Byl Babiš příčetný? Šéf Unie státních zástupců Lata promluvil o premiérově kauze

04.09.2019 8:37

Komentátor týdeníku Echo Petr Holub se vyjádřil k možnému zastavení kauzy Andreje Babiše (ANO). Bude-li opravdu zastaveno, naznačuje to podle Holuba, že je státní zastupitelství buď slabé, nebo nekompetentní.

Byl Babiš příčetný? Šéf Unie státních zástupců Lata promluvil o premiérově kauze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Deník N přišel s informací, že kauza Čapí hnízdo bude zastavena u všech obviněných, tedy i u premiéra Andreje Babiše. Holub však v rozhovoru pro server Info.cz zdůraznil, že „ona to ještě žádná informace není, protože neznáme to meritorní rozhodnutí“, sdělil hned v úvodu posluchačům Lata. „Veřejnost je znejistěna, co se v tuto chvíli děje, ale obávám se, že nám nezbude nic jiného než si počkat na to konečné rozhodnutí,“ doplnil ještě.

Zdá se mu, že Městské státní zastupitelství bylo pod určitým tlakem, veřejnost očekávala, že se státní zastupitelství vyjádří a jakýmsi způsobem k tomu došlo. Ale Lata prý nechtěl svým kolegům udílet rady, jak tuto věc měli, nebo neměli  komunikovat.

Otázkou podle něj je, za jak dlouho se celá věc definitivně uzavře podáním či nepodáním obžaloby. „Ten spis je asi dosti rozsáhlý, celá věc je komplikovaná, ale doufám, že se pohybujeme v řádu týdnů, a nikoliv měsíců,“ sdělil Marii Bastlové Lata s tím, že jeho kolegové to nemají jednoduché a v širším slova smyslu údajně čelí určitému tlaku.

„Samozřejmě že nikdo z těch státních zástupců, kteří tu kauzu zpracovávají, to nemá jednoduché a čelí určitému tlaku, v širším slova smyslu, ale neočekávám nějaké politické tlaky,“ uvedl Lata.

Bylo oznámeno, že státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil svůj právní názor. Lata naznačil, co teoreticky mohlo vést ke změně právního názoru u státního zástupce. „Může to teoreticky být i skutečnost, že ze znaleckého posudku vyplyne, že byl obviněný nepříčetný, i když nepředpokládám, že to v této kauze nastalo,“ upozornil Lata.

V obecné rovině se dá říci, že podle státního zástupce může chybět dost důkazů o tom, že se stal nějaký trestný čin, nebo se také státnímu zastupiteli mohlo zdát, že se podle dostupných důkazů žádný trestný čin nestal.

Podle hosta neměla ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová prostor k tomu, aby nějak zasahovala do premiérovy kauzy. A pokud předseda vlády nejednou tvrdil, že v Česku si lze objednat trestní stíhání, Lata to považuje jen za tvrzení obviněné osoby, která v rámci své obhajoby může říkat všechno, co uzná za vhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…