Babiš: „Zaslechl jsem, jak se Fialovi říkalo.“ Pro premiéra nepříjemné, ale asi nic neřekne

30.06.2023 12:40

SNĚMOVNÍ MONITORING Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes ve Sněmovně vyvolal spor při neúspěšném pokusu o to, aby se dolní parlamentní komora zabývala migračním paktem EU. Premiéra Petra Fialu (ODS), který je dnes druhým dnem na jednání Evropské rady v Bruselu, Babiš ve svém projevu před poslanci nešetřil, označil jej za „historicky nejprolhanějšího premiéra, který nemá koule“.

Babiš: „Zaslechl jsem, jak se Fialovi říkalo.“ Pro premiéra nepříjemné, ale asi nic neřekne
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26121 lidí
Andrej Babiš dnes ve Sněmovně připomněl, že opakovaně vyzývá premiéra Petra Fialu, aby konečně začal hájit zájmy České republiky a občanů České republiky. Zmínil, že už i v jeho domovském Brně přezdívají Fialu „mlčoch“. „Náš pan premiér tam sedí, po levé straně má Emanuela Macrona, po pravé straně má švédského premiéra a on tam mlčí stále,“ komentoval průběh jednání Evropské rady. „Jak jsem slyšel od Brňáků, tak pan premiér, když byl na Masaryčce, tak měl nějakou přezdívku Mlčoch,“ doplnil.

Obvinil současného předseda vlády z neustálých lží. „Pan premiér je nejprolhanější premiér v historii této země. Nejprolhanější. A tato vláda má politiku lží, oni stále lžou a k tomu jim pomáhají provládní média. Každý ten majitel těch médií něco chce,“ pokračoval šéf nejsilnějšího opozičního hnutí.

Věnovat se chtěl znovu postojům Česka k reformě migračních pravidel EU, kterou označil za skandální a mířící proti bezpečnosti Česka. „Navrhuji bod jako minule, aby nám pan premiér podal zprávu z Evropské rady, pokud nezmění dnes stanovisko a nepřidá se na stranu Morawieckého a Orbána. Není pravda, že ta Evropská rada to nemůže zvrátit. A aby zkrátka ten ostudný nebezpečný pakt, migrační pakt proti občanům zvrátil,“ řekl expremiér Babiš.

Podle Babiše premiér Petr Fiala (ODS) nehájí na nynější Evropské radě české zájmy, lže a je neschopný a měl by migrační reformu blokovat po vzoru Polska a Maďarska. „Pan premiér nemá koule. Na Evropské radě nepostupuje podle principu, že je potřeba bojovat za zájmy českých občanů,“ zdůrazňoval šéf hnutí ANO.

„Takže pan premiér nebojuje za české zájmy! My jsme solidárně, dobrovolně přijali tady stovky tisíc uprchlíků a on vůbec nerozumí tomu, co se vlastně děje v té Evropě,“ dodal Babiš. „Bylo by dobré, aby pan premiér konečně pochopil, že do Bruselu se nechodí na ty snídaně a na obědy, ale že se tam chodí bojovat za zájmy jednotlivých zemí. Bohužel pan premiér to nepochopil,“ konstatoval dále.

Česká republika do závěrů nynějšího summitu Evropské unie prosadila formulaci o finanční podpoře zemí přijímajících uprchlíky z Ukrajiny, ale kvůli postoji Polska a Maďarska jsou tyto závěry v ohrožení. Před začátkem druhého dne jednání Evropské rady to v Bruselu řekl český premiér Petr Fiala. Polsko a Maďarsko tak podle něj jdou proti českým zájmům.

Opozičník Andrej Babiš naopak od řečnického sněmovního pultíku zdůraznil, že „Morawiecki s Orbánem bojují za zájmy svých občanů. No a pan premiér samozřejmě, jak jinak, jenom dělá z Babiše pitomce,“ rozčílil se. „Já jsem napsal panu premiérovi: Pane Fialo, začněte konečně hájit české zájmy jak Morawiecki hájí ty polské, odmítněte tu skandální migrační dohodu. Pan premiér mi odpověděl na twitteru – Andrej Babiš mě vyzval, ať na Evropské radě zablokuji dohodu o migraci,“ popisoval Babiš jejich vzájemnou výměnu na twitteru, v níž podle jeho slov Fiala opět šířil lži.

Vyjádření Fialy přišlo poté, co lídři sedmadvacítky dnes kolem 1.00 hodiny přerušili debatu o migrační politice, aniž by přijali společné stanovisko. Polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho maďarský kolega Viktor Orbán podle médií zablokovali jednání požadavkem, aby se rozhodnutí v této oblasti přijímala jednomyslně. Protestovali tak proti nedávné dohodě většiny členských zemí, která by rozdělovala zátěž spojenou s přijímáním migrantů na všechny členy EU.

„Polsko a Maďarsko odmítá v tuto chvíli prakticky jakýkoliv text, který by zmiňoval migraci. Já to nepovažuju za šťastné,“ řekl novinářům Fiala před pokračováním jednání. Ti, kdo říkají, že česká vláda má v této věci spolupracovat s uvedenými dvěma zeměmi, podle Fialy „opravdu nevědí, o čem mluví“.

Zástupci vládní koalice odmítli opětovnou kritiku od bývalého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. 

Ministerského předsedy se zastal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého Babiš buď neví, co říká, nebo hájí cizí zájmy. Fiala podle Rakušana vyjednal to, že ČR by měla obdržet kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny další finanční podporu. „Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů blokovaly celou noc přijetí těchto závěrů,“ řekl Rakušan k Babišovu odvolávání se na záporný postoj těchto států k migračnímu paktu. „Polsko a Maďarsko na této Evropské radě jednají proti českým národním zájmům,“ zdůraznil Rakušan.

Rakušanovo vystoupení rozhořčilo Babiše i předsedu poslanců SPD Radima Fialu, který ministrův projev označil za katastrofu. Obvinil ministra vnitra z toho, že pozval do Evropy pašeráky lidí a muslimy. „Jste viník. Styďte se,“ vzkázal Radim Fiala Rakušanovi. Fiala si pak vyžádal dvouhodinou přestávku pro klub SPD, se stejným požadavkem pak přišla šéfka frakce ANO Alena Schillerová. „Co se odehrálo, je nehoráznost,“ uvedla.

Naopak předseda poslanců ODS Benda řekl, že „za hranou“ byla vystoupení Babiše a Fialy. „Fakt mám tohohle chování plné zuby,“ řekl. Jelikož udělení přestávky na jednání klubu je jen zvyklost, Benda žádal, aby se tentokrát hlasovalo. Následně spor začali řešit členové vedení dolní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 30.06.2023 14:16:15
že koalice chce upírat opozici i právo na vlastní názor a vystoupení ve sněmovně. Babiš má pravdu. On by nikdy takovou zkázu republiky nedopustil.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…