Budou nám vnucovat nadstandard, obává se Krása

06.07.2011 13:41

Předseda Rady zdravotně postižených Václav Krása nesouhlasí se zdravotnickou reformou ministra Leoše Hegera. Nelíbí se mu už jen samotný začátek, tedy stanovení standardu a nadstandardu.

Budou nám vnucovat nadstandard, obává se Krása

"Standard má definovat, na co má nárok pacient. To my už ale máme definováno: standard je to, co je hrazeno ze zdravotního pojišťení," řekl Krása ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Do Českého rozhlasu v úterý dorazil z happeningu před ministerstvem zdravotnictví.

Více: Šéf postižených Krása křičel na Hegera. Skončíme jako bezdomovci

"Tentokrát jsme nechtěli velkou demonstraci, chtěli jsme jen dát vědět panu ministrovi, že s ním chceme mluvit," komentoval Krása událost. Heger s ním totiž prý nekomunikuje a to by rád napravil, má totiž některé zásadní připomínky.

Budou stále pacienty okrádat. Jen tentokrát legálně

Systém standardu a nadstandardu, jak ho vláda navrhuje, totiž prý vyústí jen v legální okrádání pacientů. "Každé zdravotnické zařízení řekne: Je super, že jste k nám přišel. Ale abyste měl tu nejlepší péči, kupte si tento nadstandard," nastínil, jak by mohla vypadat situace v reformované nemocnici.

"Pacienti, když jsou nemocní, tak jsou rádi za cokoli, samozřejmě, tak řeknou ano. To jsou zase jen neoprávněně tahané peníze od pacientů. Kdo nebude chtít nadstandard, bude diskriminován a nebude mít žádnou obranu, protože ten systém bude legální."

Reforma podle něj nepřispěje ke zlepšení situace pacienta, nýbrž vyústí ve vnucování nadstandardu.

Dlouhodobě nemocní tak přijdou o bydlení

Krásovi se nelíbí ani zvyšování poplatku za pobyt v nemocnici. Ze 60 korun se má nově poplatek zvednout na 100 korun. Novela, která toto upravuje, prošla sněmovnou a teď se jí bude zabývat Senát. Právě na Senát se chtějí postižení obrátit s prosbou, aby novelu s připomínkami zase vrátil do sněmovny. 

Dlouhodobě nemocní totiž podle Krásy v případě této drahé praxe nebudou mít šanci platit si pobyt v nemocnici a ještě si udržet bydlení. Mnoho z nich totiž nevydá denně za jídlo sto korun, jak se domnívá ministerstvo.

"Není pravda, že člověk, který má 9 tisíc korun důchod, utratí 3 tisíce za stravu a musí platit ještě všechny poplatky v bytě. Zpravidla bere od pečovatelky jeden oběd za 50 korun, ze kterého se nají celý den," vysvětlil Krása serveru Týden.cz. Platit stokorunu denně by tak pro tyto lidi mohlo být likvidační.

Čtěte:

Zdravotně postižení se chystají na Hegera. Vyčítají mu nekomunikaci

Ministr Drábek: Zdravotně postižení se nemusí změn obávat

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…