Babiš promluvil v ČT: Hamáček si to samozřejmě jako nepřeje

30.07.2019 18:20

Babiš před kamerami České televize prozradil, co by mohl udělat s Ministerstvem kultury.

Babiš promluvil v ČT: Hamáček si to samozřejmě jako nepřeje
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v ČT

Předseda vlády zopakoval, že Antonín Staněk (ČSSD) měl na Ministerstvu kultury skončit 30. května, a jak je všeobecně známo, nakonec na tomto postu opravdu skončí, byť s dvouměsíčním zpožděním. Z Babišových úst také zaznělo, že se prezident v půli srpna vyjádří, zda vedením resortu pověří Michala Šmardu, jak to požaduje ČSSD.

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí
A co bude s resortem do doby, než bude stanoven jeho nový šéf? „Já bych samozřejmě mohl pověřit jiného ministra řízením toho resortu, ale to neudělám, protože pan Hamáček si to samozřejmě jako nepřeje. Kompetenci, abych pověřil někoho na Ministerstvu kultury, taky nemám. Tu kompetenci má pan ministr Staněk a předpokládám, že zítra nějakého náměstka vybere, podle zákona o státní službě by to měl být asi politický náměstek. Ale aj tak nemá co řídit, protože jsou prázdniny, do 26. 8. vláda nezasedá, takže já bych zbytečně nedramatizoval tu situaci,“ uvedl Babiš s tím, že média si o osud resortu dělají zbytečně starosti. „Děláte si zbytečné starosti, všechno funguje,“ řekl doslova předseda vlády.

Uznal, že kdyby prezident Zeman jmenoval Staňkova nástupce hned 1. srpna, politická krize, která ale podle Babiše v podstatě neexistuje, by se definitivně vyřešila.

Osobně prý se Staňkem neměl problém a na vládě s ním spolupracoval.

Zato s jinými ministry ČSSD je prý složité se domluvit na tom, že je nutné peníze do rozpočtu nejprve získat a pak teprve se dá rozdávat. „Všude se navyšuje, ale zároveň ti ministři musejí myslet na to, že mají snižovat provozní náklady, a to zatím ČSSD ne úplně dobře vnímá,“ rýpl si Babiš.

Nakonec varoval, že pokud se ANO a ČSSD nedokážou definitivně dohodnout na rozpočtu na příští rok, byl by to v podstatě důvod pro konec koaliční vlády, protože státní rozpočet je nejdůležitějším zákonem roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…