Bihari nedal lékaři 30 korun. Exekutor mu teď sdělil, že dluží 20 tisíc

21.01.2012 20:44

Sedmasedmdesátiletý Jan Bihari se poměrně často léčí v nemocnici. Jednou ale zapomněl lékaři zaplatit třicetikorunový poplatek a teď je na něj uvalena exekuce. Dluží přes dvacet tisíc a donedávna o tom ani nevěděl. Nová nařízení ministerstva spravedlnosti by měla podobným případům zabránit.

Bihari nedal lékaři 30 korun. Exekutor mu teď sdělil, že dluží 20 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Pan Bihari dluží 20 340 korun, jeho dluh se skládá hlavně z poplatků exekutorům a právníkovi. Exekutor má v tomto případě konkrétně dostat 7 800 korun. Tomu chce teď ministerstvo spravedlnosti zabránit, částky vyplácené exekutorům by se totiž podle nové vyhlášky měly výrazně snížit.

"Zvláště u těch bagatelních dluhů, jako je třeba nezaplacená jízdenka, počítame, že ty náklady výrazněji klesnou," uvedl podle České televize ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Kromě nové vyhlášky plánuje ministerstvo také rozsáhlou novelu exekutorského řádu, která by posílila práva dlužníků. V případě, kdy má dlužník o oprávněnosti exekuce pochynosti, bude se nově moci obrátit na soud, který celou věc nejprv prošetří. Novela rovněž učiní přítrž nesmyslným exekucím za párkorunové dluhy, kdy člověk zapomene, že dluží směšnou částku a rovnou ho obesílá exekutor. Do praxe se dostane tzv. předžaloba - člověk se o dluhu dozví ještě předtím, než proběhne soud.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…