Británie má strach, že Francouzi vypustí tisíce uprchlíků z Calais

30.06.2016 21:10

Objevují se spekulace, podle nichž by Francouzi mohli nechat odejít do Velké Británie migranty čekající v Calais. Podle serveru Daily Mail dokonce existují náznaky, že se tak stane.

Británie má strach, že Francouzi vypustí tisíce uprchlíků z Calais
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Daily Mail už několik dní spekuluje, že by Francie mohla přestat hlídat přístav v Calais i vstup do tunelu, který spojuje Francii s Británií. Poukazuje na slova starostky Calais Natachy Bouchartové, která prohlásila, že by Británie měla nést následky své volby. Vyzvala také, aby byly hraniční kontroly, a tudíž i tábory migrantů, přesunuty na její území.

Cedule ležely rozbité na zemi

Daily Mail také přinesl informaci, že existují náznaky, že má Francie zřejmě v úmyslu uprchlíky pustit do Británie. Píše, že čtyři velké cedule, jež v přístavu v Calais označovaly pasovou kontrolu a obsahovaly vlajky Francie, Velké Británie a Evropské Unie, někdo odstranil. Novináři je našli rozbité ležet na zemi v oblasti přístavu.

Dohoda by mohla být roztrhána

Mluvčí tamních pohraničníků uvedl, že byly „odstraněny z provozních důvodů“ a že to „nemá nic společného s referendem“. Daily Mail však připomíná slova francouzského ministra hospodářství Emmanuela Macrona, který podpořil názor starostky Calais a dodal, že by dohoda Le Touquet, která umožňuje zadržovat migranty ve Francii, měla být roztrhána.

Kvůli této dohodě například v Calais vznikl obří uprchlický tábor, ve kterém žije několik tisíc migrantů z Blízkého východu a severní Afriky. Postupně se z provizorního tábora stalo téměř město, s obchody, kostely, mešitami i restauracemi.

Poslední článek dohody mluví o tom, že ji mohou obě strany ukončit, stačí přitom druhou stranu informovat písemně. I proto jsou Britové nervózní, že by se něco takového mohlo ze dne na den stát.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…