Babiš zrušil účast na mnichovské konferenci. Zde je důvod

14.02.2018 15:18

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) zrušil kvůli nachlazení účast na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se koná o víkendu. ČTK a serveru idnes.cz to dnes řekla mluvčí vlády Barbora Peterová.

Babiš zrušil účast na mnichovské konferenci. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

S Babišem měla z Prahy do Mnichova cestovat také ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), její přítomnost na konferenci proto není jistá. Z trojice původně plánovaných představitelů české vlády zůstal šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO).

„Premiér zrušil cestu ze zdravotních důvodů,“ řekla novinářům Peterová. Babiš se podle ní potýká s nachlazením. Rozhodnutí o zrušení účasti padlo během dneška. Ještě ráno se plánovalo setkání Babiše s novináři před cestou.

Tiskový odbor úřadu vlády neinformoval o tom, že by se kvůli nachlazení rušily další body Babišova programu. Premiér se dnes zúčastnil jednání vlády, které začínalo v 08:00. V 15:00 ho čeká jednání o evropské agendě. Ve čtvrtek dopoledne se Babiš má zúčastnit zahájení veletrhu cestovního ruchu.

Někteří opoziční politici v úterý upozorňovali na to, že reputaci České republiky v zahraničí škodí, že premiér Babiš je podezřelý ze spolupráce s komunistickou státní bezpečností. Bratislavský krajský soud v úterý v obnoveném řízení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Podle informací ČTK se nyní řeší, zda a jak se do Mnichova dopraví ministryně obrany Šlechtová. Šéf diplomacie Stropnický letí do Mnichova z neformálního setkání ministrů zahraničí EU, které se ve čtvrtek a pátek koná v Bulharsku.

Mnichovská konference patří k nejvýznamnějším setkáním politiků a expertů k tématu bezpečnosti. Letos jsou potvrzenými hosty například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ukrajinský prezident Petro Porošenko nebo americký ministr obrany James Mattis. Tradičně budou přítomni také vrcholní představitelé německé vlády včetně kancléřky Angely Merkelové. Babiš minulý týden po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že na konferenci chce potvrdit zakotvení České republiky v EU a NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…