Babišovy noviny pátraly, kolik stál Hrad právník v případu Peroutka. A zjistily...

08.04.2016 17:05

Soud kvůli Ferdinandu Peroutkovi stál Hrad ani ne dvacet tisíc korun. Advokát Nespala měl všechno vyřešeno za deset hodin a samotný soud trval jen dvě a půl hodiny. Sečteno, podtrženo, levně a rychle. Informují Lidovky.cz.

Babišovy noviny pátraly, kolik stál Hrad právník v případu Peroutka. A zjistily...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

„Advokátní kanceláři Nespala byla v souvislosti s kauzou Peroutkova článku vyplacena celková částka 19 700 korun,“ zněla odpověď hradní kanceláře na žádost Lidovky.cz. Pro advokáta Marka Nespala to však nebyl první melouch pro vysokého vládního představitele, již dříve zastupoval Petra Tluchoře z ODS v kauze Nagygate.

Vzhledem k tomu, že měl Nespala dostat 2 000 korun za hodinu práce, je jasné, že mu celková příprava nezabrala ani deset hodin. „Příprava ve věci, porada s klientem, jednání s protistranou, písemné podání ve věci (vyjádření k žalobě), účast na jednání před soudem, příprava odvolání,“ popsala hradní kancelář jednotlivé kroky, které měl Nespala na starosti. A to všechno zvládl za 7,5 hodiny, jelikož 2,5 hodiny zabral samotný soudní proces.

Nespala se však k situaci nijak nevyjádřil, jelikož je vázán slibem mlčenlivosti.

Podle advokáta Kaslové Františka Vyskočila však několik hodin zabrala i mimosoudní jednání mezi ním a Nespalou, a podle jednoduchých výpočtů pak Nespalovi zbývaly zhruba jen čtyři hodiny na přípravu celého případu.

„Zdá se tak, že za kauzu Peroutka – obrazně řečeno – nejvíce zaplatil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten po neexistujícím článku ‚Hitler je gentleman‘ pátral ve volném čase déle než rok. Vše bezúspěšně,“ píší Lidovky.cz.

Výsledkem pak byl nepravomocný rozsudek, podle kterého se musí Kancelář prezidenta republiky za Zemanovo tvrzení omluvit. Ovčáček však již předem oznámil, že se proti rozsudku budou odvolávat klidně až k Ústavnímu soudu.

„Celá věc bude pravděpodobně podrobena přezkumu soudů všech stupňů. Je důležité si uvědomit, že pan prezident se nemusí omlouvat, ale hradní kancelář. Takový případ zatím řešen nebyl a v argumentování budeme pokračovat,“ řekl novinářům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…