Budeme slavit významný den věnovaný Romům? Poslanci jsou pro

27.04.2013 22:00

Vláda patrně podpoří ve Sněmovně předlohu, kterou chce skupina poslanců zařadit mezi významné dny 7. březen jako Den památky obětí pronásledování Romů za 2. světové války. Jde o datum prvního transportu českých a moravských Romů do koncentračního tábora v Osvětimi v roce 1943.

Budeme slavit významný den věnovaný Romům? Poslanci jsou pro
Foto: Welt.de
Popisek: Švýcarský magazín Die Weltwoche píše o romské kriminalitě a používá tuto fotografii

 

Skutečnost, že si tyto události bude česká společnost připomínat, může podle autorů "významně přispět k potlačení stále existující nevraživosti vůči romskému etniku ze strany majoritní společnosti".

Významné dny i pro další menšiny?

Kabinet ale podle předběžného stanoviska pro čtvrteční zasedání připomene již existující lednový Den památky obětí holokaustu, jenž zahrnuje i vyhlazování Romů. Pokud bude schválen navrhovaný významný den, vyvstane prý otázka, zda nebude nutné připomenout i oběti jiných etnických a sociálních skupin pronásledovaných či vyvražděných za 2. světové války.

Skupina poslanců TOP 09/STAN, ČSSD, ODS a LIDEM podala novelu zákona o státních svátcích den potom, co Sněmovna schválila rozšíření výčtu významných dnů o Den památky Jana Palacha a Den narození Jana Ámose Komenského. Tato předloha nyní čeká na posouzení v Senátu. V nynějším kalendáři je devět významných dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …