Bordel ve Washingtonu: Přišla potupa, jakou USA nezažily. Lidé se bojí

01.11.2023 9:17

Čtyřicet procent vražd navíc. Hlavní město USA zažívá epidemii násilné kriminality, které nejsou uchráněni ani zákonodárci z Kongresu. Mezi důvody novináři vidí jak naprostou demotivaci policistů, tak třeba i to, že politický tlak přesunul řadu vyšetřovatelů na stíhání „útoku na Kapitol“ a na pouliční kriminalitu už kapacity nezbývají.

Bordel ve Washingtonu: Přišla potupa, jakou USA nezažily. Lidé se bojí
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Henry Cuellar, kongresman ze státu Texas, je mimo vyhlášené drsné nátury svého státu také držitelem černého pásu v karate. Přesto na začátku října raději rychle vydal klíče od své Toyoty, když jej ve Washingtonu D.C. přepadla trojice ozbrojenců.

Bylo to už 754. přepadení auta v hlavním městě USA tohoto roku. Tento typ kriminality se zde odehrává třikrát denně.

Kromě toho ve Washingtonu bylo jen do konce září zavražděno více než 200 lidí. Desítky drobných sporů končí tím nejradikálnějším možným způsobem.

Řada amerických médií, jejichž redaktoři často mají zážitky z washingtonských ulic z první ruky, se ptá, co se to v hlavním městě děje. Zatímco jinde násilná kriminalita po krátkodobém postcovidovém nárůstu opět klesá, Washington hlásí nárůst násilné kriminality o plných 40 procent.

V únoru ohromil případ kongresmanky z Minnesoty Angie Craigové, když hrdinně zpacifikovala násilníka, který ji začal škrtit ve výtahu jejího bydliště.

Na konci července, ve kterém počet vražd výrazně překročil 20, bylo přijato s mimořádnou potupou, když varování všem občanům, aby si v metropoli dávali pozor, zveřejnila ambasáda Mexika, tradičně v USA považovaného za mordor na jihu.

Vysvětlení novináři hledají především ve specifickém právním ukotvení hlavního města, které nemá statut státu, takže tam má poměrně velkou míru vlivu federální správa. Když v březnu samospráva žádala zpřísnění trestních postihů za pouliční kriminalitu, zvrátilo to hlasování Kongresu, do kterého vstoupila politika.

Úřadům hlavního města se ale stíhání kriminality nedaří dlouhodobě. V roce 2021 přišel o licenci místní kriminalistický ústav, zpracovávající všechna forenzní data. Důvodem byla nejen mimořádně nízká úspěšnost (dokázali analyzovat jen pouhých 7 procent vzorků DNA, dodaných z míst činů), ale i čachry, kterými měly být spáchané chyby zakrývány.

Ve městě, které má pouhých půl milionu obyvatel, ale sídlí tam prakticky všechny federální úřady, je navíc místní prokuratura chronicky přetížená. V roce 2021 navíc byla podstatná část prokurátorů převedena na vyšetřování „útoku na Kapitol“.

Výsledkem bylo, že prokuratura odložila 53 procent předložených kauz, a tím osvobodila plných 67 procent zadržených osob. V roce 2016 bylo takto propuštěných pouhých 31 procent. The Economist dodává srovnání: Ve Philadelphii byla odložena pouhá 4 procenta případů, v Chicagu 14.

Rovněž ve městě chybí třetina soudců. Ty na území, které má statut „federálního“, jmenuje prezident a schvaluje Senát. Jenže Joea Bidena i zákonodárce zajímají jiné věci, takže aktuálně je neobsazeno 12 míst a dalších 7 soudců čeká na schválení Senátem.

K soudu se tak dostane mnohem méně případů, což je další zřejmý signál pro všechny zločince, jak „horké“ to bude s jejich potrestáním. A rovněž zdroj frustrace pro všechny muže a ženy zákona, kteří navíc v posledních letech poslouchali všechny možné výkřiky o státním fašismu a výzvy, aby bylo zastaveno financování policie.

Washington Post píše o jejich „frustraci z progresivní politiky“, která ale není jen výsadou Washingtonu, ale týká se policejních sborů napříč celou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to tak, mám vlastní zkušenost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseburden , 01.11.2023 11:50:34
V roce 2006 jsem byl na půl roku ve Washingtonu DC. Jako pitomý Evropan neznalý reálií jsem se byl projít po centru. Kapitol, Bílý dům, Mall fajn, prošel jsem tam nějakými živými uličkami plnými hospod, prošel jednu křižovatku a - mrtvo. Občas nějací černoši v autě, černí kluci hrající basket ve vnitrobloku, všichni na mne nevěřícně zírali. Pochopil jsem, že něco je špatně a rychle vycouval - byla sobota a ještě bylo denní světlo. V pondělí jsem vylíčil zážitek kolegovi v práci - rodilému Američanovi. Jeho reakci cituji doslovně: "Ty jsi byl za ulicí M a vrátil jsi se živej?" Zdá se, že teď se situace ještě zhoršila. Jak tam byly v roce 2006 ty "NO_GO zóny a mimo nich bylo bezpečno, tak teď z těchto zón vylezli kriminální živly a obsadily celý veřejný prostor. Takže to tam dopadne jako v JAR. Opevněné domy, autem do práce a z práce a nezastavovat raději ani na červenou. Jak dlouho to potrvá, než obdobné živly vylezou z no-go zón v Evropě a zaplaví kompletně města?

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …