Babiš okradl stát hned dvakrát, udeřil Kalousek. Ale pak mu Faltýnek začal předčítat, co všechno napáchal on sám

15.03.2017 16:13

Ve sněmovně se dnes odpoledne začaly projednávat „daňové podvody ministra financí“ bez ministra financí Andreje Babiše. Jako první si vzal slovo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zmínil kromě jiného, že je přesvědčen o tom, že mezi Babišem a Agrofertem došlo k daňovým únikům. Samotného Babiše hájil šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. A poslancům ukazoval mimo jiné knihu, která prý naopak dokládá zločiny Kalouska. Nakonec poslanci odhlasovali usnesení, že Babiš by měl vyvrátit do konce dubna „vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert. Pokud tak neučiní, bude muset zasáhnout premiér Bohuslav Sobotka.

Babiš okradl stát hned dvakrát, udeřil Kalousek. Ale pak mu Faltýnek začal předčítat, co všechno napáchal on sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

Poté, co se poslanci smířili s tím, že mezi ně dnes zřejmě už nezavítá ministr financí Andrej Babiš, začali jeho údajnou „optimalizaci daní“ projednávat bez něj.

Jako první si vzal slovo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Mimo jiné se vyjadřoval k auditu, jenž si Babiš nechal zhotovit.

„Tento dokument zveřejnil pan ministr financí 10. 3. 2017, řekl mu audit. Poté, co jsme si všichni přečetli, že auditoři upozorňují, že to zase takový audit není, nás včera pan ministr financí také upozornil, že ten audit vlastně auditem není. Ale to není až tak podstatné, je to veřejná informace, kterou poskytl, a čísla, která tam uvádí, předpokládám tedy, že jsou pravdivá a že si za nimi pan ministr stojí,“ uvedl.

Podle Kalouska došlo mezi Babišem a Agrofertem k daňovým únikům. „Fyzická osoba si navyšuje své nezdaněné příjmy neoprávněně, má být dodatečně zdaněna a předána orgánům činným v trestním řízení,“ zmínil Kalousek. „Státní rozpočet šidí oba – jak ta fyzická osoba, tak ta právnická osoba,“ zdůraznil pak ke korunovým dluhopisům s úrokem šest procent, které dostal za 1,5 miliardy od Agrofertu právě Babiš.

Kromě korunových dluhopisů ale vytáhl Kalousek na světlo i Čapí hnízdo. „Pro vaši informaci, Agrofert si v té době půjčuje peníze za průměrný úrok někde kolem 1,8 až 1,9 procenta s výjimkou, že její vlastní šéf jí půjčuje za šest procent. Není bez zajímavosti, že i mnohem menší Čapí hnízdo, v té době vlastněné potomky Andreje Babiše, si dokázalo půjčit výrazně levněji, zhruba za čtyři procenta, než si půjčoval Agrofert od svého majitele,“ pronesl dále Kalousek s tím, že daňová Kobra se pod vládou Babiše spíše změnila ve „slepýše“, neboť nekontroluje svého šéfa, tedy ministra financí.

„On říká: Vy všichni kradete, jenom já legálně optimalizuji a čerpám,“ útočil dále na Babiše Kalousek. A navrhl sněmovně vyjádřit mimo jiné souhlas s tím, že Babiš věrohodně nevysvětlil vážná podezření z daňových úniků. Měl by tak učinit do 30. 4. 2017, nebo k tomuto datu vyvodit osobní politickou zodpovědnost.

Kalouskovi ale musel několikrát během jeho proslovu napovídat šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, protože se ve své řeči několikrát přeřekl. Třeba namísto firmy AHEED Česká republika jej Faltýnek opravil z pléna na AFEED.

Osfatně Faltýnek si vzal slovo hned po Kalouskovi. A vytáhl knížku, která údajně naopak cituje trestné činy Kalouska. „Já jsem rád, že se tady konečně řeší bod, který se jmenuje podvody ministra financí. Já mám tady s sebou tuto modrou knížku, kterou vydal Protikorupční fond, a tato knížka popisuje různé činy jednoho z nejhorších ministrů ČR, pana Kalouska. Doporučuji si bedlivě tuto knihu přečíst! Dočtete se kupříkladu, jak výhodně (Kalousek) prodával MIG 29, o nákupu letadel CASA, o nákupu grippenů, padáků a přístupu pana Kalouska k hazardu. Zda by se tady mělo něco vyšetřovat, tak jednání nejhoršího ministra financí,“ řekl ostře Faltýnek na konto Kalouska.

Faltýnek navíc přečetl Babišovo vyjádření, v němž se praví, že jako jediný politik v České republice zveřejnil daňová přiznání za posledních dvacet let. „Já skutečně nemám co skrývat. Pořád čekám, až se ke mně někdo z kolegů předsedů parlamentních stran přidá,“ uvedl podle Faltýnka Babiš.

Firmy, které ministr financí v minulosti prodal tehdy své skupině Agrofert, prý převedl za cenu určenou soudním znalcem a rozhodně podle něj nebyl šestiprocentní úrok v roce 2012 u desetiletých korporátních dluhopisů neuvěřitelně vysoký a netržní. Tržní výše úroku byla dle Babiše ověřena dokonce znalcem.

„Tam, kde nejsou argumenty k věci, jsou argumenty k osobě. Je to starý známý řečnický trik,“ sepsul ale Faltýnka za modrou knížku o něco později někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Doslova srabácky dnes na toto jednání nepřišel,“ rozohnila se vůči Babišovi i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. K tomu ale poslanec Bronislav Schwarz (ANO) vysvětloval, že Babiš chtěl přijet, ovšem sněmovna mu to neumožnila. „Proč by sem jezdil, když sněmovna není na něj zvědavá?“ zahlaholil.

Do Babiše se posléze pustil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Možná když navrhuje, aby se snížil počet poslanců na 100 nebo 101, tak byste taky mohli navrhnout, že parlament zasedá, když má Andrej Babiš čas a chuť,“ řekl štiplavě a rozesmál tím některé své kolegy. Stanjura upozornil také na to, že korunové dluhopisy Agrofertu si mohl koupit jen jeho tehdejší majitel Babiš s skupina je emitovala jen tři dny před účinností novely, která nedanění výnosů z těchto obligací zrušila. Podle Stanjury by se na věc měla zaměřit finanční správa.

U pultíku se pak vystřídali další poslanci, například místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek, nezařazený poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Karel Fiedler a předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Fiedler zmínil, že má opravdu pocit, že tady došlo k porušení zákona, a Votava řekl, že Babiš jakoukoliv kritiku obrací hned na druhé, ovšem tuto kauzu by měl vysvětlit.

„Jestliže takto zásadní obvinění zde zaznívají, tak buď nechť je doprovází trestní oznámení a potrestání viníků,“ zmínil Bartošek.

Rozprava nakonec byla přerušena kvůli jiným pevně zařazeným bodům. Poslanci se ale k bodu později vrátili a odhlasovali, že Andrej Babiš by měl vyvrátit do konce dubna „vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud tento požadavek nenaplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Ministr financí by měl ve stejné lhůtě taky věrohodně vysvětlit své příjmy, které použil na nákup korunových dluhopisů Agrofertu.Sněmovna také podpořila dřívější usnesení svého rozpočtového výboru, že existují doložitelná podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Výbor kvůli tomu požádal finanční ředitelství, aby vydalo metodický pokyn k prověření těchto emisí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…