spojenec, kamarády mám mimo politiku
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

V úvodu pořadu Bohuslav Sobotka k současnému politickému dění řekl, že pravicová garnitura, která je již sedm let u moci, jej snad nemůže ani ničím překvapit. ČSSD se podle něj soustředí na nadcházející volby. Aby v případě volebního vítězství mohla udělat kroky k nápravě škod, které podle nich pravicová vláda udělala ve vedení státu, ve zdravotnictví a zejména v oblasti zaměstnanosti.

ÚSTR je nutné odpolitizovat

První otázka směřovala k Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle Sobotky ODS situaci zveličuje, protože se topí ve ztrátě voličské podpory a ve vlastních problémech a hledá zástupná témata. Našla prý strunu antikomunismu. Bohuslav Sobotka připomněl, že v době vzniku měla ODS většinu v Senátu a Rada Ústavu byla celá modrá. „Nyní se ODS nemůže divit, že dnes je tu snaha do Rady zvolit lidi širšího politického spektra,“ dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka zdůraznil nutnost odpolitizování ÚSTRu a dovede si prý představit, že by Radu nevolil Senát, nebo alespoň její část. Mohla by to být Akademie věd, napojení by se mělo hledat i na občanské společnosti a univerzity. „Ústav není nutná instituce, ale platí, že země s podobnou minulostí takové ústavy mají,“ řekl Sobotka. Je třeba aby se mohl věnovat vědecké činnosti a nebyl ve vleku každodenní politiky.

Chybí výsledky interního šetření

Další tématický okruh otázek se soustředil na odstoupení šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Moderátor Frekvence 1 se ptal, zda jeho rychlé odstoupení nenaznačuje přiznání viny. Ve sporu s vrchní pražskou zástupkyní Lenkou Bradáčovou šlo o „vytváření obvinění a o prodávání kauz“. Velmi zjednodušeně řečeno.

Bohuslavu Sobotkovi prý chybí řádné vyšetření a vyjádření Martincových nadřízených. Ti by měli říct, zda k nějakému pochybení došlo nebo ne. Předseda ČSSD také připomněl, že úřad pod Martincovým vedením měl dobré výsledky. Položil také otázku, zda Martinec nebyl někomu nepohodlný, protože řada závažných kauz, jako třeba ty z MPSV, nebo Ministerstva obrany se dotýkaly i současné vládní garnitury. „Teď je důležité dívat se do budoucna. Aby nový šéf byl kvalitní odborník a pokračovalo se ve vyšetřování závažných kauz,“ dodal Sobotka.

Je ČSSD dvoukolejná?

Bohuslav Sobotka se této otázce pousmál. „ ČSSD je živá politická strana a je v ní řada zajímavých lidí, které budeme potřebovat,“ řekl. ČSSD podle něj není rozdělena na „Haškovce“ a jinou skupinu. S Michalem Haškem jsou prý spíše spojenci. V politice jde prý právě o spojenectví a programové blízkosti. Na naléhání moderátora Sobotka tvrdil, že s Michalem Haškem mohou probírat i soukromá témata. „Jsme si věkově blízcí, ale musím přiznat, že kamarády mám spíše mimo stranu,“ dodal Sobotka.

O dalším zdokonalování stínové vlády nechtěl předseda mnoho prozrazovat. Musí se prý nyní celá ČSSD soustředit na volby. Na přípravu programu a následných kroků. Pokud bude ČSSD vládnout.

Hlavní priority

Za nejdůležitější označil Sobotka problém nezaměstnanosti. Podle něj ministr Drábek zcela podcenil tento problém. Za další chybu současné vlády považuje návrh na odstátnění nemocnic. V případě, že by se z nich staly nemocnice univerzitní, by stát přišel o veškeré kompetence a nebylo by jasné, kdo vlastně za ně zodpovídá. ČSSD se prý také zaměří na odstranění chaosu z fungování státu. Selháním státu například rozumí neschopnost čerpat všechny prostředky z EU nebo i rušení chráněných dílen. Nezaměstnanost však vidí jako největší problém.

Kauza Davida Ratha ČSSD poškodila ve volbách

Bohuslav Sobotka také připustil, že Rathova kauza ubrala voliče ČSSD v komunálních volbách. Má za to, že šlo zhruba o 5 – 10 procent. Ve Středočeském kraji se to však prý neprojevilo. Různé náznaky toho, že Rath, Pancová a Kott se starali o financování ČSSD odmítl. ČSSD má podle něj zcela průhledné financování. A všechny podklady prý již také dávno odevzdala policii k prozkoumání. Podle Sobotky je vše v naprostém pořádku.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…