Babiš bude na Slovensku probírat oslavy výročí i aktuální témata

28.12.2017 14:57

Oslavy kulatých výročí, která připadají na rok 2018, ale také aktuální zahraničněpolitická témata včetně regionální spolupráce budou probírat příští pátek premiéři Česka a Slovenska. Vyplývá to z materiálu o cestě, který připravilo ministerstvo zahraničí. Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) na Slovensko zamíří na první zahraniční návštěvu, zatím se ve funkci v cizině jen účastnil evropského summitu v Bruselu v polovině prosince.

Babiš bude na Slovensku probírat oslavy výročí i aktuální témata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Právě na okraj prosincového jednání Evropské rady se Babiš se svým slovenským protějškem Robertem Ficem poprvé setkal po jmenování předsedou vlády. Fico po schůzce Visegrádské skupiny, která summitu předcházela, novinářům řekl, že si s Babišem začal tykat a krátký rozhovor vedli ve slovenštině. „Velmi si toho vážím, vztahy mezi českým a slovenským premiérem byly vždy vynikající, bez ohledu na to, v jakém táboře se nacházeli,“ uvedl.

Fico v Bruselu připomněl, že osobně měl skvělé vztahy s Mirkem Topolánkem, Jiřím Paroubkem, Petrem Nečasem, Janem Fischerem i Bohuslavem Sobotkou. „Bože, to jsem jich tolik přežil, to je hrozné,“ žertoval. Myslí si, že i spolupráce s Babišem bude bez problémů.

Cesta na Slovensko má podle ministerstva symbolický význam, protože Česko s jeho sousedem pojí mimořádné vazby. Rozhovoru premiérů ohledně historických připomínek by mělo dominovat především 100. výročí vzniku Československa. „Stranou rozhovoru nezůstanou ani aktuální zahraničněpolitická témata, včetně otázek regionální spolupráce,“ stojí v materiálu.

Babiš se chystá také do Bulharska, kam by měl zamířit 22. ledna. Minulý pátek po jednání vlády to zdůvodnil tím, že Bulharsko bude od Nového roku předsedat Evropské unii, a bude tak podle něj mít zásadní vliv na evropskou agendu. Diplomacie chystá i schůzku s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem či zástupci Rakouska, které předsednictví v červenci převezme od Bulharska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…