Bylo třeba hájit kosovské životy, říkal Havel. Zeman věc označil za chybu. Včera uplynulo 20 let od bombardování Jugoslávie

25.03.2019 17:44

Srbsko i nezávislé Kosovo, které Srbové stále považují za své území, si připomněly události staré dvacet let. Připomněly si začátek bombardování Severoatlantickou aliancí. NATO se tímto vojenským aktem prý pokoušelo zastavit genocidu probíhající v Kosovu. Tak to alespoň popisuje většina států Aliance. Srbové to vnímají jinak. Dívají se na NATO jako na agresora, který bezdůvodně zabíjel jejich spoluobčany, a to včetně žen a dětí.

Bylo třeba hájit kosovské životy, říkal Havel. Zeman věc označil za chybu. Včera uplynulo 20 let od bombardování Jugoslávie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti odtržení Kosova od Srbska spojená s podepisováním petice o zrušení uznání samostatného Kosova Českou republikou

Na konci března roku 1999 vypukl konflikt, v němž zemřelo na 13 tisíc lidí. Letadla NATO bombardovala Srbsko. Tímto vojenským aktem se snažilo zastavit masakry, které probíhaly v tehdejší srbské provincii Kosovo. Po ukončení operace byla zahájena jednání o samostatnosti Kosova.

Anketa

Pro koho byste hlasovali ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku?

hlasovalo: 10456 lidí

Vláda v čele s tehdejším premiérem Milošem Zemanem rozhodla, že přes naše území mohou přeletávat stíhačky NATO mířící nad Srbsko. Samotné vojenské operace se naše armádní jednotky neúčastnily, ale poskytli jsme k využití vojenskou nemocnici a další humanitární prostředky.

Tehdejší český prezident Václav Havel útok hájil s tím, že bylo třeba hájit lidské životy v Kosovu. Svět měl ještě před očima desítky až stovky tisíc mrtvých z válek na Balkáně v první polovině 90. let. Dnešní český prezident Miloš Zeman před pár dny poznamenal, že provedení operace bylo chybou. „Byla to arogance moci,“ uvedl prezident.

A jak na tehdejší dobu vzpomínají v samotném Srbsku a v Kosovu?

Srbové dodnes operaci vnímají jako nespravedlivou a cítí ji jako křivdu. „Nikdo se za ty zločiny nezodpovídal. Srbští civilisté, naše děti, byli schválenými cíli NATO. Tyto děti a všichni tito lidé nebudou nikdy zapomenuti,“ uvedl srbský prezident Aleksandar Vučič na vzpomínkové akci, které se zúčastnilo na dvacet tisíc lidí. Slova srbské hlavy státu divákům zprostředkovala Česká televize.

V ulicích srbských měst hořely vlajky EU a vlajky NATO. Lidé volali po těsnějším sepětí s Ruskou federací, kterou považují za nejbližšího opravdového přítele Srbska.

Bombardování Srbska včetně hlavního města Bělehradu probíhalo 78 dnů.

V Kosovu vzpomínají na dvacet let staré události zcela jinak. Přílet letadel NATO nevnímají jako agresi, ale jako pomoc tehdy těžce zkoušenému regionu. „Byly to těžké časy. Je skvělé, že Kosované jsou svobodní, děti mohou růst ve svých domovech, chodit do školy, a to jen díky kampani NATO. Ta zachránila mnoho životů a všechno se vrátilo do normálu. Je před námi ještě mnoho úkolů, ale chceme patřit do svobodné euroatlantické rodiny. To je náš cíl,“ poznamenal kosovský premiér Ramuš Haradinaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…